Egy korszak vége – interjú Glázer Bálinttal, a PécsiBölcsész leköszönő elnökével

Mi a véleményed?
+1
1
+1
2
+1
5
+1
+1
+1
1
+1
2

A napokban értesülhettek a hallgatók arról, hogy elnökváltás történt a PTE BTK Hallgatói Önkormányzatában. A jelenlegi járványügyi helyzet miatt a szokásos választás helyett a PTE EHÖK Küldöttgyűlése jelölte ki Fiser Bencét a PécsiBölcsész ügyvivő elnökének. Az új elnökkel készült interjú után most a leköszönő Glázer Bálintot kérdeztem, hogyan élte meg az elnökséget és annak végét, milyen élményekkel, emlékekkel gazdagodott, illetve milyen eredményeket ért el.  

A járványhelyzet miatt nem a szokásos módon zajlott az új elnök megválasztása, a hallgatók az interneten értesülhettek arról, hogy leköszöntél, mint a PTE BTK Hallgatói Önkormányzatának elnöke. Mi volt ennek az oka? Hogy élted meg?

Glázer Bálint: Valóban nem a szokásos menetben történt az új elnök megválasztása, ilyen ez a vírusos időszak. A leköszönésemnek nem volt különösebb oka, egyszerűen január másodikával lejárt a kétéves mandátumom, az „újrázáson” nem gondolkodtam, eljött az ideje a továbblépésnek. Volt rengeteg ötletünk az idei évre, melyek megvalósítását a járvány keresztül húzta, viszont épp a járvány miatt belekezdhettünk olyan dolgokba, amelyekre előtte egész egyszerűen nem lett volna megfelelő idő.

Mióta töltötted be ezt a tisztséget? Mi motivált anno arra, hogy belépj a hallgatói önkormányzatba?

Glázer Bálint: Pontosan kettő éve. 2019. január 2-án lettem hivatalosan a BTK HÖK elnöke. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy nem volt egy konkrét motiváció bennem, hogy én márpedig a hallgatói önkormányzatnak a tagja szeretnék lenni. Egyszerűen fontosnak tartottam, hogy aktívan tevékenykedjek abban a hallgatói közösségben, melynek része vagyok. Először gólyatábori senior voltam, aztán jelentkeztem a Szenes Klubba ügyelőnek, majd az BTK HÖK akkori elnöke felfigyelt az elszántságomra, és felkért elnökhelyettesnek. Emiatt hálás vagyok, mert egy új perspektívát nyitott meg előttem, de nem gondoltam volna, hogy egyszer majd leköszönő elnökként adok interjút.

Milyen terveid voltak az elnöki karriered elején, ezekből mi az, amit sikerült megvalósítani?

Glázer Bálint: Fontos cél volt, hogy egy általános minőségi javulást lássanak a hallgatók a rendezvényeinken. No nem azért, mert az azt megelőző minőséget alacsonynak tartottam volna, egyszerűen úgy gondolom mindig van hová fejlődni. Szintén prioritás volt, hogy a hallgatói megkeresésekre a lehető leggyorsabban válaszoljunk. A hallgatók általában problémába ütköznek, ha az önkormányzatot megkeresik. A problémáinkat pedig jó minél gyorsabban letudni. Ezt akartuk mi segíteni, én például nagyon szívesen válaszoltam este 11-kor beérkező emailekre is. Szintén örömteli, hogy olyan fejlesztések is megvalósultak/folyamatban vannak, amelyekben nem gondolkodtunk, de az adódó lehetőségeket ki tudtuk használni. Ilyen a campusunkon található kisház felújítása, ami romokban állt, most pedig harcra kész, és nagyon csinosan fel lett újítva. Végül pedig a BTK hallgatói életének ékkövét említeném meg, a Szenes Klubot, melynek az idei évben, az EHÖK hathatós segítségével, megkezdődik a teljeskörű felújítása. Az elmúlt két évben a Szenes visszakerült a városi szórakozóhelyek térképére, nem titkolt szándék, hogy a felújítás után az élmezőnybe verekedje magát.

Melyek azok az emlékek, amikre a legszívesebben emlékszel vissza az elnökséged idejéről?

EZT OLVASTAD MÁR?  Az év oktatója a BÖLCSÉSZET- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KARon- Interjú Fekete Tamással

Glázer Bálint: Hát nem könnyű kiemelni egyet-egyet a rengeteg közül. Számomra valahogy a gólyatáborok a legkedvesebb emlékek. Ezek közül pedig nem tudok és talán nem is akarok konkrét emléket kiemelni. Amit mindenképpen magammal viszek, azok az elsőévesek mosolygó, hálával teli arcai tábor harmadik napjának vége felé, ami mindig érzelmes pillanatokat hoz. Azokat az arcokat mindig nagy öröm volt látni. Jóleső érzés, ha értékelik a munkánkat.

Milyen tanácsokat, útravaló üzenetet tudnál mondani az új elnöknek, Fiser Bencének? Mik azok a tervek, amiket már neki kell majd megvalósítania?

Glázer Bálint: Hát, ha erről Bencét kérdeznétek fogná a fejét. Mondtam neki rengeteg mindent, hasznosat, vicceset, haszontalant. Igyekeztem őt az elmúlt egy évben felkészíteni arra, ami várja. Azt gondolom egy hallgatói vezető jó, ha nehezen fárad és elengedhetetlen, hogy lelkiismeretes, valamint elszánt legyen. Bence rendelkezik ezekkel szóval nem aggódom miatta. Ahogy említettem a Szenes Klub már az ő időszakukban kezd majd el újulni, illetve a saját terveiket kell majd megvalósítaniuk. Van belőle sok, jó csapat fog együtt dolgozni. Én szurkolok nekik, ha pedig segítségre van szükségük én mindig elérhető vagyok.

Hogyan tovább? Mik a terveid a jövőre nézve?

Glázer Bálint: Nem szeretnék tétlenkedni. Megkezdtem a munkámat az EHÖK-ben. A következő két évben a PTE EHÖK sport- és campusfejlesztési vezetője leszek. Koltai Arnold elnök úrnak ezúton is köszönöm, hogy érdemesnek tartott arra, hogy csatlakozzak csapatához. Mindemellett az előttünk álló félévben diplomázni szeretnék, majd ősszel belekezdeni a doktori képzésbe. Ráadásul hab a tortán jelleggel nyáron esküvőm is lesz. A feladatok tehát adottak, unatkozni nem fogok.

A PTE BTK HÖK elnökségének többi tagja is megválasztásra került a Küldöttgyűlés által, a tisztségviselők a következő személyek lettek:

  • Vendég Bence, Elnökhelyettes
  • Kovács Laura, Irodavezető
  • Szabó Bianka, PécsiBölcsész főszerkesztő
  • Fábián Patrik, Kommunikációért és marketingért felelős referens
  • Magyar Olivér, Szenes Klub – Programkoordinátor
  • Szép Gergely, Szenes Klub – Operatív vezető
  • Tislér Ádám, Szolgáltatásokért felelős referens
  • Boda Kamilla, Külügyi referens
  • Kirizs Nikolett, Tanulmányi referens
  • Haincz Krisztián, Sportreferens

Az újonnan megválasztott Fiser Bencének és a többi elnökségi tagnak ezúton szeretnénk sok sikert kívánni a munkájukhoz, Glázer Bálintnak pedig megköszönni az eddigi lelkiismeretes munkáját,  minden jót kívánni neki az új tisztségéhez, valamint gratulálni a hamarosan esedékes esküvőjéhez. Az új ügyvivő elnök, Fiser Bence nyilatkozatát ide kattintva érhetitek el. 

Kép forrása: PécsiBölcsész Facebook-oldal