csaladi-jatekok-szentestere23

Családi játékok Szentestére!

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Minnyájunk számára szokatlan lesz az idei karácsony. A család nem gyűlhet össze úgy, ahogy eddig, nem aludhatsz a nagyszüleidnél, nem ünnepelhetsz az unokatestvéreiddel, távoli rokonaiddal, vagyis a nagycsaláddal. Bár lehet ez csak nálunk lesz így…

Ahogy felnövünk már nem az ajándékok miatt fog összegyűlni a család, hanem a hangulatért, a nyugodt, családias estéért. Ilyenkor minden évben elgondolkodom azon, hogy milyen játékokkal dobhatnánk fel az együtt töltött időt. Tavaly a kézzel gyártott Activity volt a soron, bár nem volt az igazi, hisz az előtte megevett karácsonyi menü kicsit lefárasztotta a társaságot. Idén, ha minden jól megy, más játékokkal dobjuk fel az ünnepet. Mivel egyke vagyok, így nem igazán vannak otthon társasjátékaink, csak egy-két doboz porosodik a polcon, de azzal nem nagyon szeret játszani a család. Úgy gondoltam megosztom veletek, mik lesznek nálunk idén, legalább ötletként.

Activity

Ez az a játék, amit mindenki ismer, mindenki játszott már vele. Ami egy családi estébe vicces, kissé feszült, izgalmas hangulatot hoz. Van igazi, megvehető társasjáték formája, de ha esetleg 1-2 alkalom miatt nem akarsz rá költeni, akkor menj fel az internetre, és írd be a google keresőbe, hogy “activity kártyák” és bumm egy csomó ötletet kiad. Kinyomtathatod, de esetleg ki is írhatod. Ha ismersz olyat, akinek van, akkor csak kérd kölcsön, biztos szívesen odaadja, ha nincs rá szükség, hisz karácsony lesz!

Cluedo

Ha egy igazi rejtély estet akarnál tartani a családdal, akkor ennél a játéknál nem igazán tudnék jobbat ajánlani. Megtalálható táblás társasjáték formában, de már kis hordozható kártyajátékként is.  Az utóbbi ára sokkal barátibb, de ez is könnyen elkészíthető otthon. Csak ki kell találnod néhány személyt, tárgyat, és helyszínt, amiket annyiszor írsz ki, ahányan vagytok plusz még egyet, hisz kellenek bűntény kártyák is és voit-là, kész is egy gyors, izgalmas szórakoztató játék. Ha gondod akadna a szabályokkal az internet és az ismerősök csodákra képesek. 

Uno/Solo

Ha ezek egyike sincs meg otthon, akkor vagy elvesztetted vagy nem akarod tönkre tenni a kapcsolataidat. Nálam és a barátaimnál a táska alaptartalma közé tartozik a játék. Sajnos ezt otthon már kicsit nehezebb elkészíteni, de egy kínaiban akár pár száz forintért is kaphatsz, igaz nem a legjobb minőségben, de az élmény és a düh a fontos. Éljen a karácsony. 

Fekete történetek 

Hasonló rejtéllyel teli, mint a Cluedo, de itt a leglehetetlenebb történetekkel találkozol. Többen érdemes játszani, hisz az az illető, aki egy-egy körben a “játékmester”, eleve látja a kártyát, aminek egyik oldalán az egy mondatos nyom és kép van, a másikon pedig az egész történet, amit csak ő láthat. A nyom alapján kérdezni kell a játékmestertől, aki csak igen/nem-mel válaszolhat, és így lassan folyik is a játék. A boltokban kissé drágán lehet beszerezni, de telefonra könnyen letölthető, “Dark stories” néven találod meg.

Monopoly 

Hoppá, Hoppá! Órákig tartó háborúskodás társasjáték formájában?! Szerintem mindenki a Monopolyra gondol először. Sajnos ez már kissé drágább dolog, de szerintem sok család rendelkezik vele, viszont ha nem, a szomszéd vagy barátok biztosan kölcsön adják, hiszen mégis karácsony lesz. De kártyajáték is van belőle, bár én a táblás-formátumot preferálom, de kinek mi. A kártyajáték is egész olcsón beszerezhető, ha már a szomszéd néni nem szeretné kölcsön adni a játékot. 

Honfoglaló

Biztos a te családodban is van egy nagyokos, aki szereti fitogtatni a tudását. De vajon egy sok témakört átölelő kvízjátékban is nyerne? Telefont, laptopot elő, és akár egyedül vagy csapatokban mutasd meg ki a család igazi nyertese. Akár csinálhattok egy családi minibajnokságot is, ha van hozzá kedvetek, türelmeteket és időtök. Honfoglalásra fel!

Ludo

A ”Ki nevet a végén?” gyermekkorom egyik kedvenc játéka volt, és már online is elérhető. Facebook-kal könnyen megnyitható, de akár fiók nélkül is le lehet tölteni az “áruházban”, így bárki játszhat vele. Ráadásul, ha megfigyelitek a színek megegyeznek a Harry Potter ház színeivel, szóval lehet kiakadni, amikor anyu lesz griffendéles (piros) és nem te, bár nem feltétlen anyu hibája, hanem inkább a gépé.

Remélem segítettem abban, hogy a karácsony mókásabban, és boldogabban teljen ebben az időszakban. Előre is kellemes ünnepeket! És nem utolsó sorban jó szórakozást!