elhunyt-sas-jozsef-2021-01-17

Elhunyt Sas József, a hagyományos kabaré legendája

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1
3

82 éves korában, a mai napon elhunyt Sas József, a Mikroszkóp Színpad egykori igazgatója, színész és rendező. A humorista 2019 tavaszán kapott kétoldali agyvérzést, azonban ezután állapota javult és bizakodott is, hogy hamarosan ismét színpadra állhat, de végül a koronavírus legyőzte. A Blikk információi szerint Sas szervezete tegnap éjjel feladta a harcot a vírus ellen.

Sas József 1939. január 3-án látta meg a napvilágot Békéscsabán Polacsek József néven.  Hamarosan Budapestre költöztek, viszont négy és fél éves korában elveszítette színész édesapját, miután elvitték a nyilasok. A háború alatt szerény körülmények között éltek. Mostohaapja asztalosként, míg édesanyja ingek varrásával próbálta eltartani a négyfős családot. A nehéz helyzet miatt kérte édesanyját, hogy tanítsa meg varrni, hogy ő is besegíthessen a háztartásba. Később aztán az irodájában tartotta anyja varrógépét, hogy ezzel is visszapillanthasson gyermekkorára.

Tanulmányai mellett öccsével, Imrével a Rózsavölgyi Kálmán Színiiskolába iratkozott be, ahol olyan nevek tanultak, mint Hofi Géza és Sztankay István. Miután elvégezte az iskolát 1957-ben a győri Kisfaludy Színházban (most Győri Nemzeti Színház) helyezkedett el segédszínészként. Ekkor változtatta meg nevét Polacsekről Sasra, amely édesapja művészneve volt színészként. A névváltoztatásról később elmondta, hogy apja miatt is döntött így, de a plakátokra is könnyebb volt így kiírni a nevét. 

Később a Békés Megyei Jókai Színháznak, a Pécsi Nemzeti Színháznak, a Magyar Néphadsereg Művészegyüttesének, a kecskeméti Katona József Színháznak, majd a Szegedi Nemzeti Színháznak is a tagja volt. 1973-ban került a Mikroszkóp Színpadhoz, ahol 12 évvel később igazgató lett. Neve összeforrott az intézménnyel, ahol több mint 35 évet töltött el.

Karrierje során a rádió- és televíziós kabarék mellett önálló esteket is adott, több nagylemeze és könyve jelent meg. Sokak számára azonban elképzelhetetlen volt a szilveszter este a Sas-kabaré nélkül. 

Árnyékot vetett pályafutása utolsó szakaszára 2005-ben kezdődött adócsalási ügye, amely aztán az állásába is került: 2009-ben lemondott a Mikroszkóp Színpad igazgatói tisztségéről. Ebben az évben jelölték  Kossuth-díjra, de az ügy miatt visszavonták az előterjesztést. A történtek ellenére sem vonult azonban háttérbe, hiszen 2012-ben a Fészek Művészklubban új kabaré alakult a vezetésével és a régi Mikroszkóp Színpad szereplőivel.

Egészségügyi problémái már 2013-ban jelentkeztek, viszont még ezután is voltak fellépései, műsorai. 2018-ban viszont ismét gyengülni kezdett, 2019 tavaszán pedig kétoldali agyvérzést kapott thaiföldi nyaralásuk során. Ezután a színészt különgéppel szállították Magyarországra, ahol hónapokig tartott a kezelése a budakeszi rehabilitációs intézetben, majd a MAZSIHISZ Szeretetkórházban. Július elején már arról beszélt, hogy bízik benne, hogy sikerül megerősödnie és újra színpadra állhat. 2020 elején aztán az ATV-nek adott telefonos interjújában elmondta, hogy ősszel ismét színpadra áll, azonban a koronavírus-járvány közbe szólt. 2021. január ötödikén érkezett aztán a hír, hogy a 82. életévét január harmadikán betöltő humorista is elkapta a koronavírust, amellyel szemben január 16-án éjjel feladta a harcot. 

Sas József korszaka meghatározó alakja volt, a hagyományos kabaré egyik utolsó élő legendája, aki egyéb műsorai mellett mindig gondoskodott arról, hogy a szilvesztert otthon ünneplők is vígan kezdhessék meg az új esztendőt. Műsorai örök klasszikusnak számítanak és minden alkalommal mosolyt csalnak arcunkra, akárhányszor is látjuk őket.

 

EZT OLVASTAD MÁR?  Anglián és Lengyelországon keresztül vezet az út Katarba