spartan_pecsi_egyetemsitak_magazinja

Egyénenként rajtoltunk, mégis csapatként értünk célba a Spartan Race-n – Interjú Eigner Eszterrel, Németh Beátával és Németh Sárával

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Veszprém adott otthont a legutóbb megrendezésre kerülő Spartan Honor Race-nek, ahol a kihívást elfogadó részvetők Sprint, Super, Hurricane Heat, valamint Kids versenyszámban indulhattak. Az esemény november 7-8. között zajlott, amely a HUSR Kft. szervezésének köszönhető. Korábban még egy alkalommal került sor Spartan Race-re Veszprémben, amelyen Eszter részt is vett. Magyarország történetében először valósult meg a Honor Race versenyverzió. Immár ez a kilencedik szereplése volt Eszternek, Sárának a második, valamint Beáta az első alkalommal állt a Spartan Race rajtvonalához.

Különböző óvintézkedéseket igyekeztek beiktatni a szervezők, versenyzőik biztonságának, továbbá egészségének megóvása érdekében. A járványhelyzet okán néhány változást volt szükséges eszközölni, amelyeket a Spartan nemzetközi licencének speciális követelményei szorgalmaztak.

  • A startcsomag (amely kézfertőtlenítőt is tartalmazott) átvétele előtt kötelező volt lázmérésben részesülni.

  • A szurkolók a versenyközpont területére nem léphettek be.

  • Előírás volt a szociális távolságtartás (1,5 méter), továbbá ajánlott volt a védőeszköz használat.

  • Az eseményen a zuhanyzás lehetősége nem állt fenn.

  • stb.

Az általam felkért utánpótlás-labdarúgó edzőnők a szombati Sprint versenynapon vettek részt, így annak ismertetésére szeretnék figyelmet fordítani. 3 versenytípus közül ez bizonyul a legrövidebb távnak. Könnyen teljesíthető fizikai aktivitásban jártas, vagy néhai sportolóknak egyaránt. 7,5 kilométer során a pécsi hölgyek 26 akadállyal találták szemben magukat az elrajtolást követően. Általánosságban 5 km-es és 20+ akadályokról beszélünk, azonban ezt versenye válogattja. 5 percenként 70 versenyzőt indítottak az alábbi sorrend alapján: Elite, AG (Age Group), First Open, STG (Spartan Race Traning Group), és végül Open. Ezen kategóriák a sportolók egymásnak nyújtott segítségre érvényesülő szabályok alapján válnak külön, ugyanis az Elite, az AG és az STG-n belül tilos az akadályoknál való segédkezés. A 3 hölgy Open-ben versenyzett, ahol a másik versenyző szükségeseti támogatása engedélyezett. Ezt a lehetőséget előnyükre fordítva, összetartó csapatként tudták teljesíteni ezt az egyéni szabadidősport versenyt. A hölgyek 1:38:06 időeredménnyel zártak, ezúton is gratulálunk a teljesítményükhöz a Pécsi Egyetemisták Magazinja nevében! Ismerjétek meg a 3 Spartan Race női atlétát:

Eigner Eszter

 Eigner Eszter a PTE-TTK Sporttudományi és Testnevelési Intézet egyetemi tanársegédje, valamint a PTE-BTK Neveléstudományi Doktori Iskola hallgatója. Egyetemi évei alatt megszerezte a Grassroots „C” és az UEFA „B” licencet, melyet azóta is aktívan használ labdarúgóedzőként. Munkája a Törpicurok Sportegyesülethez köti, amelynek szakmai vezetője. Szabadidejében futballozik, fut és kerékpározik.

Németh Beáta

Németh Beáta 2006-ban végzett testneveléstanárként a PTE-TTK-n. Egyetemen alatt lett úszó-, továbbá szinkronúszóedző. 2009-ben fejezte be tanulmányait a Testnevelési Főiskolán aerobic edzőként. Jelenleg a testnevelő tanárként, illetve úszásoktatóként tevékenykedik Pécsett. A Törpicurok Sportegyesület legkisebb korosztályának koordinációs labdarúgóedzőjeként állja meg helyét. Szabadidejét a triatlon tölti ki.

Németh Sára

Németh Sára a PTE-BTK angol nyelv és kultúra-testnevelő tanár szakos hallgatója, immár negyedik éve. Munkája során edzői tevékenységet végez a PTE-PEAC Vívószakosztálynál, valamint a Törpicurok SE-ben labdarúgóedzőként. Hobbijaként is megjelenik a labdarúgás, ami kiegészül kerékpározással és az akadály futóversenyeken való részvétellel.

Mi volt az első indíttatás a Spartan Race-n való részvételen?

Eszter: Az első versenyem előtti időszakban több futóversenyen vettem részt az aktív labdarúgás mellett. Volt benne 5-10-21 kilométeres verseny is. Azonban egyik csapattársam mesélte nekem, miszerint létezik egy olyan verseny, ami akadályokkal nehezített futóverseny. Bátorított, hogy menjek, próbáljam ki én is. Érdekes kihívásnak hangzott, amire kisebb győzködés után be is neveztem még 2016-ban.

Beáta: Régóta bakancslistás volt a Spartan Race-n való részvétel, ugyanakkor szeretek új mozgásformákat kipróbálni.

Sára: Kiskorom óta szerepet játszik a sport az életemben, ezért mindig foglalkoztatott, mire vagyok képes. A Spartan Race pedig egy kiváló lehetőség a határaid feszegetésére.

Hogyan készültek az előző hétvégi akadályfutó-versenyre?

Eszter: Az én esetem a kollegináimhoz képest speciális volt. Szeptember elején labdarúgó edzésen teljes bokaszalag szakadást szenvedtem, amelynél az volt a gyógyulásom motivációja, hogy Veszprémben rajthoz állhassak. Emiatt az elmúlt két hónapomat gyógytorna, FDM (fájdalomcsillapító terápia) kezelések, majd kocogás, erősítés és futás tette ki. Szerencsére jó kezekben voltam, továbbá saját szorgalmam is adott volt a gyógyuláshoz, így izgatottan vártam a rajt pillanatát.

Beáta: A triatlon jó fizikumot és állóképességet biztosít, emellett a testnevelésnek is megfelelő erőnlétet köszönhetek. Így a mozgás mindennapos az életemben. Az akadályokra való felkészülésre nem fordítottam külön figyelmet.

Sára: Aktív sportolóként labdarúgó edzéseken veszek részt, amelyek állóképesség-fejlesztéssel bírnak. Ezeket a tréningeket erősítő feladatokkal kombinálom különböző akadályok teljesítése okán. Mindezek mellett igyekszem kiegészíteni a mindennapokat 30 Burpee-vel (állás-guggolás-fekvőtámasz-guggolás-állás), felkészülve a hibák eshetőségére. Hiszen a Spartan Race-n, ha egy akadály nem sikerül, 30 Burpee végrehajtása a büntetés, amely megfelelő edzettségi szint nélkül képes megviselni a testet.

Egyénenként indultak, mégis csapatként működtek, ez minek köszönhető?

Eszter: Úgy gondoljuk, ez a verseny sokak számára (akik nem az Elite kategóriában indulnak), egy nagyon jó közösségteremtő, csapat összekovácsoló esemény is, a verseny adta kihívásokon túl. Egy-egy akadálynál jól esik, hogy van mellettünk valaki, aki támogat ebben az esetben is megvalósult köztünk, hiszen nem csak kollégák, barátok is vagyunk, újfent pedig közös Spartan versenyzők is mindhárman.

Beáta: Sokat jelentett az, miszerint szurkoltunk a másiknak, nem csak az akadályok teljesítése okán segédkeztünk. Bakot tartottunk, elestünk, de megcsináltuk. Külön köszönet a lányoknak, hogy taktikai tanácsokkal láttak el a verseny kezdete előtt, így nem értek váratlan meglepetések.

Sára: Fontosnak találom, hogy jó munkahelyi kapcsolat alakuljon ki a kollégák között. A Spartan-nak és a sok csapatépítő tevékenységnek köszönhetően ez a szál egyre jobban megerősödni látszik. A Spartan egy olyan verseny volt, amely igazolta hármunk barátságát, hiszen tudtuk, hogy bármilyen bajban számíthatunk egymásra. Legyen szó a pályán való akadályok leküzdéséről, vagy csak a hétköznapi életben jelentkező problémákról.

Mennyire tudott megvalósulni az óvintézkedés betartása?

Eszter: Abszolút figyeltek minden közzétett óvintézkedés betartatására, hangsúlyt fektettek a szabályok előzetes kihirdetésére számos platformon. Amit még kiemelnék, miszerint a helyszínen elérhető shop-ban fennállt a lehetőség Spartan Race-s szájmaszk termék megvásárlására.

Beáta: Kiegészítésül, a verseny területén számos helyen kézfertőtlenítő berendezés volt biztosítva, figyeltek a távolságtartásra, illetve a szakaszos rajtoltatásra.

 

Sára: A rajt kezdetéig mindenhol viselnünk kellett a szájmaszkot, és ezt minden egyes résztvevő be is tartotta.

Mi motiválja Önöket a későbbi Spartan versenyzésre?

Eszter: Engem sokadjára is meg tud lepni az akadályok összeállítása, az új versenyhelyszínek és az a folyamatos kihívás, amit a Spartan Race adni tud. Szeretem ezt a közösséget és hangulatot, az egész milliót, ami a Spartan-t körbeveszi. Úgy hiszem, aki ebbe egyszer belekóstol, az a rabjává válik!

Beáta: A hangulat, a kihívások és a versenyzők közti összhang mind motiválnak, hogy újból részt vegyek a Spartan Race-n. Az első versenyem után nagyon felemelő élményekkel térhettem haza. Úgy érzem, a futás ment a legjobban, az akadályok többségét teljesíteni tudtam. Azonban pont azoknál az akadályoknál buktam el, amikre számítottam. Az akadályokra legközelebb külön fogok felkészülni, hiszen annyira jó élményt adott, hogy már tervben is van a következő megmérettetés.

Sára: Minden Spartan Race után megváltozik az emberben valami. Amikor beérsz a célba, rájössz, ki is vagy valójában. Ez az érzés leírhatatlan és megfoghatatlan. Csak az fogja igazán megérteni, aki célba ér a Spartan Race-n. Továbbá az emberben megjelenik a küzdelem és a versenyszellem. Minden egyes versenyen jobb akarsz lenni az előző önmagadnál. Ez az, ami engem motivál.

https://www.facebook.com/203389926415069/posts/3721857734568253?sfns=mo

Forrás: Spartan Race Hungary