Hogyan ne tunyulj el? Élet a vizsgákon túl

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Te is tapasztaltad már, hogy akár egy hosszú hétvége után is nehezen rázódtál vissza az iskolai feladatokhoz? Egy hosszabb kihagyás után, nagyon nehezen rázkódik vissza az ember a megszokott kerékvágásba, legyen az a munkahely, vagy az iskola. Ez egy természetes folyamat, ugyanis nemcsak fizikailag merülünk ki, és emiatt érezzük magunkat fáradtnak, hanem bizony az elménk s képes lemerülni.

Tegyük a kezünket a szívünkre, egy hétvégi semmittevéshez pedig hamarabb hozzászokik az ember, mint egy tanulós, esetleg monoton vizsgaidőszakhoz, vagy a munka miatti hajtáshoz. Mi a helyzet 2 hónapnyi szünidővel? A cikkemben megtalálhattok minden olyan ötletet, amivel fittebben tudjátok átvészelni a vizsgaidőszak utáni nyári szünetet.

Nyári munka, diákmunka, de csak mértékkel!

Saját tapasztalatom, hogy a vizsgaidőszakban minden pénteken elmentem egy üzembe dolgozni – azóta is járok, mivel nagyon a szívemhez nőtt. Felfrissülés volt heti egy napot nem tanulni, és a motivációm is megmaradt, hogy amint elbukok egy vizsgát, akkor nem tudok menni egy szuper csapatba dolgozni, így muszáj maximálisan felkészülnöm.

Ez a „flow” megmaradt, és sokkal pörgősebb és motiváltabb lettem. Egy csapatban való együttműködés rendkívüli odafigyelést igényel, viszont éppen annyit, hogy ne unatkozzon az egyetemista elme. Nem kell a tételeket magolnod, cserébe meg kell jegyezned, hogy mit mi után kell elvégezned, vagy esetleg a másik ember helyett is gondolkoznod kell.

Ajánlani tudom csak, hogy amint lehet, ne legyél rest és jelentkezz egy diákszövetkezethez! Kiválaszthatod a neked megfelelő állást, és a munkavállalás idejében is nagyon rugalmasak szoktak lenni. Fontos megjegyezni, hogy minél több munkát próbál ki az ember, annál nyitottabban látja az anyagiakat, és sokkal jobban fogja értékelni a saját szakmáját is esetleg. A pénz értéke, amit megkeresel, pedig sokkalta többet ér, mivel csak te dolgoztál meg érte!

Egy jó könyv társasága

Régóta pihen a polcodon egy vastag könyv, amit ballagásra kaptál, vagy már régebben megvásároltad? Nyisd ki és kezdj neki az olvasásnak! Nem igényel túl sok energiát, cserébe az agysejtjeid szinte zakatolni fognak. Nem kell a legszörnyűbb tantárgy diáit olvasgatnod, hidd el, a szakirodalmon túl is létezik élet!

Egy jó krimi vagy egy romantikus regény, de egy trilógia is beindítja az ember képzelőerejét. Nem kell bemutatni senkinek sem, hogy az olvasás milyen sok pozitív hatást gyakorol az emberre minden életkorban. Izgultál már a főhősért, esetleg egy olyan cselekmény történt a szereplőkkel, amit szinte te is a bőrödön éreztél? Az érzés, amin keresztülmentél pedig az eustressz. Selye János állapította meg, és be is bizonyította, hogy a pozitív hatású stressz jótékonyan pörgeti fel a szervezeted, így sokkal gyorsabban tudunk megoldani egy feladatot vagy alkalmazkodni egy akadályhoz, problémához. Ezzel viszont az elmédet is frissen tartod, és sokkal könnyebben fogsz nekivágni az újabb félévnek!

Keresztrejtvény, makramé, miegymás 

Igen, tudom, kicsit nyugdíjas elfoglaltság, azonban ez a fajta kikapcsolódás is a kreatív energiákat mozgatja meg. Tanulj meg egy újfajta karkötő készítést, legyen szó a makraméről vagy a horgolásról. Nem bonyolult, könnyen elsajátítható tevékenység és egy szuper pénzszerzési lehetőség! Keress egy hobbit és tartsd meg ezzel is a motivációd. Menj ki a szabadba, ülj ki a teraszra vagy az erkélyre, de szigorúan akkor, hogyha jó idő van! Ne félj új dolgokba belevágni, hisz ki tudja, mi a rejtett képességed!

Mindig is rettegtél a konyhától a fröcskölő és forró olaj miatt? Itt a szuper lehetőség, hogy megbarátkozz vele! Rengeteg alternatíva létezik a kezdő kukták részére, és egy vérbeli kollégistának a pizzafutárok számán kívül bizony máshogy is helyt kell állni, ha élelemszerzésről van szó.

Mozdulj ki!

Természetesen ne 40 celsius fokban. Egy séta az arborétumban, erdőben, esetleg egy közeli parkban hihetetlen mennyiségű lelkierővel és szellemi felfrissüléssel látja el a megfáradt embert. A jó levegőn végzett bármilyen tevékenység nemcsak az elmédnek és a testednek tesz jót, hanem bizony az önmagad iránti szeretetről is gondoskodik! Akár csapatban vagy egymagadban végzett sportolás máris friss oxigénnel lát el, és még a méreganyag is előszeretettel távozik a szervezetedből!

Védettségi igazolvánnyal számos konditerem tárta ki a kapuit az edzeni vágyó közönség számára. Ne légy rest, válts ki egy havi bérletet és kezdd el az aktív életet! Csalódni nem fogsz, ez garantált!

élet

Remélem, tudtam segíteni, és mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb nyári elfoglaltságot. Természetesen egy aktív félév utáni vizsgaidőszak igencsak megterhelő tud lenni, így a pihenni se felejtsetek el! Kellemes nyári szünetet minden hallgatónak!

Képek forrása: Pexels