Disney teóriák, avagy a gyermekkor rejtelmei II. rész

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

A november számtalan egész-estés Disney rajzfilm kiadásának hónapja, köztük a Szépség és a szörnyetegnek, A kishableánynak, az Aladdinnak és a Jégvarázsnak is. Bár az előbb említett címek közül kettőnek már elmeséltem érdekes teóriáit, közel sincs vége a listának és idővel valószínűleg gyarapszik is. Hidd el, ezután kedvet kapsz a kedvenceid újra nézéséhez, szóval jó filmezést a cikk utánra!

Na, de lássuk a mai elméleteket!

  1. Szépség és a szörnyeteg

Sokaknak Belle a kedvenc hercegnője, hisz kedves és intelligens lány, aki arról híres, hogy rengeteget olvas. Na, de tudjuk mi a kedvenc könyve? Sokak szerint az Aladdin! Ezt a következő dalból vett idézet miatt gondolják:

“Ó, ez a könyv a legszebb és a legjobb rész csak most jön még. Nézd, itt a szőke herceg, de a lány nem ismer rá, csak majd a legvégén.”

A szőke herceg az eredeti angol verziójában a dalnak “prince charming”, ami csak egy elbűvölő, tökéletes emberre utal. Ez egy utalás, ami leírja az Aladdin rövid történetét, hogy a főszereplő egy szegény fiú, aki lopásból él, de egy nap megmenti Jázmin hercegnőt és minden megváltozik.

A film legcukibb karaktere Csészike, a kis csésze, aki egy kisfiú személyét takarja. Állítólag a Szörnyeteg és a tündér – aki megátkozta a szörnyeteget és gárdáját – szerelmi kalamajkába kerültek, így született meg Csészike. Mint sok kapcsolatnak ennek is csúnya szakítás lett a vége, ennek következménye, hogy elátkozták a kastélyt. Azért is gondolják, hogy Csészike egy törvénytelen gyermek, mert Kannamama már túl idős lenne egy kisfiúhoz, így ő csak a gyámja, még ha Csészike rá tekint úgy, mint vérszerinti édesanyjára.

Gaston a hősszerelmes egy sikeres vadász, akinek házát állat trófeák díszítik. Találunk köztük egy szarvast is, aki sokak szerint Bambi anyukája. Azért gondolják, hogy ez a feltevés nem alaptalan, mivel a Bambi című filmben nem látható Bambi édes anyjának gyilkosa és mindkettő történet Európában játszódik. Ha ez igaz akkor örülünk, hogy Belle nem őt választotta!

  1. Tarzan

A film egyik jelenetében feltűnik egy teáscsésze készlet, ami nagyon hasonlít az előbb említett film szereplőihez, hisz az egyik csészén ugyanolyan törés látható, mint Csészikén. Tegyük fel, hogy ez igaz, amiből arra lehet következtetni, hogy Belle utódja Jane, vagy éppen fordítva, de ha fordítva lenne, akkor az átok ideje alatt tettek egy nyári kiruccanást?! Vagy az ideiglenes testük öröklődött?!

  1. Aladdin

A film egy piaci kofával kezdődik, aki próbálja ránk sózni a portékait, de mikor látja, hogy indulnánk, előkap egy lámpást és azonnal elkezd mesélni, amit olyan élethűen mond el, hogy utána el tudjuk képzelni az egész történetet.

Jafar igazából egy hős, egy aggódó állampolgár, aki csak szeretné, hogy a város végre jó kezekben legyen. Hisz a mostani szultán kellemes gazdagságban él, és öncélúan használja fel a vagyont. Ezt bizonyítja, hogy Jázminnak van egy saját tigrise, míg ezalatt a nép éhezik, ami miatt lopásra és csalásra kényszerülnek többen is, mint pl.: Aladdin. Jázminnal való házasságával kívánja megmenteni a város lakosait, nehogy teljes gazdasági összeomlás következzen be. Ez a teória kizárólag az Aladdin első része alapján állja meg a helyét.

Egy feltevés szerint az egész történet a posztapokaliptikus jövőben játszódik, ez a sivatagos tájból, és Dzsini megjegyzéseiből szűrhető ki, amiben Aladdin régies ruháit kritizálja. Meg persze azért is, mivel 10.000 évre ragadt Dzsini a lámpába, és mikor kiszabadul, sokszor felveszi olyan emberek alakjait, akik a 20 században már nem voltak életben.

Az utolsó állításunk, ha minden igaz, alátámasztottnak tekinthető. Nézzük is meg! Ehhez nagyobb körültekintéssel kell megfigyelnünk a történet elején említett árust. Ugyanis sokan úgy gondolják, hogy a piaci kofa és dzsinn személye ugyan az. Több hasonlóság is szemet szúr, mint például a hasonló öv csak más színben, a kunkori, hegyes kecskeszakáll, és hogy mindkettőjük kezén csak 4-4 ujj van. Az eredeti hangjuk is ugyanaz, Robin Williams, bár a magyar hangokat két különböző emberre osztották (hisz senki sem lehet olyan tehetséges szinkronszínész, mint Robin Williams volt). Azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy Dzsini számtalan alakot fel tud venni, így egy piaci árus nem lenne nagy kihívás neki és persze sosem látjuk egy időben őket. A film rendezői állítólag 2015-ben egyetértettek az állítással, és azt is megsúgták, hogy a film végén szerettek volna egy nagy leleplezést, de a mese nem úgy alakult, hogy felfedjék a dzsinn kilétét.

3.+1. Aranyhaj és a nagy gubanc + Hófehérke

Mindkettő történetben szerepel egy nagyon gonosz királynő/boszorkány, vajon ők egy és ugyanaz személyt jelölik? Aranyhaj mostoha anyja a lánya hajával és egy különleges virággal próbált fiatal maradni. Míg Hófehérke gonosz királynője is folyamatosan a szépségével foglalkozott. A külsejük mellett, a királyság, ahol élnek is nagyon hasonló. Azonban, ha ez igaz, akkor a Hófehérke című mesében a boszorka mégsem halt meg?!

Ha esetleg további mesékről szeretnél ilyen elméleteket olvasni, akkor ajánlom figyelmedbe a cikk-sorozat első részét

1 thought on “Disney teóriák, avagy a gyermekkor rejtelmei II. rész

Comments are closed.