fesztival-dizajner-drogok-pecsi-egyetemista

A fesztiválok veszélyei – dizájner drogok

+1
0
+1
0
+1
1
+1
1
+1
0
+1
0

A fiatalok legnagyobb örömére, lassan már egy hónapja újra nyithattak a szórakozóhelyek, elindultak a bulik, valamint megkezdődött a fesztiválszezon is. Ugyan ezeknek az eseményeknek a fő szerepe az lenne, hogy az ifjúság, illetve az odalátogatók élvezzék a zenét, a társaságot, viszonylag kulturáltan iszogassanak, viszont a mai világban számolnunk kell ezeknek a helyeknek az árnyoldalaival is. 

Nem egy, és nem kettő történetet lehet hallani arról, hogy egy-egy buli után a fiatalok nem tudják hogyan kerültek haza, vagy a környék egyik helyére. Igen, gondolhatnánk, hogy ez bizonyára azért van, mert kissé túltolták az alkoholt, viszont nem mindig ennyire „szerencsés” a helyzet. Rengetegszer előfordul – legtöbbször lányokkal, – hogy az őrizetlenül hagyott italaikba belekevernek valamit, de az is megeshet, hogy valaki saját akaratából, a jobb bulihangulat reményében nyúl olyan szerekhez, melyek összetétele az esetek nagy százalékában ismeretlen az orvosok számára. Ezeket nevezzük dizájner drogoknak.

Mik is ezek pontosan?

Olyan drogok, melyek egyéb, ismert szerek módosított származékai. Ezekkel a szerekkel gyakorlatilag meg tudják kerülni a törvényt, hiszen mivel ezek az összetételek nem találhatóak meg a kábítószer listában, ezért a terjesztő nagyon könnyen megúszhatja a felelősségre vonást. Főleg ez a cél velük, emellett pedig nagyon nehezen lehet őket kimutatni az ismeretlen összetételnek köszönhetően, ami szintén a nehezebb rábizonyíthatóságot segíti elő. Sajnos ezeknek a szereknek nagyon sok kiszámíthatatlan mellékhatása és hatása van, valamint nagyon könnyen alakul ki velük szemben tolerancia. Ez azt jelenti, hogy amikor a szerhasználó újra bevesz belőle, akkor a megszokott hatás eléréséhez egyre nagyobb adagokat kell alkalmaznia, ami belátható módon a mellékhatások mértékét is növeli. Rengeteg féle dizájner drog kering a feketepiacon, de a legklasszikusabbak talán az alább bemutatottak. 

Herbál

Nagyon cseles módja a klasszikus kannabisz hamisításának is. A szer oldatában áztatják a növényeket – ami gyakorlatilag akármi is lehet, – és ezt sodorják cigarettává. Ez a felhasználó számára többnyire „ártalmatlan” füves cigarettának tűnhet, viszont a hatásai annál sokkal intenzívebbek és károsabbak  lesznek. A szert használóknál agresszív viselkedés, öngyilkossági hajlam alakulhat ki, de károsíthatják a vesét, és infarktust is okozhatnak. 

GB-25-CSUT-Dizajner-drogok-kep1

Krokodil

Szerettem volna kicsit elrettentőbb képet is betenni a krokodil hatásairól, de akit érdekel az az interneten úgyis számos fotót találhat, akinek pedig nem bírja a gyomra, azt nem szerettem volna ezzel terhelni. A szer tudományosabb neve a dezomorfin, ami gyakorlatilag egy házilag készített dizájner drog, összetevői között szerepel a kodein, a sósav, a gázolaj, a festék higító, a jód, illetve a vörös foszfor. Már csak ha a receptúrát végig olvassuk eléggé megrettenünk, hiszen telis-tele van olyan anyagokkal, amiknek semmi keresnivalója az emberben. A krokodilt nagy számban használják Oroszországban, a szegényebb rétegek ezzel „helyettesítik” a heroint. Ezt a szert gyakran emlegetik húsevő drogként is, szerintem a képeket látva nem kell részleteznem, hogy miért.

GB-25-CSUT-Dizajner-drogok-kep2

Kati

Ezt a drogot meg lehet találni kapszula, tabletta formában, de kristályosan is előfordul. Nagyon népszerű szer ez is, főleg az angoloknál.

GB-25-CSUT-Dizajner-drogok-kep3

Ecstasy

A klasszikus, ami mindenkinek beugrik, ha dizájner drogokról van szó. Rengeteg színben, rengeteg formában, és rengeteg mintával lehet beszerezni, ezzel még vonzóbbá téve ezt a szert a használók számára. Az alkalmazás során számos mellékhatás alakulhat ki, ha pedig túladagolják, akkor görcsös állapotok, ájulás jelentkezhet. 

GB-25-CSUT-Dizajner-drogok-kep4

Mit tehetünk ellenük?

Nyilván a legeslegfontosabb szabály az, hogy ne éljünk se ezekkel, se más kábítószerekkel, hiszen rövid-és hosszú távon is súlyos következmények alakulhatnak ki. Egy buli élvezéséhez nem kell ilyen szerekhez nyúlni, a zene, a jó társaság bőven elég ahhoz, hogy meghozzák az ember hangulatát. Emellett 1-2 pohár ital is rásegíthet, de az is csak mértékkel, hiszen az alkoholnak is vannak legalább olyan súlyos következményei, főleg hosszútávon. A fent leírt másik eset kivédése már nehezebb. Itt csak óvintézkedéseket tudunk tenni. Egyik az, hogy soha ne hagyjuk őrizetlenül az italunkat egy szórakozóhelyen. Ha kicsit is bizonytalanok lennénk, hogy az a miénk-e, vagy valaki hozzáférhetett-e, akkor inkább kérjünk egy újat. Amennyiben lehetséges, kérjük az italunkat zárható üvegben, ez szintén adhat egy kis biztonságérzetet.

Remélem hasznosnak találtátok a cikket, és kicsit sikerült ezáltal közelebbről megismernetek a veszélyét ezeknek a szituációknak. Mindenkinek szép nyarat, és biztonságos bulizást kívánok!

Forrás: Gyógyszerhatástan (prof. dr. Pintér Erika előadásanyag); kiemelt kép, kép1, kép2, kép3, kép4