Egy izgalmas tréninggel várja a hallgatókat a PTE Nyári egyeteme – Interjú Dr. Maja Nenadović vitavezetővel

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

A PTE Nyári egyeteme egy kiemelkedően színvonalas tréninggel jelentkezik, a Debate Skills Traininggel, amely október 15-én és október 16-án kerül megrendezésre. A program helyszínéül a jogi kar szolgál.

A tréning tapasztalt és nagytudású meghívott trénerével készítettünk interjút, Dr. Maja Nenadović-tyal, melynek köszönhetően megismerhetitek ezt a programot. A nagyon tapasztalt tréner, vitavezető, tanácsadó, 18 éves tapasztalattal rendelkező kutató, aki világszerte több mint 40 országban dolgozott. Rendszeresen folytat képzéseket, szemináriumokat és workshopokat az állampolgári nevelés, az emberi jogi oktatás, a kritikus pedagógia, a békeoktatás terén, valamint a konferenciák, szakértői találkozók, a szervezeti stratégia és az átmenetmenedzsment elősegítőjeként és moderátoraként dolgozik. Őt kérdeztük a tréningről:

Interjú

Kedves Dr. Maja Nenadović, nagyon szépen köszönjük, hogy elfogadta felkeresésünket és interjúnkat a Pécsi Egyetemisták nevében! A Debate Skill Training vezetőjeként, kérjük mesélje el, mivel is fog foglalkozni ez a képzés, milyen tematikákat érint, kik és hányan jelentkezhetnek, hol és hogyan kerül megrendezésre a tréning?

Dr. Maja Nenadović: A Debate Skills Training célja a résztvevők kritikus gondolkodásának, érvelési és vitázási képességeinek erősítése, a kommunikációjuk és logikájuk fejlesztése érdekében, egyben ellenállóképességük kiépítése a manipulációval szemben (pl. médián keresztüli behatások). A kurzus nyitva áll minden olyan diák előtt, aki érdeklődik gondolatai tisztázása, tagolása, rendezése és önmaga meggyőzően kommunikáló vitapartnerré formálása iránt. Ha élesíteni szeretnéd gondolkodásodat, fejleszteni a kommunikációd, állásfoglaláskor pontosabban előadni vitabeli érveidet és megértetni másokkal önnön világlátásodat – ez a kurzus neked szól.

Szakmai tudása megkérdőjelezhetetlen, erről a pécsi lehetőségről miként szerzett tudomást? Mi a módja egy ilyen neves eseményen való felkeresésnek? Tartott már korábban is ehhez hasonló képzést, illetve tartott-e már más témát érintő tréninget egyetemünkön?

Dr. Maja Nenadović: Dr. Pozsgai Gyöngyi az International Departments-től néhány évvel ezelőtt megkeresett, hogy szervezzünk éves készségfejlesztő kurzusokat a pécsi hallgatóknak. A szüleim Pécsett élnek, és rendszeresen utazom a városba, ezért is tűnt jó lehetőségnek, hogy alkalmanként lehetőségem adódjon találkozni a pécsi egyetemistákkal, a Pécsi Tudományegyetem hallgatóival.

Nagyon intenzív két nap vár a jelentkezőkre, de hogy készül fel egy ilyen tréningre maga az oktató? Mennyi időt szokott egy ilyen képzésre készülni? Mi az, amit fontosnak tart átadni a közönségnek, milyen irányelvek alapján tartja tréningjeit?

Dr. Maja Nenadović: Az egyik kollégám, Tvrtko Pater segít majd az előadásokban, aki maga is egy tapasztalt, kiemelkedő oktató ezen a területen és nem hivatalos oktatási specialista. Élvezzük a közös munkát, mert bár az oktatói filozófiánk különbözik, mégis kiegészíti egymást. Annak ellenére, hogy az intenzív, két napos kurzus tanterve már készen áll, természetesen igyekszünk majd minél inkább alkalmazkodni a résztvevők igényeihez és érdekeltségeihez, mert egyenrangú felekként tekintünk rájuk ebben a képességfejlesztő folyamatban.

EZT OLVASTAD MÁR?  Tanszékek éjszakája 2019.

A tréningek levezetése nagyon nehéz feladat. Hogy és mikor döntött úgy, hogy ezek a tréningek részt kapnak az életében? Miért tartja fontosnak ezeknek a képzéseknek a megszervezését? Mivel járul hozzá ez a részvevők szakmai tudásához?

Dr. Maja Nenadović: Rendszeresen dolgozom emberekkel a világ minden tájáról (pl. nem olyan régen segédkeztem egy online találkozón, kanadai, angol, amerikai, tunéz, jordániai, barbadosi, argentin, holland, kolumbiai és Fiji-szigeteki résztvevőkkel), és különböző témákkal (polgári, vagy emberi jogok oktatása, alkalmazott vita, programtervezési tanácsadás, megfigyelés és kiértékelés stb.). Szeretem a munkám sokszínűségét és szerencsésnek mondhatom magam, hogy lehetőségem volt már több, mint 40 országban dolgozni világszerte. Igazából nem én választottam ezt a munkát, inkább az engem. Örömmel tölt el segítő kézként szerepelni más emberek szakmai és személyes fejlődésében, a valóban fontos képességeik és lehetőségeik javításában – kommunikáció, rendszerezett és kritikus gondolkodás – de ezeket sajnos csak ritkán oktatják a hivatalos oktatási rendszerben. Míg elismerem az elméletek és lexikális fogalmak oktatásának fontosságát, mely az akadémia lényege, az ilyen formájú kurzusok, mint ez is, úgy lettek megtervezve, hogy aktív részvételt igényeljenek és gyakorlati tapasztalatot adjanak át, mert úgy hiszem a legjobb módja annak, hogy megtanuljuk, megértsük és befogadjuk az új elképzeléseket és készségeket, ha gyakorlatban alkalmazzuk őket.

Nagyon szépen köszönjük a részletes válaszait, melyek alapján megismerhettük a Debate Skill Traininget és nagyobb rálátást szerezhettünk egy nagytudású tréner életébe!

főkép:phdpecs.hu