Tölts el egy teljes nyarat Amerikában a Camp Leaders csapatával!

+1
3
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Ha játszottál már a gondolattal, hogy milyen lenne felfedezni Amerikát, akkor a Camp Leaders programot neked találták ki! A program keretei között egy teljes nyarat tölthetsz el a tengerentúlon, és a megkeresett zsebpénzedből akár a Grand Canyonhoz is ellátogathatsz.

amerika_camp_leaders
Grand Canyon

Hazánkban 2007 óta működik a Camp Leaders program, ami minden évben lehetőséget nyújt az érdeklődőknek, hogy a diákmunka révén megismerkedjenek az amerikai kultúrával. A május-júniusban kezdődő utazás nagyjából 9-10 héten keresztül tart. 18. életévet betöltött felsőoktatásban résztvevő tanulók, illetve aktív munkaviszonnyal rendelkező személyek jelentkezését várják. Fontos megjegyezni, hogy nem feltétel a nyelvvizsga, valamint a táborokban szállást és ellátást is biztosítanak. Két pozíció közül lehet választani: Camp Counselor, ami lényegében egy gyermekfelügyelői munkát jelent és Support Staff, ami a kisegítő személyzetet foglalja magába.

Felkerestem egy igazi Camp Leaders tagot, hogy meséljen az Amerikában szerzett élményeiről. Krátky Anett New Hampshire állam egy kisvárosában lévő gyermektáborában töltötte a 2019-es nyarat.

Köszönöm Anettnek, hogy elfogadta a felkérésemet!

Kérlek meséld el nekem, hogyan találkoztál ezzel a lehetőséggel! Hogyan zajlott a jelentkezési folyamat?

amerika_camp_leaders_kraty_anettKrátky Anett: Egy barátnőm említette, hogy nyáron Amerikába utazik a Camp Leaders-szel. Elmesélte, hogy neki hogyan zajlott a jelentkezés és minden egyebet, amit tudott a programról. Megtetszett az ötlet, és úgy gondoltam, hogy én is belevágok.

A jelentkezési folyamat elég egyszerű volt. Egy tájékoztatót tartott a Camp Leaders, ahol összefoglalták a programot, minden fontos tudnivalót elmondtak az útról, illetve feltehettük kérdéseinket. Aztán következett egy interjú, amit inkább egy jó hangulatú beszélgetésként jellemeznék. Először magyarul, majd angolul beszéltünk. Megkérdezték, hogy mik a céljaim, miért jelentkeztem, eközben felmérték az angol tudásomat. Úgy emlékszem, hogy mindössze 20-30 percig tartott az egész. Ezt követően létre kellett hoznom egy profilt, ami olyasmi, mint egy önéletrajz. Fel kellett benne tüntetnem, hogy milyen munkatapasztalatokkal rendelkezem, mit tanulok, miért jelentkeztem, milyen típusú táborban szeretnék dolgozni. A táborok később ezek alapján kerestek meg minket. Az egyik tábor felvette velem a kapcsolatot, hogy szívesen dolgoznának velem, ha én is szeretném. Írtak a táborról, elküldték a honlapjuk linkjét, ami alapján szimpatikusnak találtam, így elfogadtam a lehetőséget. Úgyhogy egyáltalán nem volt bonyolult folyamat és gyorsan találtam tábort.

amerika_camp_leaders
Boston

Egyedül vágtál bele, vagy barátokkal együtt jelentkeztél?

Krátky Anett: A barátnőm is részt vett a programban, akitől hallottam a Camp Leaders-ről, de nem egy táborba vettek fel minket. Úgymond egyedül jelentkeztem, viszont a kiutazás előtt felvettem a kapcsolatot egy erdélyi lánnyal, akivel ugyanabba a táborba készültünk. Ő is szintén a PTE tanulója volt.

Kint nagyon jó csapat jött össze. Support Staff pozícióra jelentkeztem, ami nemzetközi csapat szokott lenni, az amerikaiak pedig többnyire Counselor munkakörben dolgoznak, de persze vannak kivételek. A személyzet tagjai között voltak mexikóiak, franciák, lengyelek, britek, egy ukrán fiú és az erdélyi lány, tehát rendkívül vegyes volt a csapatunk. Mindenki kedves volt, jól kijöttünk. A konyhán körülbelül tízen dolgoztunk, akikkel napközben is együtt töltöttük a szabadidőnket, este pedig általában minden dolgozó közösen beszélgetett, játszott. A tábor után páran elutaztunk többek között a Grand Canyonhoz, New Yorkba, Los Angelesbe, valamint bejártuk Chicago-t és San Fancisco-t. Van, akivel a mai napig tartom a kapcsolatot.

camp_leaders_amerika
New York

A táborban, ahol voltam, csak ketten beszéltünk magyarul, így nagyon keveset használtam a magyar nyelvet, ami egyáltalán nem volt baj, hiszen az egyik fő célom az volt, hogy fejlesszem az angol tudásomat. Egyébként nem kell félni attól, hogy egyedül jelentkezel, vagy más nem beszéli az anyanyelvedet, mert szinte mindenki egyedül megy ki, ezáltal nagyon barátságosak a résztvevők. Az emberek könnyebben nyitnak egymás felé, ha egyedül vannak egy ilyen szituációban. Teljesen más élmény, mintha egy barátoddal mennél.

Mi volt a feladatod a táborban?

Krátky Anett: Az első két hét az eligazításról, betanításról szólt, illetve különböző csapatépítő programokat szerveztek nekünk. Ezután érkeztek meg a gyerekek. A konyhán dolgoztam, ahol a gyerekek reggelijét, ebédjét, és vacsoráját készítettük elő. Reggeli előtt keltünk, előkészültünk, megreggeliztettük őket, majd elpakoltunk utánuk. Délelőtt ebédhez készültünk, aztán tarthattunk egy szünetet. Ebéd után elpakoltunk, majd megint volt egy szünetünk, és ugyanez vacsoránál. A három étkezésen kívül a gyerekek napi kétszer kaptak valami nassolnivalót, amelynek lebonyolításához szintén be volt osztva valaki. A konyhán mindenfélét csináltunk: mosogattunk, előkészítettük az étkezéseket és kiadtuk az ételeket a pincéreknek. Heti hat napot dolgoztunk, és minden héten egy szabadnapot kaptunk, amikor szabadon eldönthettük, hogy mit csinálunk. Maradhattunk a táborban, vagy akár elutazhattunk valamelyik közeli városba. Mi például egyszer összevontunk két szabadnapot és Bostonba mentünk. 

camp_leaders_amerika

Hol szállásoltak el benneteket? Milyen volt az ellátás?

Krátky Anett: Nagy faházakban aludtunk, amit tipikusan az amerikai filmekben lévő gyermektáborokban lehet látni, de nem sok időt töltöttünk ott. A gyerekekkel együtt voltunk elhelyezve, a mi házunkban 12-13 éves lányok laktak. A faházak alvó- és fürdőhelyiségekből álltak, és a tábor területén helyezkedtek el. Egyébként a szállás, a programok és az időbeosztások táboronként változóak: például van, ahol nem faházban alszanak, és a személyzet teljesen külön lakik.

camp_leaders_amerika
A tábor

Napi három étkezést biztosítottak, illetve kiélveztük a konyhai munka előnyeit, mint például a korlátlan mennyiségű jégkrémfogyasztást. Esténként kitettek nekünk mindenféle nasit. A táborvezetők pedig minden héten egy este vendégül látták a személyzetet, ahol sokat beszélgettünk. Volt, hogy szerveztek jégkrém-, vagy pizza party-t.

Szabadidőtökben milyen helyekre látogattatok el?

Krátky Anett: Bostonban töltöttünk két napot, ahova később még egyszer visszamentem. Volt, hogy átbicikliztünk közeli városokba, hogy megnézzük az ottani látnivalókat. Előfordult olyan is, hogy a táborban maradtunk, és kipróbáltuk a gyerekeknek fenntartott programokat. Egyszer elmentünk kempingezni, ami szintén nagyon-nagy élmény volt számomra. A szabadnapokon mi találtuk ki, hogy mit szeretnénk csinálni, azonban a tábor is gyakran szervezett nekünk különböző programokat. Esténként elvittek moziba, bowlingozni, és olyan is volt, hogy a gyermekekkel együtt ellátogattunk a vidámparkba. Baseball meccset néztünk, karaoke bárban énekeltünk a tábor tagjaival, és étterembe, valamint vásárolni is eljártunk. Volt, hogy a táborban esténként megnyitották a dolgozók számára a medencéket, hogy a hosszú nap után kipihenhessük magunkat. Az egyik reggelinél pedig bejelentették, hogy az egész tábort elviszik egy „trip day”-re, ami hatalmas öröm volt a gyerekek számára. Ez egy meglepi program volt, melynek keretében az óceánhoz is eljutottunk.

camp_leaders_amerika
Baseball meccs Manchesterben

2020-ban a világjárvány miatt el kellett halasztani a tavalyi programot. Mi a helyzet az ideivel?

Krátky Anett: Tavaly is jelentkeztem, mert a 2019-es út nagyon-nagy élmény volt, és mindenképpen szerettem volna megismételni. Sajnos 2020-ban a koronavírus járvány miatt nem valósult meg a program, ezáltal a tavalyi jelentkezésemet automatikusan áttették az idei évre, mint sok más embernek. Az idei évi út is kissé bizonytalan, mert a Schengeni övezetből való beutazás még mindig korlátozva van, azonban a Camp Leaders eléggé bizakodó. A táborok többsége idén kinyit, és mindenki arra számít, hogy a nyárra feloldják a korlátozásokat.

camp_leaders_amerika
San Francisco

Mit tanácsolnál azoknak, akiket érdekel a lehetőség, de még hezitálnak?

Krátky Anett: Ha valakinek megfordul a fejében egy ilyen lehetőség, és eljátszik a gondolattal, hogy egy nyarat töltsön Amerikában, akkor mindenképpen vágjon bele, mert megéri. Nem fogja megbánni. Hatalmas lehetőség, rengeteg élménnyel gazdagodik az ember, és magunkról is elképesztően sokat tanulhatunk egy ilyen kaland során. Sok barátot szerezhetünk, az angol tudás is fejlődik, illetve az önéletrajzban is jól mutat. Ha már megfogalmazódik valakiben ez a gondolat, akkor ne féljen belevágni, mert különben lehet, hogy később bánná, hogy kihagyta ezt a lehetőséget. 

camp_leaders_amerika
Los Angeles, Hollywoodi Hírességek sétánya

Az idei nyárra már lezárult a jelentkezés, azonban 2021. júniustól várhatók az információk a 2022-es programról. További részletekért látogass el a Camp Leaders oldalára! Ha érdekel, hogy milyen lehetőségek várnak még rád egyetemi éveid alatt, vagy hogy miért érdemes diákmunkát vállalni, olvasd el a témában írt cikkeinket!

 

 

 

Források: 1, Kiemelt kép