Első autóvásárlás előtt állsz? – 5 olcsó használtautó tipp 300 ezer forintért

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
1
+1
+1
+1
+1

Lassan itt a karácsony, ilyenkor megjön az emberek kedve arra, hogy leváltsa, vagy megvegye élete első használtautóját.

Mivel a legtöbb mai fiatalnak általában nincs 1-2 milliója egy használt autóra, ezért én úgy gondolom hogy az első autó megvásárlásához minimum 500 ezer forintra van szükség. Ebből 200 ezret érdemes félrerakni az átírásra, és a felmerülő szervízköltségekre, mert ezek az autók akár már 20 évesek is lehetnek és felütheti a fejét a rozsda és az ezzel járó lakatosmunka, vezérléscsere, olajcsere. Ennyi pénzért már lehet venni egészen kicsi városi autót, és „normál” méretű csapotthátút is. A listában szereplő autók többsége a kínálat közepén vagy tetején található. Az eladó autókat hasznaltauto.hu-ról válogattam. Nézzünk néhány 300 ezer forintos használtautót:

Suzuki Swift MK3

Kezdjük a legalapabb autóval, az Esztergomban gyártott Suzuki Swifttel. Ennek az autónak manapság eléggé rossz megítélése lett, azért mert borzasztóan tömegautó. Viszont elképesztően megbizható, csak a rozsdásodásra kell odafigyelni, mert a japán autók általában különösen hajlamosak a korrózióra. A legismertebb magyarországi autókereskedő Kroneraff István „becsületesnepper” azt mondta róla :-.Motorja tönkretehetetlen egy fő ellensége van ennek a motornak, a gazdája ha nem cserél benne olajat”  Rengeteg a leharcolt, elhanyagolt példány, ezért körültekintően kell választani. Szerencsére közel 300 eladó példány van belőle 300 ezer forint környékén. Ennyi pénzért ki lehet fogni egészen jó állapotban lévő példányokat akár 1.3-as  84 lóerős motorral felszerelt autókat amik eléggé pörgősnek számítanak, és a fogyasztásuk is viszonylag alacsony

Kroneraff Istvánnal készült interjúnkat itt megtalálod.

Opel Astra F

A Másik magyar gyártású autó az F Astra méreteiben nagyobb és komfortosabb mint az elöbb említett Swift. Ennyi pénzért vehetünk belőle szedán, ferdehátú és kombi változatot is.  Létezik belőle kabrió is, azonban ennyi pénzért nem lehet normális állapotút találni. A  megítélése egy fokkal jobb a köznyelvben mint a Suzukié, azonban itt is rengeteg az elhasználódott példány, hasonlóan azért, mert ez az autó is iszonyatosan megbízható. Ennek az autónak a kapcsán született meg az a mondás miszerint „Az Opel sose kop el”. Ebből a típusból létezik 1.7 literes Isuzu dízelmotor is ami 82 lóerejével jó választás lehet aglomerációból történő ingázásra. Benzinesek közül az 1.6 literes 16 szelepes 100 lóerős változat pedig kifejezetten sportos menettulajdonságokkal rendelkezik. Ennyi pénzért is bőven 200 autó közül tudunk válogatni. Egyetemistáknak főleg a fent említett 1.7-es  dízelmotoros kombi (Caravan) változatot tudnám javasolni, főleg azoknak akik a lakóhelyüktől sokat ingáznak.

EZT OLVASTAD MÁR?  Hamilton a 8.-ért, Ferrari szeretne feltámadni, újra van Schumacher a Forma 1-ben - 2021-es szezonbeharangozó

Peugeot 106/Citroen Saxo

Azért említem egy lapon ezt a két autót mert nagyjából ugyanaz a két konstrukció és gyakorlatilag csak az embléma más. Méreteiben kisvárosi autóknak számítanak, nagyjából akkorák, mint a Swift, bár a Saxo 20 centivel hosszabb. A francia autók megítélése is eléggé rossz hazánkban a hírhedt ’megbízhatóságuk’ miatt, de ezeknek az autóknak szögegyszerű 1.1-es 1.5 motorjaik vannak, a Peugeot-nál létezik 1.4-es benzines is. Ebből is van dízel változat, ami nevetségesen keveset fogyaszt. Ezek leginkább városi közlekedésre alkalmasak, ott viszont nagyon jól helytállnak. Rengeteg ilyen autó lesz előbb utóbb futárautó. Itt viszonylag kissebb a választék, Saxoból 37, míg 106-osból  36 eladó példány van. Bár ennyi pénzért kis szerencsével már kaphatunk a Citroenből VTS változatot, ami gyári optikai tuning elemeket tartalmaz, és ezzel egy kicsit sportosabb a megjelenése is.

Volkswagen Golf MK3

A Volkswagen legendás Golf modelljéből a 3. generáció volt az első, amit Magyarországon márkakereskedők hivatalosan forgalmaztak. Ennyi pénzért leginkább az 1.4-es 60 lóerős változatot lehet kapni, de lehet találni 1,6-os 100 lóerős változatot is. A legendás 1,9 TDI-ből pedig szerencsével ki lehet fogni vállalható példányokat, de ezekben jellemzően akár 400-500 ezer kilóméter is lehet. Jelenleg 68 db eladó  3-as golf található 300 ezer forintért. Nem túl sok, de azért lehet köztük válogatni.

Ford Focus MK1

Ebben a listában talán ez a legkomfortosabb, legfelszereltebb autó amit tudunk venni. A legtöbb pédány igen jól felszerelt többek között ABS-el utasoldali légzsákokkal, elektromos ablakkal, klímával. 3 és 5 ajtós változat mellett létezett belőle 4 ajtós szedán változat is. a leggyengébb 75 lóerős 1.4-es motor is nagyon jó városi és akár városon kívüli közlekedésre is, de a 116 lóerős 1.8-as, illetve 2.0-literes 130 lóerőset is tudunk találni ennyi pénzért. Jelenleg 54 eladó példány van belőle a portálon.

Természetesen a lista nem teljes! A felsoroltakon kívül még rengeteg különböző típusú autó van 300 ezer forintért, de véleményem szerint ez az 5 talán a legkeresettebb használtautó ma Magyarországon.