David Attenborough és Egy élet a bolygónkon

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Alig hat-hét tevékenység után felfüggesztették az aktivitást Sir David Attenborough hirtelen hatalmas népszerűségnek örvendő Instagram fiókján. Az oldal eredetileg promóciós célból jött létre, ugyanis a természettudós legújabb, „Egy élet a bolygónkon” című filmje októberben debütált a Netflixen. Klímaaktivisták arra kérik Attenborough-t, használja a platformját további oktató célú tartalmak megosztására, és figyelemfelkeltésre.

A 94 éves, jelenleg is aktív természettudós, megkerülhetetlen brit televíziós ikon, szeptember 24-én elindította saját Instagram oldalát, amellyel 4 óra 44 perc alatt már rekordot is döntött. Mindössze ennyi idő kellett ahhoz, hogy az egyik legnagyobb közösségi oldalon 1millió követőt szerezzen, második helyre szorítva ezzel Jennifer Anistont, aki ettől 32 perccel marad el. Attenborough első posztja egy rövid videó, amelyben elmondja: azért választotta ezt az új kommunikációs formát, mert tekintve a globális környezeti problémákat, a Föld óriási bajban van, és minden eszközt meg kell ragadni azért, hogy felhívjuk ezekre a figyelmet, és minél többet tegyünk annak megmentése érdekében.

David Attenborough egy kiemelkedő alakja az élővilág megértésének és megmentésének, a ma is élő természettudósok közül Dr. Jane Goodall mellett talán a leghíresebb is. Több mint 60 évet áldozott arra, hogy a természet csodáit dokumentálja. Egyes számítások szerint 400.000 km-t tett meg az élete folyamán, nála többet csak az asztronauták utaztak. Londonban született, 5 évvel azután, hogy megkapta a Cambridge-i Egyetemen a diplomáját, a BBC gyakornoka, majd egyik producere lett. 1954-ben ő készítette a „Zoo Quest” című sorozatot, a műsor rendkívüli népszerűségre tett szert akkoriban. Ezután mégis otthagyta a csatornát, hogy tanulhasson, és csak 1965-ben tért vissza a BBC Two-hoz, ahol nem sokkal később műsorigazgató lett, 1972-ben pedig visszautasította a felajánlott igazgatói posztot azért, hogy több időt szentelhessen a természetfilmeknek. Az egyik első filmsorozata a „People of Paradise” volt, amelyben a világ elszigetelt részein élő törzseket mutatta be. A nagy áttörést, a világsikert azonban az 1976-ban indult „Life on Earth”, vagyis Élet a Földön című sorozata hozta meg. A műsorból 96 részt forgattak, és közel félmilliárd embert értek el vele, ez lett mindenidők egyik legsikeresebb természetfilm-sorozata. Évtizedeken keresztül gyártotta ezután a jobbnál-jobb filmeket, amelyekért kivételes elismerésekben is részesülhetett. 8-szor nyerte el a BAFTA díjat, Peabody díjjal is büszkélkedhet, 2015-ben megkapta az Order of Merti kitüntetést, emellett idén szeptemberben egy Emmy díjjal is megjutalmazták. II. Erzsébet 1985-ben lovaggá ütötte, és még egy 20 évvel ezelőtt felfedezett hangyászsün fajt is elneveztek róla.

Attenborough legújabb, legaktuálisabb filmje, életművének lezárása a fentebb említett Egy élet a bolygónkon. Ez valójában nem egy klasszikus értelemben vett dokumentumfilm, hanem ahogy az alkotó maga is fogalmaz, egy tanúvallomás. Úgy mutatja be az elmúlt évszázadot, ahogyan ő a saját szemszögéből látta, és tulajdonképpen az az üzenete (ami Csernobil példáján keresztül igazán átjön), hogy a természetvédelemmel valójában legfőképp nem is a természetet védjük, hanem az embereket, saját magunkat – a Föld emberek nélkül is képes lesz tovább létezni. Sok szívszorító példát hoz fel arra, hogyan pusztítjuk el a környezetünket (például: évente 15 milliárd fa kerül kivágásra a mi kényelmünk kiszolgálására). A film sokszor reménytelenséggel töltött ereje az egyszerűségben, az egyenes módon való megfogalmazásban rejlik. 2050-re az Amazonasból szavanna lesz, a sarkkörökön a jég elolvad, a termőtalajok kimerülnek, megindul az állatfajok tömeges kipusztulása. A legnyomasztóbb ebben az, hogy erről te tehetsz meg én – és az összes többi ember a világon. Bár a film hangvétele lemondó, mégis mutat alternatívákat, kollektív bűnösséget emleget, nem mutogat ujjal senkire, inkább a közös megoldást keresi. Mindenki érdeke ugyanaz, és mindegy, hogy akarjuk-e a változást, mert a természet végső soron úrrá lesz mindenen. A film záró gondolatai a következők: „Mi tudjuk csak elképzelni a jövőt, nekünk van víziónk, ám azt nagyon sokszor nem értjük, mi a baj azzal, amit a fejlődés érdekében teszünk. Csak az jelenthet megoldást, ha egyensúlyba kerülünk a természettel, mert ez a harc nm a bolygónk jövőjéért megy, hanem a mi kihalásunk ellen.”

EZT OLVASTAD MÁR?  Interjú aboveHorizont Airbus pilótával

Gyönyörű metaforákkal, sokkoló statisztikákkal, megható és tanulságos személyes történetekkel, illetve a film alatt végig páratlan operatőri munkával hívja fel a figyelmet arra a száz évnyi változásra, és környezeti rombolásra, amelynek Attenborough szemtanúja volt, de nem ismerte fel elég korán. Úgy gondolom az alkotás mondanivalójával korosztálytól függetlenül mindenki tud azonosulni. A természettudós Instagram oldalát szívből ajánlom mindenkinek – bár csak 27 poszt található rajta, érdemes meghallgatni a rövid videókat. Ahogy korábban említettem, kampány indult „pass the mic” néven azért, hogy a milliós nagyságrendű követővel rendelkező fiók ne vesszen kárba, és továbbra is edukálja az embereket a környezet megóvásának fontosságáról.

A filmhez kapcsolódva megjelent egy könyv is azonos címmel, ennek a következő áll a leírásában (libri.hu – várható megjelenés 11.23.): „Kilencvennégy éves vagyok. Rendkívüli élet jutott osztályrészemül; csak most kezdem felismerni, hogy mennyire rendkívüli. Fiatalkoromban úgy éreztem, hogy odakint a szabadban az érintetlen, őseredeti természet vesz körül – ez azonban nem volt egyéb, mint illúzió. Korunk nagy tragédiája – az érintetlen természeti környezet folyamatos zsugorodása és a biológiai sokféleség, a biodiverzitás csökkenése – alig észrevehetően nap, mint nap itt zajlik körülöttünk. Tanúja voltam ennek a hanyatlásnak. Az Egy élet a bolygónkon a tanúvallomásom, egyben a látomásom is. Történet arról, miként követtük el a leghatalmasabb tévedésünket, és annak felvázolása, hogy ha haladéktalanul cselekszünk, hogyan tudjuk helyrehozni ezt a tévedést. Ma még – utoljára – van esélyünk arra, hogy tökéletes otthont teremtsünk magunknak, és helyreállítsuk az épségét annak a csodálatos világnak, amelyet örököltünk. Csak akarnunk kell. Földünkön az élővilággal osztozunk, mely az elképzelhető legcsodálatosabb, évmilliárdok alatt kialakult létfenntartó rendszer. Bolygónk stabilitása azonban megingott, miközben a biológiai sokféleség vészesen lecsökkent – a kettő ugyanis szorosan összefügg. Helyre kell állítanunk a biodiverzitást, amit oly kíméletlenül pusztítottunk. Ez az egyetlen kiút a magunk által előidézett válságból. Vissza kell vadítanunk a világot.”

Az Egy élet a bolygónkon előzetese itt érhető el, a Netflixen pedig megtekinthető a film teljes terjedelmében.

David Attenborough legsikeresebb alkotásai:

  • People of Paradise

  • Life on Earth

  • The Private Life of Plants

  • Attenborough in Paradise

  • Life of Birds

  • Planet Earth

  • Life in Cold Blood

  • Frozen Planet

  • A Life on Our Planet