Egyetemi sportcsapatok bemutatása – PTE ÁOK Petőfi SE, PESE, PEAC

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

A sport az egyik leghatékonyabb módszer a betegségek megelőzésére, valamint az integráció és a kapcsolatok megteremtésének elősegítésére. A Pécsi Tudományegyetemen számos opciót találni arra, hogy a hallgatók kipróbálhassák magukat többféle sportágban is. A hagyományos sportágakon túl (kézilabda, labdarúgás, röplabda, kosárlabda) űzhetők a köztudatba frissen beépülő sportok is, mint például a strandkézilabda vagy az ultimate frisbee.

PTE ÁOK Petőfi SE

A PTE ÁOK Petőfi Lajos Sportegyesület 2010-ben alakult Pécsen és kezdetben kizárólag a kosárlabda sportágban kínált mozgási lehetőséget a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar hallgatóinak. A magyar sportfinanszírozásban bekövetkezett változásoknak köszönhetően 2013-ban a Petőfi Lajos SE és a PTE ÁOK stratégiai együttműködést kötött egymással. A Kar vezetése által legfontosabbnak tartott, közel 50 éves múltra visszatekintő, a Semmelweis és Debreceni Egyetem, valamint a Szegedi és Pécsi Tudományegyetemek Orvostudományi Karainak részvételével évente megrendezésre kerülő, három napos Medikus Kupán résztvevő csapatok egész éves felkészítését a PTE  ÁOK Petőfi SE végzi.

A kizárólag egészségügyi területen tanuló egyetemista hallgatókból álló csapatok, a PTE ÁOK és a Petőfi Lajos SE sikeres együttműködésének köszönhetően mostanra közel 130 igazolt hallgatót és a Medikus Kupán pedig ezen felül még 100 diákot szerepeltet a kosárlabda, kézilabda, labdarúgás, röplabda és vízilabda sportágakban. 2014-ben a kosárlabda szövetség elnöksége az egyesület kiváló munkáját értékelve, 100 millió forintos támogatást ítélt meg a PTE ÁOK Jakabhegyi út 6. szám alatt lévő sportcsarnokának felújítására, amely az orvostanhallgatók legfőbb infrastrukturális bázisa.

pte_sport

PESE – Pécsi Egyetemisták Sportért Egyesület

A nemrégiben alapított Pécsi Egyetemisták Sportért Egyesület fiatal kora ellenére két fő sportágában a strandkézilabdában és az ultimate frisbee-ben nagy sikereket értek el. A legutóbbi MEFOB-on 8. helyezést értek el. Az egyesület általános célja, hogy a fiatalok – különösen az egyetemisták és a középiskolások – részére biztosítsa az oktatáson kívüli sporttevékenység végzésének elősegítését, alternatív módszerek gyakorlati alkalmazásának és lehetőségeinek feltárását, gyakorlatba való átültetésének lehetséges formáit. A fiatalok sportszakmai képességfejlesztés formáinak biztosítása, elősegítése és fejlesztése. A rendezvények népszerűsítése, valamint a tagság szélesítésének előmozdítása, a nemzetközi sportszakmai fórumok és rendezvények látogatásának elősegítése és szervezése. A sport általi nevelés élménypedagógiai alapú megközelítése, rendhagyó módszerek segítségével, valamint hátrányos illetve halmozottan hátrányos helyzetű ifjúsági csoportok segítése és fejlesztése.

pte_sport

PEAC – Pécsi Egyetemi Atlétikai Club

A Pécsi Egyetemi Atlétika Club-ot 1923-ban alapították. A fekete-fehér klubszínekkel rendelkező PEAC az elmúlt közel 100 év során számos kiváló sportolót adott a városnak és Magyarországnak egyaránt.

Az első évtizedekben az Egyesület legkiválóbb szakosztálya az atlétika volt, amit jól alátámaszt, hogy az 1930-as években az atléták közül Dr. Csaplár András síkfutó Amerikában 20 000 méteren világcsúcstartó lett. A klub eközben dinamikus fejlődésnek indult, 1928-ban megalakult a vívószakosztály, majd a labdarúgó szakosztály. A világháborút követően jelentős változásokon ment keresztül az egyesület, nevét rövid időre Haladásra változtatják. Azonban a politikai változások mellett is fejlődő klubról beszélhetünk, hiszen megalakul többek között az asztalitenisz, röplabda, kézilabda, öttusa, sakk, természetjáró, sí, ökölvívó, úszó, vízilabda, szakosztály is. Az Egyesület 1972-ben az ország legjobb egyetemi sportklubja.

Az Egyesület a rendszerváltozás környékén is számos sikert könyvelhetett el, melyek közül kiemelkedett az aerobikosok (Katus Attila és Tamás, Szentgyörgyi Rómeó) számos világraszóló sikere, az asztaliteniszezők, kézilabdások, kosarasok, röplabdázók és vívók sikerei. A 2000-es évek sikereit is ezek a szakosztályok szállították.

pte_sport

A napainkban a Dr. Ács Pongrác ügyvezető elnök vezetésével működő, 100 éves centenáriumára készülő Pécsi Egyetemei Atlétikai Club jelenleg közel 1000 taggal, 13 szakosztállyal biztosítja Pécs városában a sportolás lehetőségét a kicsiktől, az egyetemistákon át egészen a veterán korcsoportig. Az Egyesület keretein belül lehetőség van az asztalitenisz, birkózás, futsal, kézilabda, kosárlabda, röplabda, íjászat, labdarúgás, vívás elsajátítására és szervezett körülmények között történő űzésére. A hagyományos sportágak mellett a PEAC-ban a küzdősportok és szabadidősportok (sárkányhajózás, ultrafutás), parasport (boccia, csörgőlabda, kerekesszékes kosárlabda), valamint e-sport szakosztály is működik.