digit világ

Digitális világ a halál helyett?

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Képzeljünk el egy olyan jövőt, amiben a halál helyett az elménket feltöltjük, egy digitális világba.  Az emberi agy körülbelül 86 milliárd neuront tartalmaz,  amelyeket legalább száz trillió szinapszis kapcsol össze.

Több száz, esetleg több ezer különféle kapcsolat vagy szinapszis létezik. Mindegyik funkció kissé eltérő módon működik. Néhányan gyorsabban, míg mások lassabban dolgoznak.  Egyesek gyorsan növekednek vagy zsugorodnak a tanulás folyamatában, míg vannak olyanok is, amelyek stabilabbak az idő múlásával. A neuronok közötti aktivitási mintákat 0valószínűleg a glia nevű sejttípus befolyásolja. Erről, egykor azt gondolták, hogy pusztán a strukturális támogatásra szolgál, és a funkcióik még mindig nem érthetők, de legalább néhányuk saját jeleket generál, amelyek befolyásolják az információfeldolgozást.

Feltételezve, hogy egyszer igen alaposan megértjük az agyat ahhoz, hogy megtudjuk, mit kell beolvasni és fejleszteni a technológiában, hogy biztonságos úton tudjuk szkennelni az eredményeket, akkor a következő kihívás az lenne, hogy ezeket az információkat digitálisan hozzuk létre. Azonban ennek fő akadálya a számítástechnikai teljesítmény, amely évről évre javul. A mesterséges ideghálózatok már működtetik digitális asszisztenseinket, önjáró autóinkat, a Wall Street kereskedési algoritmusait  és okostelefonjainkat. Ezenfelül senki sem épített még egy mesterséges hálózatot, amelyben 86 milliárd neuron működik,  de a számítástechnika javulásával kiderül hova jut az emberiség.

Továbbá a szkennelési és feltöltési folyamatnál minden lépésénél  biztosaknak kell lennünk abban, hogy pontosan rögzítjük az összes szükséges információt, különben nem lesz megvalósítható a kívánt eredmény.

Noha az elménk feltöltése elméletileg lehetséges, valószínűleg akkor is évszázadokig kell várnunk ennek eredményére, ugyanis technológiailag és tudományosan is messze állunk ezeknek a teljes megértésétől, amely valóságossá tudná tenni ezt.

Majd jönnek az etikai és filozófiai megfontolások. Ki férhet hozzá az elme feltöltéséhez és milyen jogokat biztosítana a feltöltött elme?  Visszaélhetünk-e a technológiával? Kik vagyunk mi, hogy meghatározzuk, ki mikor hal meg? Még akkor is, ha fel tudjuk tölteni a gondolatainkat,d továbbra is nyitottak maradnak e kérdések.

Azonban létezik egy virtuális valóság, ahol találkozhatunk a szeretteinkkel. A VR-technológia már ott tart, hogy szinte tökéletes digitális másolatot kaphatunk bármelyik hozzátartozónkról. A gyász így válik piaci réssé a fejlesztők számára. Egy tévécsatorna síron túli élménnyel ajándékozott meg egy dél-koreai családanyát, Csang Csi-szung, aki 2016-ban vesztette el gyógyíthatatlan betegségben szenvedő hétéves lányát. A négygyermekes családanya egy tévéműsornak köszönhetően három évvel később újra láthatta a kislányt, akinek arcát, hangját és mozgását – tehát teljes digitális mását – nyolc hónapon keresztül alkotta újra a produkciós csapat a virtuális valóságban (VR).

A Black Mirror egyik korai epizódjához hasonló ötleteken, vagyis az elhunyt személyek digitális környezetben történő újra alkotásán már több cég dolgozik. A Paranormal Games fejlesztői például egy „virtuális szentélyt” igyekeznek létrehozni, ahol lehetőség lenne bepótolni mindazt, amit nem sikerült tisztázni valakivel életében.

A Dell nemrég összeszedte azokat a startupokat, (A startup egy kultúra, vállalti forma, modell, egy módszertan és egy életstílus) amelyek már konkrétan erre a piaci résre koncentrálnak, és ugyan azt még nem tudni, hogy az ilyen alkalmazásoknak milyen hatása lesz a gyász folyamatára, a fejlesztőket és a kutatókat nem gyötrik etikai aggályok.

„Mivel tudod, hogy az illető elhunyt, elfogadod a virtuális megfelelőjét annak, ami: egy megnyugtató emlékképnek. Nincs ebben semmi helytelen vagy erkölcstelen” – idézi a Quibit Michael Grazianót, a Princetoni Egyetem idegtudományi kutatóját.

Majd 2020. 01. 26 –án Kobe Bryant meghalt egy helikopterbalesetben. Négy gyermekes család-apuka, az NBA egyik bajnoka. De ha ez nem lenne elég, még az egyik lánya is vele volt, aki szintén nem élte túl. Ilyenkor döbben rá az ember, hogy a halál elkerülhetetlen, legyen szó itt akármennyi feltételezésről mi lesz a jövőben. Ez viszont nem mindennapi vég, hanem egy szörnyű tragédia, amit nekünk, embereknek nagyon nehéz feldolgozni, hisz keressük benne az értelmet, de nem fogjuk találni. Ilyenkor gondolkozik el az ember, hogy miért is élünk. Mit tegyünk másképp, annak érdekében, hogy mi ne így végezzük. De a halál az elkerülhetetlen, ezt a legtöbb embernek sikerül is feldolgozni. Ehelyett annak érdekében cselekszik, hogy egy olyan életet éljen, hogy büszke lehessen magára. Több jót cselekedni az emberiségért, de legfőképpen magáért és a lelki békéért, amiért olyan sokan küzdenek. Muszáj élvezni az életet és minél több jót cselekedni mielőtt késő lesz. Megbocsájtani, hinni szeretni és gondoskodni. Engedjünk el minden negatívumot és gonoszságot, és helyette adjuk át a szívünket a békének és a szeretetnek.

EZT OLVASTAD MÁR?  Simone Elkeles: Tökéletes kémia