Csókos asszony színdarab

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Ha szerettek színházba járni, akkor ez a cikk nektek szól, mivel a következőkben egy színdarabot szeretnék ajánlani.

A Csókos asszony egy igazi szerelmi történet, amely a világháborútól megtépázott Budapesten játszódik. Józsefvárosban, az 1920-as évek környékén, szinte lehetetlen a nyomorból kitörni. Mégis az operettekben, a zenés játékokban, illetve a kabarékban a boldogság utáni vágy, a küzdés és az élni akarás tobzódik. A műből is tisztán látszik, hogy akkoriban az emberek teljesen máshogy tekintettek az életre, mint ma.

Rövid története:

Képzeljetek el egy kis gangos házat, valahol Budapesten, valahol a külső Józsefvárosban, valamikor a századfordulón. Május van, az orgonaillat betölti a levegőt és valami lágy, édes muzsika száll a háztetők fölött. Az egész Józsefváros arról beszél, hogy micsoda híres színinövendék lett a Nagytemplom utca talált gyermekéből, Pünkösdi Katóból. Őt éljenzi az egész utca, élén a kerület bohém fiataljaival, a kedvesen szerencsétlen költővel, Ibolya Edével és a vagány orfeumi chansonettel, Rica Macával. Katóka nevelőapja, a hentes Kubanek nagy vacsorát rendez és meglepetést készít lányának; az ünnepség tetőpontján jelenti be, hogy Katóka és szerelme, a zongorista Dorozsmai Pista jegyesek. Csakhogy Dorozsmay előző éjjel, a nagy mulatozás hevében zálogba adta a jegygyűrűket, s hogy elkerülje a balhét, megszökik az érte rajongó Rica Macával. Természetesen kitör a botrány. Ráadásul feltűnik Báró Tarpataky, az ifjú tehetségek mecénása, hogy felajánlja pártfogását Katókának. A lánynak döntenie kell: az arisztokrácia csillogó és sikerrel kecsegtető világát választja, vagy a szegényes Józsefvárost, ahonnan még a vőlegénye is eltűnt.

A színdarab

A három felvonásos színdarab Zerkovitz Béla nevéhez köthető. Az egykori szegedi építészmérnök híres operettje, a Csókos asszony – miután sikert sikerre halmozott Európa neves operettszínpadain, három évtized késéssel “érkezett meg”. A sok-sok rágalmat, de még több tapsot megélt csupa tűz muzsikát, harsány humort árasztó darab ősbemutatója a Budai Színkörben volt 1926. május 22-én, majd a Városi színházban játszották. Olyan híres dalok csendülnek fel benne, mint az Éjjel az omnibusz tetején, a Gyere, te nímand! vagy az Asszonykám, adj egy kis kimenőt! A szereplők: Dorozsmay Pista, Pünkösdi Kató, Rica Maca, Ibolya Ede, Kubenak, Báró Tarpataki, Hunyadiné, és Salvator.

EZT OLVASTAD MÁR?  A könyv, ami megváltoztatta az életemet

Saját vélemény

Én a héten láttam a Pécsi Nemzeti Színházban és nagyon magával ragadott. Miközben néztem olyan volt, mintha én is ott élnék velük. A végére a szereplőket is nagyon megkedveltem. Amit nekem adott: zene, tánc, romantika és sok humor. Minél több művet szeretnék megismerni, egyrészt, hogy belelássak egy régebbi kor világába, másrészt úgy érzem, hogy minden megtekintett előadás egy kicsit hozzám tesz és formálja az életről alkotott képemet.  Emellett a színházaknak is megvan a sajátos hangulata. A 2020-as év után, melynek első felét szinte végig otthon töltöttük, jobban értékelem az estéket, amikor kiöltözhetek.

Szerintem ez egy remek programlehetőség az üres estékre, a pároddal, a barátaiddal vagy a családoddal. Én azt gondolom, hogy ezt a darabot minden generáció élvezné. Tehát mindenkinek ajánlom, aki szereti a színdarabokat, a humort, a romantikát vagy egyszerűen csak visszacsöppenne a 20-as évek világába.

1 thought on “Csókos asszony színdarab

Comments are closed.