3 éve már, hogy nem eszek húst és gyakran megkapom a kérdést, hogy „De akkor te mit eszel?”. Erre elkezdem sorolni, hogy mennyi finomság van és sokan nem tudják elhinni. A barátaimmal többször előfordult már, hogy megkóstolták, amit éppen ettem és nem győzték dicsérni. Olyan receptekkel készültem, amik a húsimádókat már lenyűgözték és nem túl bonyolult az elkészítésük.
Pirított csicseriborsó
Ez az étel lehet akár snack is, de különböző salátákba és tortillába is beletehetitek.
Hozzávalók:
– 1 konzerv csicseriborsó
– 3 evőkanál olaj
– bármilyen fűszerkeverék (grill, sült krumpli, sült húsok)
Elkészítés:
- A csicseriborsó konzervről leöntjük a levet és hagyjuk lecsepegni.
- Előmelegítjük a sütőt 160 fokra (túl meleg sütőben elkezd durrogni!).
- Egy tepsiben szétterítjük a borsószemeket, hogy egyik se fedje a másikat. Ráöntjük az olajat, a fűszerkeveréket és összekeverjük, hogy biztosan mindenhova jusson.
- Körülbelül 40 percig sütjük, amíg ropogós nem lesz. Én többször ki szoktam venni és megrázom a tepsit. Amikor már azt hallom, hogy kopognak, sercegnek a szemek akkor veszem ki, hogy biztosan ropogós legyen.
Pirított tofu
A tofu rengetegféleképpen készíthető el, különböző húsmentes ételekbe gyakran használják húsok helyett. Ez egy salátába, tortillába való változata, nagyon hasonló az elkészítési módja, mint a pirított csicseriborsónak. Azt szeretném tanácsolni, hogy első alkalommal semmiképpen se natúr tofut vegyetek, mert ha nem elég intenzíven fűszerezitek, nem a legfinomabb az íze, és ne vegye el a kedveteket az a rossz élmény.
Hozzávalók
– 1 tömb tofu (a Lidl füstölt tofuja a legfinomabb és a legolcsóbb)
– 3 evőkanál olaj
– bármilyen fűszerkeverék (grill, sült krumpli, sült húsok)
Elkészítés:
- Akár serpenyőben, akár a sütőben szeretnénk elkészíteni a tofut, vegyük ki a zacskójából és hagyjuk kicsöpögni. Abban az esetben, ha előre gondolkodunk akár fél napot is pihentethetjük, mert minél inkább elveszíti a nedvességtartalmát, annál könnyebben fogjuk ropogósra megsütni.
- Ezt követően kockázzuk fel a tofut és pácoljuk be az olajba és a fűszerkeverékbe. A füstölt tofut én nem mindig ízesítem, mert önmagában is nagyon finom.
- Amennyiben sütőben sütjük, terítsük el egy tepsiben a tofu kockákat és az előmelegített sütőben süssük 180 fokon, körülbelül fél óráig. Ebben az esetben néha ki szoktam venni a tepsit és átmozgatom a kockákat, hogy minden oldalán megpiruljanak.
- A serpenyős sütés esetén a pácolt tofukockákat öntsük egy serpenyőbe és pirulásig süssük, hallani fogjuk a sercegést, kopogást, akkor már biztosan megpirult.

Tortilla tekercsek
A boltban megvásárolható, előre elkészített tortilla lapból is könnyen elkészíthető a jól ismert étel, azonban, házilag is nagyon egyszerű elkészíteni.
Hozzávalók a tésztához (8 közepes méretű laphoz)
– 300 g liszt
– 1 teáskanál só
– ízlés szerint oregánó
– 4 evőkanál olaj
– 1,2 dl langyos víz
Elkészítés:
- Egy nagy tálba szórjuk a lisztet a sóval és az oregánóval, majd hozzáadjuk az olajt, vizet.
- Összegyúrjuk, de vigyázunk vele, hogy ne legyen túl kemény.
- 8 felé osztjuk a tésztát, cipókat formázunk belőle. Papírvékonyra nyújtjuk és száraz, forró serpenyőben addig sütjük, amíg apró barna foltok nem lesznek rajtuk.
Ezt követőek válik izgalmassá a történet, mert azzal töltjük meg, amivel csak szeretnénk. A sok zöldség (saláta, rukkola, uborka, paradicsom, paprika, kukorica, olívabogyó, hagyma…) mellé nagyon jól passzol a sütőben pirított csicseriborsó vagy pirított tofukockák. Mindegyik olcsó és könnyű beszerezni.
Ezután a szószok következnek, ami lehet bármi. Majonéz (esetleg tojásmentes), ketchup, mustár, tejföl, joghurt (esetleg tejmentes) egy kis zöldfűszerrel összekeverve vagy avokádókrémet is készíthetünk mellé.
Miután minden finomságot belepakoltatunk a tortilla lapba, feltekerjük.
Taco kosarak
Hozzávalók:
– 6 tortilla lap (Használhatunk előre elkészített torilla lapokat is, de mi magunk is elkészíthetjük otthon őket.)
– 1 hagyma (kockázva)
– 2 fokhagyma (apróra vágva)
– 150g kukorica
– 400g vörösbab
– 250g koktélparadicsom
– taco fűszerkeverék
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
- Kevés olajon, 5 percig süssük a hagymát egy serpenyőben.
- Adjuk hozzá a fokhagymát és a taco fűszerkeveréket majd további 2 percig süssük.
- Adjuk hozzá a kukoricát, babot, paradicsomot és hagyjuk lassú tűzön sülni 10 percig.
- Eközben egy muffin sütőben helyezzünk el minden kis résbe torilla lapot. Célszerű négyzet alakú formákat kivágni a torilla lapokból, így minden résbe 2 db kis négyzet kerül.
- Az elkészült tölteléket merjük a formákba és süssük az előmelegített sütőben 10 percig.
Bármilyen szósszal tálalhatjuk.
főkép:Lisa Fotios fotója a Pexels oldaláról

Takács Eszti vagyok, elsőéves kommunikáció és médiatudomány szakos hallgató a BTK-n. Még soha nem volt lehetőségem ilyen nagyvárosban élni, ezért Pécs folyamatosan meglepetéseket okoz nekem. Szívügyem a környezetünk védelme, így valószínűleg nálam sokat olvashattok majd a témában. Hétköznaponként önkénteskedem, a szakkollégiumban tevékenykedem vagy a barátaimmal ülünk be valahova.
3 thoughts on “„De akkor te mit eszel?”– Egyszerű, húsmentes ételek I.”
Comments are closed.