Egy hasznos szobanövény

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Gondolkodtatok mostanában új növény vásárlásán? Hadd ajánljam figyelmetekbe az aloe verát, amely minden háztartásban jól jön. Nem igényel különösebb figyelmet, szóval a kezdő kertészek is könnyen boldogulnak vele, viszont annál több dologra használható. Nézzük mit érdemes tudni erről a csodanövényről!

A növény eredetéről nem sokat tudni, hiszen az ókor óta ismert jótékony hatásai miatt a tengerészek, felfedezők az egész világon terjesztették. Már Kolombusz Kristóf hajóin is használták a legénység gyógyítására. Az aloe mára számos, melegebb éghajlatú helyen megtalálható, többek között a Dél- mediterrán térségben, Kelet-Ázsiában, Indiában, Afrikában és Dél-Amerikában.
Az Aloe vera kinézete ellenére nem rokona a kaktuszoknak, a fűfélék családjába tartozik. Pozsgás növény, virágai sárgák, lándzsa alakú levelei akár 50 cm hosszúra is megnőhetnek. Az Aloe vera növénynek közel 300 különböző változata van, melyek közül mindössze 5 bír gyógyító hatással. Közülük a leghatásosabb az orvosi-, vagy barbadosi aloé. Hivatalos nevén Aloe Barbadensis Miller. Nevét felfedezőjéről és leírójáról Millerről, illetve felfedezési helyéről Barbadosról kapta. A világ egyes helyein az Aloe verát „égő növénynek” is nevezik, ugyanis extrém forró hőmérsékleten is hónapokig elél víz nélkül.

„Csodanövény bőrproblémákra”

Az aloé gyógyító hatása széles körben alkalmazott mind az alternatív gyógyászatban, mind a kozmetikai iparban. Kizárólag sima felületű, cakkozott szélű levelei használhatóak fel ilyen jellegű célokra, ezek belsejében található az a sűrű, kocsonyás állagú, áttetsző nedv, ami a legtöbb embernek eszébe jut az Aloe veráról. A levélben a külső réteg és a kocsonyás belső között található még egy sárgás színű folyadék, ez a lé erősen irritáló aloint tartalmazó gyanta, melyből szárítással nyerik az aloe latexet (vagy tejnedvet). A levelek több mint 200 különböző hatóanyagot tartalmaznak, többek között poliszacharidokat, enzimeket, vitaminokat és ásványi anyagokat.

Az aloe vera gél serkenti a sebgyógyulást, ezért már klinikailag is igazoltan hatásos sebek, égések, napégés, fagysérülés, valamint akne, ekcéma és rovarcsípések kezelésére. Gyorsabb gyógyulás érdekében kiegészítésként alkalmazhatjuk műtéti sebek, sportsérülések ápolására, de még akár csonttörés kezelésére is. Gyulladáscsökkentő hatását már számos kutatás bebizonyította, így alkalmazását gyakran ajánlják herpesz, pikkelysömör, és számos más bőrkiütés esetén.
A gyógyító hatása mellett a szépségápolásban is nagy szerepe van, ugyanis nem csak megnyugtatja, de táplálja is a bőrt így száraz vagy öregedő bőrre is kiválóan alkalmazható, csökkenti a ráncok kialakulását, továbbá fiatalabbnak mutatja a bőrt. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vizsgálatai szerint az Aloe vera növény friss gélje hatékonyabbnak bizonyul gyógyítási célokra, mint a feldolgozásával készülő készítmények, mivelhogy a belőle készült krémek, szérumok egyéb összetevői negatívan befolyásolhatják a növény hatóanyagait.

„Nem csak a bőrnek jó”

A külső alkalmazás mellett a növény belsőleg is alkalmazható. Több tanulmány is azt az eredményt mutatja, hogy az aloé immun erősítő hatással rendelkezik, így autoimmun betegségben szenvedők pl. asztmások számára is ajánlott. Antibiotikus és antivirális hatásának köszönhetően baktérium, illetve vírusfertőzésekkel szemben is hatásos. Számos országban alkalmazzák szájgyulladás, ínygyulladás és fogfájás esetén is, sőt a torokgyulladásra is pozitív hatással van.
Az Aloe vera számos emésztést elősegítő anyagot tartalmaz, hozzájárul a belek tisztításához, a szervezet savtalanításához, így gyomor- és bélpanaszok ellen is használható. 

Ha megjött a kedvetek egy Aloe vera növény beszerzéséhez kertészetekben, esetleg nagyobb virágboltokban általában megtalálható. Otthon cserépben lehet nevelni, viszonylag gyorsan növekszik, illetve könnyen szaporodik. Nem igényel sok vizet, a napos vagy félárnyékos helyet kedveli. Növényünk leveleit akkor kezdhetjük el használni, amikor az már viszonylag kiterjedt, legalább 12 levele van. Mindig alulról vágjunk levelet és mindig csak egyet, várjuk meg amíg a növény új hajtást hoz, csak utána vágjuk le a következőt.
A levágott leveleknél várjuk meg amíg kifolyik belőle a fentebb már említett sárga gyanta, ugyanis hashajtó és enyhén mérgező hatású. Ezután a levél már felhasználható: fel lehet szeletelni vagy ketté lehet vágni, a benne lévő gél könnyen kikanalazható. A maradék levél nejlonzacskóba téve a hűtőszekrényben még néhány napig eláll. A gélt inkább külsőleg érdemes alkalmazni, belső alkalmazás előtt nem árt szakembertől tanácsot kérni! 

 

Források: 1, 2

Képek forrása: Pinterest