Elkezdődött a jelentkezés a felsőoktatásba

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
1
+1
+1
5
+1
+1

Rekordkésőn, csak december 28-án kezdődött meg a magyarországi felsőoktatásba való jelentkezés, amely 2021 február 15-ig tart.

A 64 magyarországi egyetem több mint 3000 szakára lehet idén jelentkezni. A tavaly életbe lépett jogszabály értelmében, a sikeres felvételnek minimum feltétele legalább egy emelt szintű érettségi, kivéve a felsőoktatási szakképzésnél (FOKSZ). 

A jelentkezés menete nem változott. Az e-mailes hitelesítés után kapunk egy 3 betűből és 3 számból álló biztonsági kódot. Ezzel elérhetővé válik a jelentkezési felület. Először a személyes alapadatainkat kell megadni, majd az idei tanévre szóló tanulmányi adatokat (felsőfokú tanulmányt folytat, 2021-ben érettségizik-e).

Ezután lehet megjelölni a különböző szakokat, és itt is kell rangsorolni. Három szakot lehet felvenni ingyenesen, a többiért fizetni kell. Majd következik a középiskolának, valamint a korábbi, vagy jelenlegi felsőoktatásnak az adatai. valamint a szakképzési bizonyítványt is itt tudjuk beírni.

Ezután a tanulmányi eredményeket kell megadni. Ebbe beletartozik a középiskolai bizonyítvány eredményei, az érettségi bizonyítvány, valamint az esetleges többletpontokat igazoló tanúsítványok is. Ilyen lehet például a nyelvvizsga, hátrányos helyzet, sportteljesítmény, vagy a felsőoktatási szakképzés oklevelének adatai.

Utolsó lépésként pedig fizetni kell a plusz szakok felvételéért, valamint hitelesíteni. Utóbbit a jelentkezés lezárását követő öt napig, február 20-ig lehet megtenni.

Fontosabb dátumok a jelentkezéssel kapcsolatban:

2021. Február 15. Szeptemberben induló képzésekre való jelentkezés határideje.

2021. Február 20. Hitelesítés határideje

2021. Június 24. Hiánypótlás határideje

2021. Július 22. Ponthatárok kihirdetése (nem hivatalos)

Sikeres felvételi időszakot mindenkinek!