Csökkenni fog a lemorzsolódás 2021-től?

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
1
+1
+1
+1
+1

2021-től az egyetemi hallgatókat segíteni fogja egy teljesen új törvény, amellyel a lemorzsolódást akarják visszaszorítani, miközben az egyetemek megtarthatják a diákjaikat. Na de hogy hogyan is csinálják ezt, azt a cikkben olvashatjátok.

A probléma

Rengetegen találkozhatnak azzal a problémával, hogy egy általuk választott szak nem megfelelő, és emiatt vagy kibuknak az egyetemről, vagy akár teljesen otthagyják a felsőoktatást. Ez sem diák, sem egyetemi oldalról nem túl szerencsés. Sokan viszont azért nem jelentkeznek egyetemi alapképzésekre, mert félnek az új kihívásoktól és a sok félévtől. Az alapképzések mellett egy nem túl népszerű egyetemi oktatási forma is létezik, amely a felsőoktatási szakképzés. Ezeket az emberek vagy sosem vették észre, vagy nem érezték teljes értékű egyetemi képzésnek így sokan meg sem jelölték. Rengeteg képzés van, amely 3 félév egyetemi oktatást, valamint 1 félév gyakorlatot ad, ezáltal nem csak egy papírral kerül ki a diák az iskolából, hanem rengeteg gyakorlatot is tud szerezni. A kormány ezeknek a szakoknak is a megmentését érheti el ezzel a törvénnyel.

A megoldás

Mivel az egyetemeken sokszor nagyon feszített a tempó, ezért néhány embernek már az első pár hónapban is elmehet a kedve az adott szaktól, vagy akár a kartól. 2021-től ezek az alapszakos hallgatók mindenféle kötelezettség nélkül átjelentkezhetnek felsőoktatási szakképzésre. Ezen szakok nagyon változatosak tudnak lenni, és rengeteg hasonlóság van alapképzés és “FOKSZ” képzés tantárgyai között. Mivel én is egy ilyenben veszek részt, azt tudom mondani, csupa pozitív tapasztalatom van a képzési formáról, és szerintem jót fog tenni az oktatásnak, ha ezek a szakok is jobban az emberek szeme elé kerülnek. Rengeteg ember hagyja ott az egyetemet és képes akár teljes mértékben lemondani a felsőoktatásról, mert nem tetszett neki a szak. Sokkal több ember fog ezen törvény segítségével papírt kapni, ami nagy segítség lehet a koronavírus utáni gazdaság helyreállításában.

Véleményem

Szerintem ezek a képzések teljes mértékben képesek megtanítani a diákok számára azokat a készségeket, amelyek ahhoz kellenek, hogy boldoguljanak a szakterületükön. A féléves gyakorlati szemeszter hatalmas segítség lehet, ugyanis a munkahelyek mindig szívesebben veszik a gyakorlattal rendelkező embereket. Ha érdekelnek téged ezek a szakképzések ajánlom figyelmedbe az egyetemi karok honlapjait. Amennyiben a televíziós szakma érdekelne, arról egy korábbi cikkünben olvashatsz.