Egy érdekes diákmunka – Interjú Burka Eszterrel

+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Manapság sok tanuló gondolkodik diákmunkán. Erre számtalan lehetőség van, ez év közben általában diákszövetkezetek által történik, főként a rugalmasság miatt. Nyáron lehetőség van emellett arra, hogy a diákok maguk keressenek állást, ugyanis már nem kell tanulni, nem szorít az idő, az egész nyár az övék, a megkeresett pénzükkel pedig azt tesznek, amit szeretnének. 

Míg kisebb városokban évközben kevesebb munkából lehet válogatni, addig nagyvárosokban ez nagyon változatos. Van gyári munka, hostess munka lányoknak, szórólapozás, illetve irodai munka, de ez főként nyáron. 

Szerkesztőtársam, Burka Esztert, egy harmadéves jogászhallgatót kérdezem, aki elég érdekes munkát talált magának a nyárra, ugyanis ő az egyedüli EFOTT-promóter a Pécsi Tudományegyetemen. Ebben a cikkben őt kérdezem a diákmunkáról és erről az állásról.

Szia, Eszti! Köszönöm, hogy elfogadtad a felkérésem! Mit takar a kifejezés, hogy promóter? 

eszterBurka Eszter: Köszönöm szépen a megkeresést!

A promóter itt elsősorban jegyértékesítőt jelent. Azonban egy Hero nem csupán jegyeket ad el. Az én feladatom elsősorban, hogy reklámozzam az EFOTT-ot az érdeklődőknek és felhívjam az emberek figyelmét az eseményre.

Elég változatos munkát találtál magadnak. Ugye te kapsz egy kódot, amivel kedvezményesen vehetnek a tanulók diákjegyet. Milyen feladatkör kapcsolódik még az álláshoz? 

Burka Eszter: Utalva az első kérdésre, a munkaköröm eléggé sokoldalú. A promóterkódot csak a diákbérlet vásárlásához kötelező felhasználni, más esetekben, ha valaki tőlünk akar jegyet venni, fel kell velünk vennie a kapcsolatot. Mindezek mellett igyekszem minél kreatívabb módon felkelteni az emberek érdeklődését az EFOTT iránt. Mivel én a környéken élek, visszatérő vendégnek számítok és tapasztalatból mondom, hogy ez egy nagyszerű fesztivál. Szinte az összes zenei stílus neves képviselői koncertet adnak, emellett az árak is megfizethetőek. 

Hogy találtál rá erre az állásra, egyáltalán lehet annak nevezni? Meddig szól?

Burka Eszter: Még tavaly januárban láttam egy Facebook posztot arról, hogy “Légy te is EFOTT Hero”. Pontosan nem tudtam, hogy ez mit is takar, de kíváncsi voltam, ezért elküldtem az önéletrajzomat a szervezőknek. Ki is választottak, majd ezt követően részt vettem egy tréningen, amikor megismerkedtem a feladatkörömmel és a Hero társaimmal.

eszter

Bevallom, eleinte kicsit izgultam, hogy képes leszek-e jól ellátni a teendőimet az egyetem mellett. Nos, a feladatokkal nem volt probléma, azonban a koronavírus közbeszólt. Így tavaly le kellett mondani a fesztiválozásról, ami eléggé elszomorított. Az idei év elején többször is gondolkodtam, hogy vajon lesz-e idén EFOTT, és ha igen, milyen keretek között kerül megrendezésre. Végül május közepén a szervezők értesítettek, hogy van lehetőségem idén is promóterként dolgozni. Nagyon boldog voltam, hiszen tavaly is élveztem ezt a munkát. Most vizsgaidőszak végeztével pedig még nagyobb lendülettel fogom minél több emberhez eljuttatni az esemény hírét.

Tavaly önéletrajzzal és motivációs levéllel lehetett jelentkezni, és augusztus közepéig tartott a jegyeladás. Idén nem volt meghirdetve a Hero pozíció, hanem régebbi promótereket, illetve ismerősöket kértek fel erre a feladatra.

Milyen diákmunkákkal volt dolgod eddig? Dolgoztál már hasonló pozícióban korábban?

Burka Eszter: Az igazat megvallva, nem vagyok annyira tapasztalt a munka világában. A gimnázium alatt nyáron egy-két hetet dolgoztam csak a családi programok és a pihenés miatt. Főleg embereknek segítettem és alkalmi munkákat vállaltam. A legtöbbet szerettem, mert hozzám testhezállónak éreztem azokat. Voltam jegykiadó-automatánál segítő, kóstoltattam Intersparban, szórólapot és vizet is osztottam. 6-8 órákat dolgoztam, így abszolút össze lehetett egyeztetni az egyéb dolgaimmal. Az egyetlen diákmunka, ami nem igazán tetszett, amikor a Sparban voltam árufeltöltő. Nagyon kedves volt mindenki, de fizikailag iszonyatosan kimerített.

Mit gondolsz, a diákok többsége miért dolgozik manapság? Hogy besegítsen a háztartásba, esetleg saját célra?

Burka Eszter: Természetesen ez függ a családok anyagi helyzetétől, azonban a saját tapasztalatok alapján úgy gondolom, hogy inkább az anyagi függetlenség megteremtése a cél. Manapság jóval több pénzt költenek az emberek ruhákra, szórakozásra, utazásra, egyetemi tandíjra, így a fiatalok főleg ezen okok miatt vállalnak munkát a tanulmányok mellett.

Én szerencsésnek mondhatom magam, mert a szüleim anyagilag mindenben támogatnak, azonban az egyetemi tevékenységeimért kapott ösztöndíjból igyekszem az “extrább” kiadásaim fedezni. Ezalatt a drágább fesztiválokat, márkás ruhák vagy az iPadet megvásárlását értem. Ezek egyrészt nem létszükségletek, másrészt nekem is sokkal jobb érzés, hogy a saját keresetemből finanszírozom azokat.

Véleményed szerint mennyire nehéz egy 18 év körüli diáknak megtartani az egyensúlyt a nyári munka és a szabadidő között?

Burka Eszter: Szerintem ez abszolút egyénfüggő. Valaki már-már irigylésre méltó módon képes beosztani a napjait. Munka, tanulás és szórakozás mellett mindig van ideje a családjára és önmagára is. Én például viszonylag lassú és fáradékony vagyok, hiába tervezem el a napjaim, valahogy mindig mást hoz az élet.

Szerencsére a legfontosabb dolgokra mindig tudok időt szakítani, de ehhez kell önfegyelem és főleg önismeret. Fontos, hogy tisztában legyünk a képességeinkkel, és tényleg csak annyit vállaljunk be, amennyit bírunk.

Hogy viszonyulsz a monoton munkákhoz, mint például gyári munka? Tudnád csinálni?

Burka Eszter: Úgy gondolom, hogy mindegyik munka megérdemli a megbecsülést. Mások vagyunk, valaki jobban szereti az olyan feladatokat, ahol egyedül kell dolgozni, mások inkább csapatjátékosok, míg sokan preferálják az ügyfelekkel/vendégekkel való kapcsolattartást. Minden tiszteletem azoké, akik napi 12 vagy annál több órát ledolgoznak a gyárban, vagy akár egy építkezésen vagy étteremben, de én ezt nem bírnám csinálni. Különösen egyetem mellett. Nem vagyok annyira gyors vagy pörgős személyiség, a lassú, de precíz munkavégzés jellemez.

Előnyben részesíted azon állásokat, amelyben emberekkel kell kommunikálni?

Burka Eszter: Abszolút. Közvetlen személyiség vagyok, nem okoz problémát, ha idegeneket kell megszólítani. Szeretek másoknak segíteni, nagy örömmel tölt el, ha ez sikerül is. Emellett higgadt és türelmes vagyok, így a nehezebb természetű emberekkel is viszonylag jól tudok bánni.

Volt már dolgod ilyen nehezebb természetű emberekkel munkáid során? Hogy kezelted őket?

Burka Eszter: Szerencsére a legtöbb ember türelmes és kedves volt velem. Egyedül a vízosztás esetében éreztem azt, hogy sokan türelmetlenek, nem szeretik, hogy várniuk kell a sorukra. A belvárosi negyven fokban pedig sokan szeretnének egy-egy pohár vizet meginni. Ilyenkor udvariasan elmagyaráztam nekik a helyzetet, általában a legtöbben ezt el is fogadták.

Hogy működik a kódod? Meghatározott, fix fizetést kapsz, esetleg jutalékot minden bérlet vásárlása után?

Burka Eszter: Diákjegy vásárlásánál kér a rendszer promóterkódot. Ha az én kódomat használják, akkor minden ilyen vásárlás olyan, mintha tőlem vették volna a vásárlók a jegyüket. Egyéb esetben akkor növelem az eladásokat, ha az emberek megkeresnek engem, és az én eladási felületemen keresztül történik a jegyvétel. Vagy a havi fizetésünk és bizonyos mennyiségű bérlet eladása után lehetőségem van tiszteletjegyet felhasználni vagy eladni másnak (ez az összeg nekem jön). 

eszter

Köszönöm a válaszaid, további kellemes nyarat és jó munkát kívánok!

Eszti válaszaiból kiderült, hogy a legváratlanabb helyeken jöhet velünk szembe egy olyan (diák)munka, amit imádunk csinálni. Ne adjátok fel a keresést, és diákmunka alatt ne feltétlen azt értsétek, hogy galád, egy nyár alatt meggazdagodni vágyó vállalkozók sajtolják ki a diákokból a maradék szuszt 500 forintos órabérért, hanem menjetek utána a dolgoknak, biztosan fog akadni mindenki számára megfelelő lehetőség!

Képek forrása: Burka Eszter, EFOTT facebook és csodalatosmagyarorszag.hu