Diótörő

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Csajkovszkij Diótörőjét Magyarországon legelőször 1927. 12. 21-én játszotta a Magyar Állami Operaház. – Ennek immáron már 93 éve. Az orosz ősbemutató természetesen még jóval korábban megvalósult. A mostani cikkünk hasábjain a Diótörőről elmélkedünk hazai kontextusban és hangolódunk az ünnepekre.

Szinte nincs olyan gyermek, sőt talán felnőtt sem, akinek ne lenne saját Diótörő-élménye. Hiszem, hogy nagyon sokan szeretjük akár mesében, akár balettban, akár szimplán bármilyen műfaji adaptációban. De vajon ki írta a Diótörőt és mit mondhatunk el az eredettörténetéről? – Lássuk!

Az orosz zenei romantika legsokoldalúbb nagy alkotói egyénisége.” 

Pjotr Iljics Csajkovszkij (1840-1893) orosz zeneszerző, aki olyan művekről is ismert, mint az Anyegin (opera), A hattyúk tava (balett) vagy éppen a Diótörő (balett). A Diótörőt mára már számos színpadon játszák, főképpen karácsonyi időszakban. A darab ősbemutatója 1892. december 18-án volt: Szentpéterváron a Marinszkij Színház falai adtak otthont az eseménynek. A Diótörő történetének alapjául E. T. A. Hoffmann A diótörő és az egérkirály című meséje szolgált. (mult-kor.hu) Az első változatot Marius Ivanovics Petipa koreografálta, aki korának híres koreográfusa volt. A hazai – tehát a magyar adaptációt – Brada Ede koreografálta, majd már az 1929-es változatot Szemere Árpád dolgozta át, de egyik sem aratott végtelen sikert. A kirobbanó közönségsiker az 1950-es évekig váratott magára. 

Ha egy kis Diótörő nézésre vágytok, akkor az egyik legismertebb videómegosztó portálon megtalálható EuroArtsChanel nevű csatornán megtekinthettek egy 2012-es felvételt, melyet a Marinszkij Színházban rögzítettek. A Diótörő mára már elengedhetetlen kelléke az ünnepi hangulatnak. Ti megszoktátok nézni decemberben az előadást? Ha igen, van olyan változat, melyet szerettek? 

A kultikus Diótörőt ajánljuk Nektek ma esti program gyanánt!
Ha pedig valaki mindenképp karácsonykor szeretné megnézni a diótörőt azt a Magyar Állami  Operaház honlapján december 24-én délután 3 órakor megteheti. 

/A források a hivatkozásokra kattintva elérhetők./