Életre szóló leckék Tommy Shelby-től, avagy mit tanulhatunk a Peaky Blinders-ből?

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Ha egy sorozatot kellene kiemelnem, ami a legnagyobb hatást gyakorolta rám az egyetemi éveim során, akkor határozottan a Peaky Blinders-t választanám. Nem csak a gyönyörű képkockák, a történetvezetés, de a karakterek is rendkívül magával ragadóak.

Ez a sorozat ad. Kőkemény igazságokat közvetít, amelyeket érdemes a magunk számlájára is írni. Láthatjuk a főszereplőnket Tommy Shelby-t, ahogy piti kis bukmékerből igazi üzletemberré növi ki magát. Egy egész életpályát mutat be a sorozat, melynek egyes részeit bizony, én is megirigyeltem. El is kezdtem töprengeni, hogy vajon mi lehet ennek a csodásan megalkotott karakternek a titka. Mi az, amit ő tud és én pedig nem? Ezek után újra megnéztem a sorozatot és összegyűjtöttem azokat a fontos leckéket, melyekre megtaníthat minket a Peaky Blinders. Ezek a tanulságok nem csak egyetemistaként rendkívül hasznosak, érdemes hát mindenkinek megfogadnia őket.

Ne felejtsd el honnan jöttél

Bármilyen magasra is sikerült jutnod az életben, sose felejtsd el honnan jöttél. Sose felejtsd el az embereket, akik végigsegítettek az utadon. Légy nagylelkű, és ha módodban áll, jutalmazd ezt a segítséget. Sosem tudhatod, hogy van-e abból még, ahonnan jött. A gyökereink, a hagyományaink és önmagunk nem veszhetnek el a folyamatos innoválásban, hiszen a múltunk tett minket azzá, akik jelenleg vagyunk. Ha kell, nyugodtan emlékeztessük magunkat arra, hogy honnan jöttünk. Ez sokat segíthet abban is, hogy ne adjuk fel egykönnyen, és igenis kezeljük az elénk tárulkozó problémákat.

A család az igazi erő

A sorozatban tudni lehet, hogy Tommy Shelby zseniális húzásai, okos észjárása az, ami mozgatja a fogaskerekeket. Ugyanakkor mindenki számára világos, hogy amit elért, azt egyedül képtelen lett volna. A családja mindig mögötte állt, akkor is hittek benne, mikor a legkevésbé se lett volna rá okuk. Ez a hit és szoros összhang volt az, ami eljuttatta az egész családot a csúcsra, mint egy jól olajozott gépezetben.

Mindig legyen terved

És ha a terved befuccsolna, hát arra az esetre is legyen terved! Nyilvánvaló, hogy mi halandó emberek gyakran nem tudjuk felmérni, mi lesz a következő lépés. Ugyanakkor fontos, hogy legyenek elképzeléseink. A „majd lesz valami” életfilozófia nem a sikeres embereké, és végképp nem Thomas Shelby-é. Fontos, hogy felmérjük a játékterünket, és felmérjük a játékosokat is, hiszen, ha jó emberismerő vagy, akkor már félig tudod is, mi fog történni legközelebb.

Megnyerő kisugárzás

Gyakran a sikerességedet nem az alaposságod, a felkészültséged fogja meghatározni. A kisugárzásod, a megjelenésed elképesztően fontos. El kell hitetned a másikkal, hogy egy lépéssel előtte jársz, még ha ez nem is így van. A szavaid formázzák meg az emberek tudatában, hogy te milyen is lehetsz valójában, így hát bánj velük jól.

Lásd meg a lehetőségeket

Az életünk tulajdonképpen lehetőségek tárháza. A probléma gyakran inkább az, hogy nem vagyunk hajlandóak meglátni ezeket a lehetőségeket, nem teszünk meg értük mindent, vagy félünk megragadni őket. Ha igazán sikeres akarsz lenni, ne félj a körülötted lebegő lehetőségektől. Csak indulj el és hidd el, meg tudod oldani.

Nem mindig kell boldognak lennünk

Tommy Shelby legbriliánsabb, legösszetettebb ötletei, legjobb üzletei akkor születnek, mikor nem boldog. Egy boldog Tommy Shelby a sorozatban nem létezhet sokáig. Fordítsuk le ezt a mi világunkra. Gyakran mikor úgy érezzük, nem vagyunk boldogok, akkor tudjuk a legtöbbet kihozni magunkból. A figyelmünk 100%-át az „üzletre”, vagyis önmagunkra tudjuk fordítani, így nem is marad el a jól megérdemelt siker. Gyakran mondják, hogy a sikernek ára van, ami szerintem is igaz. Valamit valamiért elv.

Mentális egészség

Ugyan főhősünk nem törődik sokat ezzel az égető problémával, mi, a nézők mégis azt láthatjuk, hogy igenis, kell ezzel törődni. Ha nem foglalkozunk az elménk tisztaságával, akkor nagyon mélyre kerülhetünk. Ezeket a mélypontokat a sorozat tökéletesen szemlélteti több karakteren keresztül is. Egyszóval a siker nem minden. Néha muszáj kikapcsolnunk és önmagunkkal törődnünk, ha nem akarunk a magánéletünkben roncsok lenni.

Ezeket tartom a Peaky Blinders, és Tommy Shelby legfontosabb leckéinek. Biztosan találhatnánk még rengeteg mondanivalót, rengeteg megfogadandó tanácsot, én viszont úgy éreztem, hogy ezek azok, melyek a leginkább inspiráltak. Nektek is azt kívánom, hogy megtaláljátok az életetekben a siker és a boldogság közötti egyensúlyt. Nem könnyű, de úgy gondolom, akinek sikerül az aranyközépúton járnia, az megismerheti az igazi boldogságot.