Covid-19 gyorsteszt a gyógyszertárból

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
1
+1
+1

A járvány kezdete óta sok ember számára problémát okozott, hogy a „covid státuszát” csak úgy tudhatta meg, ha tünetek vagy munkahelyi előírás miatt letesztelték (pl. kórházi dolgozók), esetleg elment egy magánklinikára – ahol viszonylag magasabb összeg ellenében elvégezték a tesztet rajta. Gyógyszerészhallgatóként sokszor kaptam meg a kérdést ismerősöktől, hogy a patikákban be lehet-e szerezni valamelyik fajtát, eddig mindig nemleges választ kellett adnom, hiszen egyszerűen, gyógyszertárba besétálva nem igazán lehetett ezeket a termékeket megvásárolni. Viszont úgy néz ki, ez mostantól változni fog, mindenki örömére.

A magyarországi patikákba a napokban fognak megérkezni azok a koronavírus-gyorstesztek, melyek ujjbegyből vett vérből mutatják ki a szervezetben esetlegesen jelenlévő antitesteket. Fontos tisztázni azt, hogy ez a módszer nem feltétlenül a legbiztosabb megoldás, hiszen antitestek nem csak a fennálló fertőzés során mutathatóak ki a vérünkből, hanem a fertőzés vége után még jó ideig jelen vannak. A másik, amit meg kell említeni az az, hogy egy olyan személyben, aki a fertőzés kezdeti szakaszában jár, még nem találhatóak meg ezek az antitestek, ebben az esetben fals negatív eredményt kaphatunk. Arra azonban megfelelő lehet, hogy egy negatív teszteredménnyel picit megnyugodhassunk, és esetleg nagyobb biztonsággal merjük meglátogatni szeretteinket. Aki már megkapta az oltást, az ezzel a módszerrel azt is ellenőrizni tudja, hogy a védettség a szervezetében kialakult-e már. 

A teszt egy svájci gyártó, a Biosynex terméke, mely egy úgynevezett immunkromatográfiás módszeren alapszik.  A csomagolás minden eszközt tartalmaz, ami szükséges a vizsgálat kivitelezéséhez (tesztkazetta, reagens). Ennek a módszernek a kivitelezése meglehetősen gyors, az eredmény 10 perc alatt meg is van. Fontos azonban, hogy a leolvasás 20 percen belül megtörténjen.

Korábbi cikkeink a Covid 19-el kapcsolatban:

COVID-19 VAKCINA EGY IMMUNOLÓGUS SZEMÉVEL – INTERJÚ DR. KUMÁNOVICS GÁBORRAL

NÉHÁNY SZÓ A HÁROM LEGESÉLYESEBB KORONAVÍRUS ELLENI VAKCINÁRÓ

ÍGY LÁTJÁK MUNKÁJUKAT A COVID-TESZTELŐK – MI KÉRDEZTÜNK, ŐK VÁLASZOLTAK

RÖVID BESZÁMOLÓ EGY ÖNKÉNTESTŐL

A VÖRÖS ZÓNA – INTERJÚ A PÉCSI KORONAVÍRUS ELLÁTÓ KÖZPONT ÁPOLÓNŐJÉVEL