Egy csipetnyi Olaszország

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Az olaszok nagy hangsúlyt fektetnek az ételekre. Szenvedélyesek, temperamentumosak és nagyon szeretik az életet, ez pedig a főzésben és a sütésben is megmutatkozik. Világszerte híres az olasz konyha, a pizzáik, tésztáik utánozhatatlanok. Ha megfigyeltétek már az olasz étlapokat, láthattátok, hogy leveseket nem igen találtok rajtuk, viszont vannak első fogások (primi piatti), előételek (antipasti), második fogások (secondi piatti), illetve desszertek (dolci).

Azért, hogy Ti is bármikor olasz hangulatot varázsolhassatok otthonra, hoztam nektek néhány receptet.

Antipasto: Paradicsomos bruschetta

Ha 4 személyre szeretnéd elkészíteni, akkor a következő hozzávalókat kell beszerezned: 8 szelet ciabatta vagy ropogós héjú fehérkenyér, 4-5 db nagyobb, érett, zamatos paradicsom, 2 dundi gerezd fokhagyma, 1 kis csokor bazsalikom, ½ dl olívaolaj + 2 evőkanál az ízesítéshez, ízlés szerint só, bors. Az elkészítése nagyon egyszerű: a paradicsom héját kereszt alakban bemetsszük, majd 1 percre forró vízbe dobjuk, meghámozzuk. Ezt követően apró darabokra felkockázzuk, és egy tálba tesszük. A bazsalikomleveleket egészen finomra tépkedjük, hozzáadjuk a paradicsomhoz, sózzuk, borsozzuk, kevés olívaolajjal meglocsoljuk. Közben a kenyérszeletek mindkét oldalát olívaolajon 1-2 perc alatt megpirítjuk, és még melegen bedörzsöljük fokhagymával, majd mehet rá a fűszeres paradicsom. Olívaolajjal meglocsolva tálaljuk.

Primo piatto: Cukkinis-zöldborsós spagetti ementálival

A szükséges hozzávalók: 4 kisebb cukkini, 150 g nagyon zsenge zöldborsó, 2 evőkanál vaj, 2 evőkanál olívaolaj, 2 cikk fokhagyma, 1 dl száraz fehérbor, só, bors, egy csipetnyi cukor, 1/2 kk. kurkuma, kb. 200 g ementáli sajt. Így készül: Először a cukkinit nagyon vékonyan felkarikázzuk. Egy serpenyőben felhevítjük a vajat és az olívaolajat, majd megpirítjuk rajta a megtisztított, kettévágott fokhagymagerezdeket, hozzáadjuk a borsót, a cukkinit és a fűszereket, felöntjük a fehérborral, és lefedve kb. 5 percig pároljuk. Ezt követően leszűrjük, a vajas zöldséglevet félretesszük, a cukkinis-borsós keveréket pedig melegen tartjuk. A tésztát lobogó sós vízben kifőzzük, amikor elérte az “al dente” állagot, leszűrjük, majd összekeverjük a vajas zöldséglével. A reszelt sajtot, valamint a cukkinis zöldborsót ízlés szerint tesszük rá.

EZT OLVASTAD MÁR?  Újraválasztották Koltai Arnoldot a PTE EHÖK elnökének!

Secondo piatto: Halfilé olaszosan

A szükséges hozzávalók: 4 szelet tőkehalfilé, 40 dkg koktélparadicsom, 1 marék olajbogyó, 2 darab lilahagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál olívaolaj, 4 ág kakukkfű, 2 evőkanál vaj, 2 evőkanál citromlé, 4 evőkanál balzsamecet. Így készül: Elkészítés: A halat megmossuk, szárazra töröljük, majd sózzuk, borsozzuk. A paradicsomokat az olajbogyókkal együtt félbevágjuk. A lilahagymát szeletekre, a fokhagymát apró darabokra szeleteljük. A kakukkfüvet megmossuk. Serpenyőben felforrósítjuk az olajat, beletesszük a halszeleteket, és közepes lángon mindkét oldalukat 2-2 percig sütjük. Kivesszük a serpenyőből, és a visszamaradt olajban felolvasztjuk a vajat. Beletesszük a hagymákat és a kakukkfüvet, és rövid ideig pároljuk. Ezt követően tesszük hozzá a paradicsomot és az olajbogyót is. Sóval és borssal ízesítjük, pár perc múlva meglocsoljuk a citromlével és a balzsamecettel. Még néhány percre visszatesszük a serpenyőbe a halszeleteket, és együtt sütjük a zöldségekkel.

És ahogy egy olasz mondás tartja: Ebéd után pihenj le és imádkozz, vacsora után tegyél ezer lépést!

Kiemelt kép forrása: Street Kitchen