Disney teóriák, avagy a gyermekkor rejtelmei I.rész

Mi a véleményed?
+1
+1
1
+1
+1
+1
+1
+1

Sokunk a Disney-mesék világában nőtt fel, sőt a mai napig van, hogy újra nézzük kedvenceinket, így is felidézve a gondtalan gyermekkort ezekben a nehézkes egyetemi időkben. (Nálunk az albérletben például közös Disney-mese maraton is folyik 1-2 hetente a vendégeink társaságában, sőt van olyan barátnőm, akiknél a Jégvarázs nézése minden alkalommal közös családi program.)

Mivel a pár napja újra nézett Herkules teljesen a mesék uralma alá vont, ezért szeretnék nektek néhány teóriát mutatni, ezzel is visszavinni titeket is a múltba.

1.Herkules

Kezdjük is a mesével, amit legutóbb láttam!

Mindenki ismeri a görög főisteneket legalább középiskolából. Tudjuk, hogy Zeusz, Héra, Hádész, Hesztia, Deméter, és Poszeidon testvérek. Emlékeztek melyik mesében ismerjük meg egyiküket, apaként? A kishableányban, köznyelven Arielben. Poszeidon az említett hableány apja, ebből kifolyólag Herkules és Ariel (nem mellesleg Poszedion sok-sok sellő lánya is) rokonok, unokatestvérek.

2.A Kis hableány

Folytassuk is a felsorolást az előbb említett mesével. Mint tudjuk a görög istenek arról is híresek voltak, hogy sok-sok nővel élvezték az életet. Poszeidon sem maradt ki a hagyományból, hisz a filmben semmi hasonlóságot nem látunk a sellő testvérek között, így valószínűleg a tenger istene több vasat is tartott a tűzben. És ki tudja lehet háremként tartotta fent őket.

Ha valaki igazán jó megfigyelő, láthatott a Pán Péter egyik jelenetében egy Arielre nagyon hasonlító hableányt. Sokan úgy gondolják ő lehetett Ariel édesanyja, Athéné, akiről annyit tudunk, hogy kalózok végeztek vele. Lehet Hook volt az a gonosz kapitány? Hát már sose kérdezhetjük meg tőle.

3.Pán Péter

A főhősünk esténként meglátogat néhány kisgyereket és elviszi őket Sohaországba, az örök boldogság szigetére, ahol senki nem válik felnőtté. Lehetséges, hogy Sohaország igazából a túlvilág? Ha igen, akkor Péter a halál angyala, aki segít a gyerekeknek a “könnyebb áthaladás” érdekében. Az elveszett fiúk, pedig a régen élt gyerekek, akiket hamar talált meg a halál.

4.Fel!

Ha már a halálnál járunk, akkor ez a mese a következő a sorban. Állítólag az idős úr, Várlak nem sokkal a kilakoltatás után meghal. A kis cserkészfiú, Russell, pedig az idősek őrangyala, aki segít átjutni a mennybe egy “valóságos” szituáció felfestésével.

5.Jégvarázs

Szerintem ez az egyik olyan mese, amibe már túl sokat is látnak bele a rajongók. Kezdjük a legszembetűnőbbel.

EZT OLVASTAD MÁR?  Fülöp herceg – izgalmas élet nyughatatlan vérrel

Aranyhaj és Flynn megjelenik Elsa megkoronázásánál, ebből kifolyólag sokan úgy gondolják a királyi pár az ő esküvőjükre tartott, amikor is a baleset történt.

A kishableányban látható roncs, akár az a hajó is lehet, amivel Arandelle királya és királynője indult az esküvőre, de az utazás során szörnyű hajótörést szenvedtek, így került le az a tenger mélyére. Ezt az összefüggést úgy állapították meg, hogy a három mese helyszínét megnézték. Az Jégvarázs Norvégiában játszódik, míg A kishableány Dániában, Az aranyhaj és a nagy gubanc pedig Németországban, ami egy hajózási útvonal is lehet, ha úgy nézzük.

És itt jön a fő elmélet, ami hatalmas vitát vont maga után, míg végül megállapították az igazságot.

A királyi pár valahogy túlélte a balesetet, és egy dzsungelben értek partot, ami valószínűleg az általuk ismert területeken kívül esett, így arra jutottak letelepednek itt, hisz haza úgysem találnak. Mivel a szerelem továbbra is dúlt megszületett a lányok öccse, Tarzan. (Tessék?!) Igen tudom! Meglepő fordulat. És bármennyire izgalmasan hangzik, nem igaz, ugyanis az eredeti Tarzan könyv leírja, hogy a fiú apja egy angol főnemes, így szétfoszlatva a képzelgéseket.

Ha már a furcsa elméleteknél tartunk, úgy érzem muszáj megemlíteni a következőt. Állítólag van egy olyan feltételezés, hogy Anna szerelmének, Kristoffnak a ruhája igazából a rénszarvasa, Svan anyukájának bőréből készült, mivel állítólag lehet hasonlóságot látni.

Mint említettem a Jégvarázshoz köthetőek a legbetegesebb elméletek, amiknek azért valljuk be nincs sok esélye, vagy legalábbis reméljük.

+1.Toy Story

Szerintem kiskorunkban mindannyian láttuk ezt a mesét, és mindannyian belegondoltunk, hogy vajon a lány cowboy bábut, Jessie-t ki dobta ki olyan gonosz módon. Sokak szerint Andy anyukája volt a gonosz kislány, mivel Andy olyan kalapot hord, mint Jessie, szóval lehetséges, hogy Andy állítólag anyukájától örökölte azt.

2 thoughts on “Disney teóriák, avagy a gyermekkor rejtelmei I.rész

Comments are closed.