Elnökként az embernek mindig naprakésznek, felkészültnek kell lennie – Interjú Horváth Márkkal, a PTE TTK HÖK Elnökével

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
3
+1
+1
1
+1
+1

A 2020-as év nagyon sok mindent megváltoztatott. A világról való szemléletünk, az értékrendszerünk felborult, és sokan úgy gondolják, hogy az újév most valóban megújít minket. A Hallgatói Önkormányzatok az egyetemek egyik legfőbb működési szervei, melyek a hallgatók érdekképviseletét szolgálják, ugyanakkor egy összekötő kapocs az egyetem vezetősége, és diákjai között. Nem meglepő módon, az elmúlt év a HÖK számára is nagy változásokat okoz, melyről Horváth Márkkal, a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karán megtalálható Hallgatói Önkormányzat elnökével beszélgetünk.

Kedves Márk! Beszélnél-e kérlek pár szóban magadról, illetve, hogy milyen út vezetett a Természettudományi Kar Hallgatói Önkormányzatának elnöki pozíciójához? Mik a fő teendőid elnökként?

Horváth Márk: Horváth Márk vagyok, testnevelés-földrajz tanár szakos hallgató. Tanulmányaimat 2015-ben kezdtem Földrajz BSc szakos hallgatóként, melyet 2018-ban végeztem el. Tanári szakpáromat 2018 őszétől fogva tanulom. 2018 ősze fontos volt az életemben, ugyanis ekkor választottak meg hallgatótársaim az osztatlan tanárképzés hallgatói képviselőjének. 2019 késő tavaszán az a megtiszteltetés ért, hogy a PTE TTK HÖK ügyvivő elnökének választottak, majd később, 2019 őszétől pedig elnökként képviselem a természettudományos hallgatók érdekeit a HÖK-ben. Az elnöki pozíció, feladatkör nem egy egyszerű „munka”, bele kell rázódni az elején még az embernek, meg kell találnia a közéleti tevékenység, a tanulmányok, és a szabadidő egyensúlyát. 

Elnökként az embernek mindig naprakésznek, felkészültnek kell lennie. A legfőbb feladat természetesen a hallgatók megfelelő érdekképviseletének biztosítása a különböző gyűléseken, tanácsokon, értekezleteken. Ezen kívül természetesen nem elhanyagolható a segítségnyújtás hallgatótársaink részére a mindennapokban, valamint nem utolsó sorban az egyetemi kultúra és a hallgatói élet színesítése tematikus rendezvényeikkel, programjainkkal. 

Mennyiben változtatta meg a HÖK működését a COVID-19 járvány?

Horváth Márk: Sajnos azt kell, hogy mondjam, mint minden más szervezeti egységet, minket is megviselt a COVID-19 járvány által kialakult helyzet. A mindennapok megszokott rutinja felborult, át kellett gyorsan térnünk a teljesen online ügyintézésre, feladatellátásra, valamint a hallgatói rendezvényeinkről is le kellett mondanunk, amelyek minden évben nagy népszerűségnek örvendtek a TTK-s és más karok hallgatói körében is. Azonban ez az időszak új kapukat, lehetőségeket is kinyitott előttünk, amelyekre talán eddig még nem is gondoltunk. Az online tér adta lehetőségekből a jövőben a Hallgatói Önkormányzat mindenképpen profitálhat, és ezek fejlesztésére, megismerésére ez az időszak számunkra lehetőséget adott. 

Mondhatni, hogy Ti egy kommunikációs csatornát alkottok az egyetem vezetősége, és a hallgatók között. Az elmúlt évben (tekintve az online/hibrid oktatást) mennyivel hárult rátok nagyobb felelősség? 

Horváth Márk: Hatványozottan. Az online/hibrid oktatási rendszer eddig a hallgatóknak kevésbé volt ismert, ezért az arra vonatkozó szabályok lefektetésekor kiemelt figyelmet fordítottunk a hallgatók megfelelő érdekképviseletének biztosítására és az információk mielőbbi továbbítására.

Mennyire gondolod sikeresnek az elmúlt évet a HÖK szempontjából, illetve vannak-e olyanesemények, melyekre jó szívvel emlékezel vissza?

EZT OLVASTAD MÁR?  A TTK 2020-as éve

Horváth Márk: Rendezvényszervezés terén szerintem nem árulok nagy zsákbamacskát azzal, ha azt mondom, hogy nem ez volt a legsikeresebb éve a TTK HÖK-nek. A koronavírus járványt megelőző hónapokban viszont jó szívvel gondolok vissza többek között a BTK-val közösen megtartott Kolbásztöltő Fesztiválra, több szakestünkre, TTKedd-ekre, stb., melyek nagy sikert váltottak ki a hallgatók körében. 

Volt-e olyan dolog, ami nem valósulhatott meg? Tervben van ezek bepótlása, amennyiben lehetséges lesz?

Horváth Márk: Hallgatói Önkormányzatunk az egyik, ha nem a legszínesebb rendezvény portfólióval rendelkezik a PTE-n belül, ezért mondhatom, lenne mit bepótolni. Több olyan eseményünk is elmaradt, ami egy TTK-s életében meghatározó szereppel bír minden évben. Gondolok itt az első évesek kiemelt eseményére, a Gólyabálra, a BTK-val közös rendezésű Októberfesztre, külföldi kirándulásra, borkóstolóra, szakhétre, és még sok-sok kulturális rendezvényünkre, melyeket sajnos nem tudtunk megrendezni. Természetesen amint lesz rá lehetőségünk és a járványhelyzet is enyhülni fog, mindenképp szeretnénk a rendezvényeinket megrendezni. Ebből a szempontból optimista vagyok, hogy még a 20/21-es tanévben lesz hallgatói rendezvényünk.

Az elmulasztott gólyatábor, az online oktatás és a 2020-as év további hozadékai mindenkit nagyon megérintenek. Mit várhatunk jelenleg a 2021-es évtől?

Horváth Márk: Mindannyiunk nagy reménye, hogy 2021 enyhülést fog hozni az emberek életébe. Szerintem a járványhelyzetnél már ”látszódik a fény az alagút végén”, és reméljük, hogy ezt az évet sikerekben, egészségben gazdagon tudjuk eltölteni. Mindenki várja, hogy fellélegezhessen, és az élet visszatérjen a normál kerékvágásba. Addig is mi dolgozunk tovább, képviseljük hallgatótársaink érdekeit és készülünk arra, hogy 2021-ben újra visszatérjünk az egyetem falai közé.

Köszönöm szépen Horváth Márknak az interjút, illetve az egész HÖK csapatának a munkáját! További sok sikert, és kitartást kívánok!