Egyedülálló gazdasági képzés gyógyszerészhallgatók részére

Mi a véleményed?
+1
1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

A Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kara és Közgazdaságtudományi Kara egy országosan egyedülálló gazdasági képzést indít a pécsi gyógyszerészhallgatók számára. A kurzus keretein belül a hallgatók elsajátíthatnak olyan fontos marketing, gazdasági és pénzügyi ismereteket, mellyel a mai világban számos előnyre tehetnek szert, és fontos szakmai tudással lehetnek gazdagabbak. Mindemellett, ez a gyógyszerészi képzés mellett párhuzamosan futó program, igen jó lehetőség azoknak, akik üzleti mesterképzésben is szeretnék folytatni ismereteik bővítését.

A mai világban a gyógyszerészek számára a kémiai, fizikai, biológiai, illetve egyéb szakmai ismeretek mellett nagy előnnyel járhat a gazdasági tudás elsajátítása. Akik saját vállalkozásban, esetleg gyógyszertárvezetésen gondolkodnak, azok számára elengedhetetlen a gazdasági, pénzügyi és marketing terület értőbb ismerete. Ez a szemléletmód nélkülözhetetlen a gyógyszertári vállalkozás sikeres működtetéséhez. Ezen okból kifolyólag a Pécsi Tudományegyetem GyTK és KTK, közös erővel elindították az Üzleti ismeretek gyógyszerészhallgatóknak nevű programot.

Maga a program 2019-ben indult, mely részképzést kíván nyújtani a pécsi gyógyszerészhallgatóknak, akik így későbbi munkájuk során kamatoztathatják az elsajátított üzleti ismereteket a gyógyszertár menedzselése során. A másik fő cél azon hallgatók számára nyújt segítséget, akik gyógyszerészi diplomájuk után közgazdász mesterdiplomára is vágyakoznak. Ugyanis a minimum 30 gazdasági kredit így megszerezhető, ezáltal az üzleti mesterképzésekbe való belépés feltétele teljesítve van. A szakmai irányultságot tekintve, főként a pénzügyi-számviteli-adózási és marketing ismeretek megszerzésére fókuszál a program, mely 7 féléves időtartamú.

Azok számára, akik gondolkodnak, hogy belevágnak ebbe a projektbe, fontos tudni, hogy a 10 féléves gyógyszerészképzésbe ez hogyan illeszkedik. Tulajdonképpen a 3-9. félévekben teljesíthető az ajánlott előrehaladás szerint, és párhuzamosan végezhető a gyógyszerészképzés mellett. Az első 5 félévben félévenként egy kurzus található, mely teljesítése 6 kreditet nyújt. Ezt a KTK hirdeti meg, és összesen 30 kreditet fog jelenteni, amely 3 kötelező tárgyat és 4 specializációs tárgyat foglal magába. Az utolsó két félévben pedig a GyTK gyógyszerészképzésének részét képező kötelező, vagy opcionális kurzusokat tartalmaz a program.

Ami nagyon fontos, hogy a képzésben való részvétel nem jár extra költséggel a hallgatók részéről. A program indulása óta körülbelül 40 hallgató jelentkezett a magyar programba. Ezen kívül folyamatban van még egy angol nyelvű hasonló projekt előkészítése és elindítása. Ha esetleg valaki felvenné az első tárgyat, de nem teljesítené az összes felajánlott tárgyat, az sem jelent problémát, ugyanis nem von maga után semmiféle negatív következményt, de ebben az esetben csak a teljesített tárgyról kérhet igazolást. 

„Gyakorló gyógyszerészként és oktatóként is jól tudom, hogy milyen nagy szükség van alapos gazdasági alapismeretekre annak érdekében, hogy valaki sikeres gyógyszertári vállalkozást üzemeltessen, illetve egy ilyen vállalkozás tagjává váljon. Ezért hoztuk létre ezt a programot a közgazdaságtudományi karral közösen” – Nyilatkozta dr. Fittler András, a Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar dékánhelyettese.

A képzés elvégzése mindenképpen előnnyel jár a munkaerőpiacon, és széleskörű tudás megszerzését teszi lehetővé. Az oktatói ajánlások mellett, a hallgatók pozitív visszajelzései is mindenképpen a program hasznosságát bizonyítják, emellett számos gyógyszerészhallgató távlati terveiben szerepel a gyógyszertárvezetés, ezért fontos, hogy ők is megismerjék ezt a lehetőséget. Aki gondolkodik ilyesfajta önfejlesztésben, annak mindenképpen ajánlom a képzést, mert időt is spórolhat vele a párhuzamos haladás révén.

Összességében egy nagyon jó kezdeményezésnek tartom az „Üzleti ismeretek gyógyszerészek számára” nevű képzési programot, ezért ajánlom minden szaktársamnak, akinek felkeltette az érdeklődését. Ugyan én még nem vettem részt egy kurzuson sem, de tervezem, mivel szeretném bővíteni tudásomat a témában. Remélem sok emberhez eljut a program híre, és sokan elsajátítják az értékes ismereteket. Ha érdekel a téma, itt olvashatsz róla bővebben!

forrás: 1,2

kép:1,2