December 1-je, az AIDS világnapja

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

December 1-je 1988 óta, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kezdeményezésére az AIDS világnapja.  A betegséget a 80-as években azonosították, azonban a vírus feltehetőleg a 20. század eleje óta jelen volt a világban. Az AIDS a szerzett immunhiányos tünetegyüttes rövidítése, ami egy olyan betegség, amit a HIV, azaz a humán immundeficiencia vírus idéz elő. 

Az emberekben félelmet keltett a vírus megjelenése, de nem mentek el vizsgálatra. Ennek az volt az oka, hogy ekkoriban főként a homoszexuális férfiak körében terjedt a fertőzés, így rossz szemmel néztek azokra, akik tesztelésre mentek. Ezt a problémát úgy oldották meg, hogy AIDS segélyt hoztak létre, ahol anonim módon folyt a HIV kimutatása. Akik ebben az időszakban elkapták a kórt, sok jóra nem számíthattak, maximum pár évük volt hátra, ugyanis ez az akut fertőzés gyorsan szaporodik. A halálos kimenetelű betegségnek négy stádiuma van. Az elsőben megfázás, náthaszerű tünetek jelentkeznek. A kórokozó elkezdi gyengíteni a szervezetet, pusztítja az immunválasz kialakításában résztvevő sejteket. A második szakaszban szaporodik a HIV, de tünetmentes a fertőzött. A harmadik fázisban már nagymértékű az immunrendszer károsodása, ami miatt más betegségek, daganatok ellen nem tud megfelelően védekezni a szervezet. A végső stádium maga az AIDS. Sokan csak akkor mennek vizsgálatra, mikor már ebbe a szakaszba értek. Végül a kialakult másodlagos betegségek vezethetnek a halálhoz. Főként szexuális úton terjed a betegség, az idő előrehaladtával egyre több nő is megfertőződik. Ebből kifolyólag vertikálisan is terjedhet, az anya át tudja adni a magzatnak. A drogfogyasztók körében is sok a fertőzött, a közös tű használata okozza a problémát. 

Az AIDS elleni küzdelem jó úton halad, már vannak olyan gyógyszerek, amiknek a szedése biztosítja a tünetmentes, teljes életet a HIV pozitív emberek számára és redukálja az átadás lehetőségét. A gyógymódok hatására már egyre kevesebben járnak tesztelésre, nem veszik annyira komolyan ezt a betegséget, pedig a veszélye továbbra is fennáll. Noha a kezdetekhez képes még így is csökkent a fertőzöttek száma, napjainkban kb. 37 millió ember szenved miatta. 

Gondoljuk december 1-jén azokra, akik együtt élnek ezzel és azokra, akik emiatt vesztették el szeretteiket. Ösztönözzön és buzdítson mindenkit arra, hogy bizonyos időközönként menjen el vizsgálatra önmaga és mások védelme miatt.