eletem-elso-veradasa_PECSI-egyetemistak-magazinja

Életem első véradása

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Az első véradásom igen emlékezetesre sikerült. Őszintén szólva ezt az alkalmat megelőzte egy nulladik számú is, de ott csak a Pécsi Regionális Vérellátó Központ kapujáig jutottam el… Noha az egyik barátnőmmel ketten érkeztünk, vért csak ő adott, én az utolsó pillanatban visszakoztam. Viszont minden bátorságomat összegyűjtve másodszorra is nekiveselkedtem a feladatnak és ezt követően már a bejáraton túlra is eljutottam. Ez az első véradás pedig nem csak számomra volt különleges, hanem más tekintetben is rendhagyónak számított. Hiszen sokunk legnagyobb örömére a 30y zenekar is részt vett ezen a meghirdetett akción, támogatva a kezdeményezét és persze az önkéntes véradókat. Mesebeli volt kicsit számomra a szituáció, mert amikor már ott ültem bent a székben és a szívem a torkomban dobogott az első alkalom okozta izgalomtól, akkor hirtelen Beck Zoli lépett be a terembe (talán nem igazán kell őt nektek bemutatnom). Elindult kimondottan felém, majd folyamatosan dicsérgetve, bátorítva végig szóval tartott, amíg le nem folyt a kellő vérmennyiség. Így történt, hogy végig vigyorogtam az első véradásomat, majd ezt követően a barátommal vígan fogyasztottuk el a véradók számára felszolgált pizzákat a 30y zenekar basszusgitárosával, Varga Ádámmal.

A cikkem hátralévő részében a saját élményeimre támaszkodva, illetve az OVSz (Országos Vérellátó Szolgálat) honlapjáról informálódva szeretnék nektek most egy kisebb összefoglalót írni, hogy mégis miképpen néz ki egy ilyen véradási alkalom. Különösen nektek szól , akik hasonló cipőben jártok, mint én azon a bizonyos 0. számú alkalmon. Bíztatnálak titeket, hogy lépjetek be azon a messziről félelmetesnek tűnő kapun. Ne hezitáljatok közelről már nem ijesztő.

Ki lehet egyáltalán véradó? Bizonyos kritériumoknak ugyanis mindenképpen meg kell felelnie a vállalkozó egyénnek. Legalább 50 kg súlyú, egészséges, 18-65 év közöttieket várnak az egészségügyi szakemberek. A nők évente négyszer, míg a férfiak ötször adhatnak vért, szigorúan minimum 56 napos eltéréssel, ugyanis ennyi idő kell, amíg a szervezetünk képes regenerálódni. Átlagosan egy felnőtt embernek öt liter vére van, amiből fél litert adhat egy alkalommal, ebből adódóan 450 ml vérünk folyik le (plusz-mínusz 10 százalék). Az, hogy mennyire vagy egészséges és adhatsz-e vért, az már a legelején kiderül. Ne izgulj, feleslegesen nem böknek meg!

eletem-elso-veradasa1_PECSI-egyetemistak-magazinjaAz egész procedúra az adatfelvétellel indul, tehát vidd magaddal a TAJ kártyádat, személyi igazolványodat, illetve a lakcímkártyádat. Majd ezt követően az életviteledre, a gyógyszerszedési szokásaidra, illetve az általad ismert betegségeidre vonatkozó kérdőívet kell majd kitöltened. Utána tovább irányítanak egy orvoshoz, ahol megállapítják az ujjbegyed megszúrásával a hemoglobin szintedet, továbbá meghatározzák a vércsoportodat, majd pulzust és vérnyomást is mérnek. Majd ezen eredmények, illetve a kérdőívre adott válaszaid alapján az orvos alkalmasnak vagy alkalmatlannak nyilvánít a véradásra ezen a napon.

EZT OLVASTAD MÁR?  Úton a munkaerőpiac felé, avagy a hazai szakképzés struktúrájáról

Mindez után ülhetsz be a kórtermi székbe, ami kissé meg van döntve, így félig fekvő-félig ülő pozícióba kerülsz. Ekkor a kórházi dolgozók lefertőtlenítik a karodat majd a kitapintható könyökvénádat megbökik, amelyből a véred egy többrészes zsákrendszerbe folyik. Ez a zsákrendszer alvadásgátlót illetve a sejtek megfelelő működéséhez szükséges oldatokat tartalmazza, és persze idővel a te véredet. Az ápolónők, legalábbis amikor én voltam rendkívül kedvesen és figyelmesen minden kérdésemre válaszolva folyamatosan ellenőriztek az állapotomat. Kérdezgettek, hogy hogyan érzem magamat, kizárva azt az eshetőséget, hogy véletlenül se legyek rosszul. Egy stresszlabdához hasonló pumpát is kaptam olykor a kezembe, amit ütemesen nyomkodnom kellett, ha esetleg a vérfolyásom nem lenne olyan intenzív.

Az egész művelet nagyjából 5-12 percet vett igénybe. Ezt pedig a jól megérdemelt pihenés követi, tehát még pár percig a székben tartanak, hogy stabilizálódjon az állapotod, és hogy a steril nyomókötést is felhelyezhessék. Végezetül a legtöbb esetben valami magas szénhidrát tartalmú étellel, például csokival engednek útra. Fontos, hogy a vérvétellel ellentétben, ide nem kell éhgyomorral érkeznünk, sőt különösen ajánlják, hogy az előzetes bőséges folyadékbevitel mellett, ugyanúgy táplálkozzunk érkezésünk előtt, mint ahogy amúgy is szoktunk.

A Pécsi Regionális Vérellátó Központ honlapja felhívja a figyelmünket a folyamatos véradásra, hiszen a vért sehogyan sem lehet mesterségesen előállítani.  Így mindannyiunkra szükség van a nagy vérveszteséggel járó balesetek és műtétek vérellátásához, illetve a daganatos és vérképzőszervi betegségekben szenvedő betegek vérpótlásához. Nem beszélve arról, hogy a vérből nyert trombocita készítmények felhasználási ideje öt nap, így elengedhetetlen a folyamatos véradók jelenléte.

Alkalmanként a Pécsi Tudományegyetem karainak aulájában, számos helyi kollégiumban, de mindenekelőtt rendszeresen a Pacsirta utcai vérellátó központban is várják az önkénteseket. Így zárásképp pedig csak hangsúlyozni tudom, hogy mennyire jó lehetőség ez, hogy egy kis szúnyogcsípésszerű bökéssel mégis mekkora jelentőségű tettet tudunk végrehajtani!  A véradásotokat követően pedig ne lepődjetek meg, ha egyszer csak egy hálás üzenetet érkezik a mobiltelefonotokra, hogy az általatok adott vér segített ma valakinek.

1 thought on “Életem első véradása

Comments are closed.