Csak egy kis stroke…. vagy mégsem?

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Mint egészségügyi hallgató, rendkívül fontosnak tartom, hogy olyan betegségekről is beszéljek a cikkeimben, amelyek mellett nem szabad elmennünk. Hiszen hajlamosak vagyunk arra, hogy legyintünk a történésekre. Nem vesszük komolyan a tüneteket, amelyek intő jelként bukkannak fel számunkra, hogy változásra van szükségünk.

A stroke másnéven akut agyi érkatasztrófa, amely az agyműködés vérellátási zavara miatt jön létre. Gyorsan kialakuló tünetegyüttes, nevezik még szélütésnek. Kialakulásának hátterében az agyi érrendszerben bekövetkező változásról beszélünk, amelynek 24 órán belüli megszűnése esetén átmeneti vérkeringési zavarról van szó.

Hátterében gyakran az érelmeszesedés áll, a véráramlás útját akadályozó, érfalról leszakadó vérrög akár teljesen elzárhatja a véráramlást. Kialakulhat akár a szívben, vagy a szívbillentyűkön, ahonnan a vérrögök leválnak és a vérrel az agyi érrendszerbe jutva elakadnak.
Kockázati tényezői közé sorolható a magas vérnyomás, magas koleszterinszint, cukorbetegség, elhízás, dohányzás. Minél több kockázati tényező áll fenn, annál nagyobb a szélütés esélye.

Maga a stroke megjelenése előtt a betegek gyakran érzékelnek átmeneti beszédzavart, látászavart, esetleg végtagfájdalmat, amelyek azonban pár perc elteltével elmúlnak. Ez az átmeneti agyi keringészavar/szélütés egyik gyakori jele. Ha ilyenkor a betegek azonnal orvoshoz fordulnának és megtörténne a megfelelő beavatkozás, akkor a további súlyos problémák elkerülhetőek lennének. Sajnos azonban az esetek többségében halogatják, vagy nem veszik komolyan a jeleket a páciensek így később akár a stroke-ot is kaphatnak.

Tünetei közé sorolhatjuk: a féloldali végtaggyengeséget, féloldali bénulást, hirtelen kialakuló egyensúlyzavart, mozgási nehézségeket, átmeneti látásvesztést az egyik szemen. Kettős látás, beszédzavarok, amelyet sokszor már érteni sem lehet. Továbbá szédülés, hirtelen fellépő eszmélet zavar.
Ha ezek közül kettőt is észreveszünk, akkor azonnali orvosi beavatkozásra van szükségünk, hiszen 80% az esélye, hogy stroke veszélye áll fenn.

EZT OLVASTAD MÁR?  Szuperférfi

A strokenak 2 fő típusa van, melyek közül egyik az iszkémiás stroke, amikor túl kevés vér jut egy agyterületre. Itt beszélhetünk trombózisról (amikor az elzáródás helyben alakul ki) és embóliáról (egy máshonnan besodródott vérrög zárja el az agyi keringést). Másik típusa pedig a vérzéses stroke, amely során a vér kilép az erekből, vérömleny alakul ki.

A stroke és a TIA életveszélyt jelentő állapotok tehát a beteget azonnal kórházba kell juttatni. A tünetek kezdetétől számított 4-5 órán belül különleges vérrögoldó kezeléssel a végleges bénulás, károsodás az esetek egy részében még visszafordítható.

Beszélhetünk egy bizonyos Rankin féle skáláról, amely megmutatja a páciens rokkantsági szintjét egy stroke után.

0.  tünetmentes
1.  nincs jelentős korlátozottság, de tünetek fennállhatnak
2.  csekély korlátozottság – képes segítség nélkül gondoskodni magáról a beteg
3.  mérsékelt rokkantság – kevés segítséget igényel, képes segítség nélkül sétálni
4.  mérsékelten súlyos rokkantság – képtelen segítség nélkül sétálni és egyéb testi szükségleteit intézni
5.  súlyos rokkantság – ágyhoz kötött, állandó gondoskodást igénylő, inkontinens állapot

Az agyérbetegségek az egyik legnagyobb és legsúlyosabb betegségcsoport. A stroke Magyarországon a harmadik leggyakoribb halál ok, és rokkantságot okozó betegség.