penzhamisitas-dr-toth-david-pecsi-egyetemistak-magazinja-pte-ajk-euro-forint

Dr. Tóth Dávid: Egyszerű tapintással is meg lehet állapítani, hogy hamisítványról van-e szó!

Mi a véleményed?
+1
1
+1
+1
+1
+1
1
+1
1
+1

A Fővárosi Törvényszék által 2021.01.13-án az MTI-hez eljuttatott közleményében az áll, hogy felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek két fiatal felnőttet pénzhamisításért. A férfi és a nő hamis 50, 100 és 200 eurós, valamint tízezer forintos címletű bankjegyeket állítottak elő és azokkal fizettek különböző üzletekben, valamint magánszemélyek által kötött adásvételek során. A hamis bankjegyek, így kerültek forgalomba.

Tintasugaras nyomtató által nem ők az elsők, akik pénzt próbálnak hamisítani. 2018-ban a Pécsi Törvényszék másodfokú eljárásában helybenhagyta az elsőfokú bíróság ítéletét P. R. vádlottal szemben, aki úgy próbálta meg használni a hamis tízezres bankjegyét, hogy azt vásárláskor az üzlet pultjára helyezte, de az ott dolgozó kiszúrva a hamis bankjegyet értesítette a főnökét, aki kihívta a rendőröket. Ekkor a vádlott kifutott az üzletből és egy közeli házban bújt el. A másodfokon eljáró Pécsi Törvényszék a vádlottat jogerősen 2 év szabadságvesztésre ítélte, melynek végrehajtását 4 év próbaidőre felfüggesztette.

2021.01.13-án, az előkészítő ülés során mindkét vádlott beismerő vallomást tett a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. Bűnösségüket beismerve lemondtak a tárgyaláshoz való jogukról. A bíróság elfogadta ezt a nyilatkozatot és nem vizsgálta a vádirati tényállás megalapozottságát, sem a bűnösség kérdését, így bizonyítási eljárást sem folytattak le.

A büntetés kiszabásakor a bíróság az enyhítő és súlyosító körülményeket is számításba vette. A vádlottak enyhítő körülményeiként vette figyelembe, hogy mindketten büntetlen előéletűek, beismerték tettüket, megbánást tanúsítottak és a bűncselekmény elkövetésekor fiatal felnőttek voltak. Súlyosító körülményként értékelte a bíróság a bankjegyek nyomtatásának és azok forgalomban való használatának többszöri esetét, azaz a sorozatos bűnelkövetést.

A bíróság az ügyészség által folytatólagosan elkövetett pénzhamisítással megvádolt férfit és nőt két év szabadságvesztésre ítélte, amit öt év próbaidőre függesztett fel az enyhítő körülmények túlsúlyára hivatkozva. Az elkövetőkkel szemben további 180 ezer, illetve 150 ezer forint pénzbüntetést és összesen 44.500 forintos vagyonelkobzást ítélt meg a bíróság.

Pénzhamisítással kapcsolatos kérdéseinkkel a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának Kriminológiai- és Büntetés-végrehajtási Jogi Tanszékének adjunktusát, Dr. Tóth Dávidot kérdeztük.

Befolyásolhatják-e ilyen mértékben a bíró ítéletét a fent említett enyhítő körülmények? (fiatal felnőtt, büntetlen előélet, beismerő vallomás, megbánás)

dr-toth-david-pte-ajk-hamis-penz-kerdesDr. Tóth Dávid: Általánosságban a bíróságok számos enyhítő és súlyosító körülményt vehetnek figyelembe, ezeket nem szabályozza a Büntető Törvénykönyv. Az 56. Büntető Kollégiumi vélemény (56. Bkv.) ad iránymutatást a bíróságok számára, hogy mik lehetnek ilyen körülmények. A büntetést befolyásoló alanyi tényezők között szerepelhet a bűnelkövető életkora, előélete, értelmi színvonala, vagy ennek hiánya, az elkövetés után kifejtett magatartás. A büntetés kiszabásánál emellett figyelembe veheti a bíróság a tárgyi körülményeket is, mint például az elkövetés módját, az okozott kár mértékét, a bűncselekmény elkövetésének gyakoriságát.

A pénzhamisítás tényállása egyébként két minősített esetet tartalmaz, ami nem azonos a súlyosító körülményekkel. Ez a törvényhozó által értékelt többletkörülmény, amelyet súlyosabban rendel büntetni a Btk. a fokozott társadalomra veszélyessége miatt. Pénzhamisításnál ez a bűnszövetségben történő elkövetés, és a különösen nagy értékre (50 millió forint feletti) megvalósuló cselekményeket jelenti.

EZT OLVASTAD MÁR?  A harmadik legszebb!

A Magyarországon forgalomban lévő pénzek hamisítása – főleg egy tintasugaras nyomtatóval – azt gondolnánk nem megvalósítható főleg a sok jelölés, egyedi hologramok miatt, melyek UV-A fényben látszódnak. Mégis pár évente hallunk újabb és újabb bűnesetekről. Hogyan tudják kiszúrni a hamis bankjegyeket a laikus emberek, illetve mit tehetünk olyan esetben, ha úgy gondoljuk mi – hétköznapi emberek -, hogy hamis pénz került a birtokunkba?

Dr. Tóth Dávid: Pénzhamisítással mindig fognak próbálkozni a bűnelkövetők, de az utóbbi években csökkent a regisztrált esetek száma, amely több dologgal is magyarázható. Egyre inkább terjedőben vannak a készpénzkímélő fizetési megoldások, bankkártyák, elektronikus pénzek, sőt alternatív megoldások is megjelentek, mint a virtuális fizetőeszközök (pl.: Bitcoin). A Magyar Nemzeti Bank is az elmúlt években megújította a különböző címleteket, több és jobb biztonsági elemmel ellátva őket, (hologramfólia, rejtett kép, színváltó nyomat, UV-motívumok stb.) amely szintén hozzájárul a pénzhamisítás visszaszorulásához.

Már sokszor egyszerű tapintással is meg lehet állapítani, hogy hamisítványról van-e szó vagy sem, mivel az eredeti bankjegyek főbb nyomatain a papír síkjából kiemelkedő festékréteg található, amely érdes felületű. Emellett a bankjegypapír anyaga is eltér a fénymásoló papírokétól. Ha bankjegyet fény felé tartjuk láthatjuk a vízjelet, a pénz billegtetése esetén kereshetjük ahogy a bankjegy színe változik. Az interneten lehet vásárolni UV lámpákkal ellátott tollakat is, amelyek szintén segíthetnek a hamis bankjegyek kiszűrésében.

penzhamisitas-dr-toth-david-pecsi-egyetemistak-magazinja-pte-ajk

A fiatal felnőttek milyen arányban követnek el manapság bűncselekményeket Magyarországon? Van-e bármilyen statisztika, kimutatás arra vonatkozóan, hogy az elkövetők, akik fiatalkorúként vagy akár fiatal felnőttként bűncselekményt követnek el visszaesnek-e a későbbiekben?

Dr. Tóth Dávid: Fiatal felnőttekre nincsen speciális szabályozás a Btk.-ban rájuk is a felnőttekre vonatkozó szabályok irányadóak. Az egységes nyomozó hatósági és ügyészségi bűnügyi statisztika fiatal felnőttkorú elkövetőnek tekinti a 18-24. év közötti bűnözőket. A fiatalkorú fogalmát a Btk. határozza meg. Fiatalkorú az, aki a bűncselekmény elkövetésekor tizenkettedik életévét betöltötte, de a tizennyolcadikat nem, de azt hozzá kell tenni, hogy a 12-14. év közötti elkövetők csak meghatározott bűncselekmények megvalósítása esetén vonhatók büntetőjogi felelősségre.

A fiatalkorú bűnelkövetők száma az elmúlt két évben 8000 körül volt. Ehhez képest háromszor annyi fiatal felnőtt elkövető volt 2019-ben és 2020-ban is.  A bűnismétlések aránya a nyilvánosság számára közzétett adatokból nem érhetők el, de aki erről kíván kutatómunkát végezni az a Legfőbb Ügyészségtől kérhet tájékoztatást.