diotoro_pecsi_egyetemistak_magazinja

Diótörő

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Csajkovszkij Diótörőjét Magyarországon legelőször 1927. 12. 21-én játszotta a Magyar Állami Operaház. – Ennek immáron már 93 éve. Az orosz ősbemutató természetesen még jóval korábban megvalósult. A mostani cikkünk hasábjain a Diótörőről elmélkedünk hazai kontextusban és hangolódunk az ünnepekre.

Szinte nincs olyan gyermek, sőt talán felnőtt sem, akinek ne lenne saját Diótörő-élménye. Hiszem, hogy nagyon sokan szeretjük akár mesében, akár balettban, akár szimplán bármilyen műfaji adaptációban. De vajon ki írta a és mit mondhatunk el az eredettörténetéről? – Lássuk!

Az orosz zenei romantika legsokoldalúbb nagy alkotói egyénisége.” 

Pjotr Iljics Csajkovszkij (1840-1893) orosz zeneszerző, aki olyan művekről is ismert, mint az Anyegin (opera), A hattyúk tava (balett) vagy éppen a Diótörő (balett). A Diótörőt mára már számos színpadon játszák, főképpen karácsonyi időszakban. A darab ősbemutatója 1892. december 18-án volt: Szentpéterváron a Marinszkij Színház falai adtak otthont az eseménynek.

A Diótörő történetének alapjául E. T. A. Hoffmann A diótörő és az egérkirály című meséje szolgált. (mult-kor.hu) Az első változatot Marius Ivanovics Petipa koreografálta, aki korának híres koreográfusa volt. A hazai – tehát a magyar adaptációt – Brada Ede koreografálta, majd már az 1929-es változatot Szemere Árpád dolgozta át, de egyik sem aratott végtelen sikert. A kirobbanó közönségsiker az 1950-es évekig váratott magára. 

Ha egy kis Diótörő nézésre vágytok, akkor az egyik legismertebb videómegosztó portálon megtalálható EuroArtsChanel nevű csatornán megtekinthettek egy 2012-es felvételt, melyet a Marinszkij Színházban rögzítettek. Mára már elengedhetetlen kelléke az ünnepi hangulatnak. Ti megszoktátok nézni decemberben az előadást? Ha igen, van olyan változat, melyet szerettek? 


Ha pedig valaki mindenképp karácsonykor szeretné megnézni az a Magyar Állami  Operaház honlapján december 24-én délután 3 órakor megteheti. 

/A források a hivatkozásokra kattintva elérhetők./