dosz

Szabadegyetem, avagy DOSZFESZT Doktoranduszoknak – Debrecenben gyűltek össze a Phd-hallgatók

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

A Doktoranduszok Országos Szövetsége először rendezte meg idén ebben a formában a DOSZFESZT Szabadegyetemet, melynek a Debreceni Egyetem adott otthont szeptember 3-5. között.  Beszámoló következik. 

Jómagam mindig örömmel térek vissza a Debreceni Egyetemre, hiszen kezdeti egyetemi éveim, első diplomám megszerzése a DE-hez kötődik.  Meglátásom szerint nagyszerű helyszín választásnak bizonyult Debrecen, továbbá kedves társaság gyűlt össze az ország minden tájáról, egyeteméről, a szervezők pedig a szabadidős programok révén is gondoskodtak a jó hangulatról.

A fesztivál szervezői a debreceni kollégiumokban szállásolták el a doktoranduszokat, gondoskodtak az étkezésekről, a szakmai és az informatív programokról. A részvétel nem ingyenes volt, ellenben jelképes összeg volt a hallgatóknak a rendezvényhez való hozzájárulás.

Első nap – szeptember 3.

Valamennyi tudományterület phd-hallgatói gyűltek össze Debrecenben. Az első nap még nem egészen a komolyabb és szakmai programoknak volt szentelve, hanem a megérkezés, szállás elfoglalása, a vacsora és a kötetlen ismerkedés, beszélgetés kapott főszerepet. Azt gondoltam, ez így teljes mértékben rendben is volt.

dosz

Második nap – szeptember 4.

A szakmai előadások két nagyobb részben zajlottak. A köszöntő etap során Prof. Dr. Csernoch László, tudományos rektorhelyettes (DE), elnök (ODT), Dr. Csiszár Imre, tiszteletbeli elnök (DOSZ), tudományos munkatárs (ELKH), Molnár Dániel, elnök (DOSZ), dr. Bihari Erika, elnökhelyettes (DEHÖK) tartottak köszöntőbeszédet. A doktori iskolák kereteiről, az egész kutatói létforma lehetőségeiről, pályázatokról, ösztöndíjakról, lehetőségekről a következő szegmens második része. 

Az elhangzott előadások közül egy valósult meg csak előre rögzített videó formájában. A többi előadó személyesen is meg tudott jelenni.

Az elhangzott előadások:

Prof. Csépe Valéria, elnök (MAB) – Doktori képzés minőség biztosítása

Prof. Dr. Csernoch László, elnök (ODT) – A hazai doktori képzés rendszere

Gyulyás Tipor, innovációért felelős helyettes államtitkár (ITM) – Magyarország innovációs stratégia

Dr. Varga – Bajusz Veronika, főigazgató (TEMPUS), – Posztgraduális mobilitás 

Rigó-Ditzendy Orsolya (NKFIH) – Az NKFI Hivatal működése és a doktoranduszok számára elérhető pályázati lehetőségek

Karácsony Gyöngyi főigazgató (Debreceni Egyetem DEENK) – Open Science, avagy a tudomány a XXI. században 

A délutáni szekciót A kutatási környezet megváltozása: a digitalizálástól a mesterséges intelligencia napi szintű alkalmazásáig című kerekasztal-beszélgetés nyitotta meg, melyet az ún. doktorandusz workshop címet viselő része a délutánnak.

Számomra leginkább a délelőtti szekció volt hasznos, hiszen számos pályázati lehetőségről hallottam, melyekről korábban soha.

Az előadások sorát az Agóra Tudományos Élményközpont látogatása követte, ahol körülbelül egy órát töltöttünk, majd a vacsorán pihenhettük ki a nap fáradalmait. Az Agórában a Planetáriumi élmény lehengerlő volt, de a többi interaktív játék is izgalmas volt még felnőtt szemmel is. Jó volt újra picit gyermeknek lenni – ha csak egy órára is. Egyébként jó hangulatban, kellemes zenével, finom ételek és italok kíséretében ismerkedtünk egymással az este folyamán. A nagysikerű borvacsorát követően szabadidős programként a Nagyerdei Víztoronyba látogattunk. A víztorony 5-10 percnyi sétára volt a DE főépületétől, ahova megérkezve szintén zene fogadott minket. Ez már nem zártkörű rendezvény volt, de megismertük egymást, avagy a társaságot a karszalagjaink, nyakbakaasztóink miatt is. 

dosz

Harmadik nap – szeptember 5.

Az utolsó nap elbúcsúztunk a várostól, valamint a rendezvénytől is. Hamar eltelt az előzőt nap, avagy a szombat. 

Meglátásom szerint hasznos és hiánypótló rendezvény valósult meg Debrecenben az elmúlt napokban. Szuper volt találkozni más intézmények hallgatóival, fiatal kutatóival viszonylag kötetlen keretek között és beszélgetni egymással. Hiszem, hogy meghatározó ismeretségek jöhettek létre, melyek emberileg, valamint szakmailag is fontosak lesznek a jövőben. Remélem, hogy hamarosan hasonló szakmai rendezvényekkel örvendeztet meg bennünket a DOSZ. 

A rövid találkozó egyik oka az volt, hogy valamennyien más elfoglaltságok miatt nem tudunk akár egy hetet kiszakítani az életünkből, azonban azt gondolom, hogy így is tartalmas pár napot tölthettünk Debrecen városában, és az egyetem kötelékében.

Az előadók névsorának, valamint az előadások pontos címeinek lejegyzését a DOSZ rendezvényének hivatalos programfüzetének tartalma tette lehetővé, avagy forrásként szolgált a cikk elkészítésében a dokumentum.