Covid-19 – Egyetemisták, és a karanténos online oktatás

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Most, hogy elindult az új félév a mi egyetemünkön, tekintve, hogy az előző félév egy része, illetve a vizsgaidőszak is online keretek közt zajlott. Felmerült bennem a gondolat, hogy megkérdezzek valaki mást, hogy mi a véleménye erről. Ebben az interjúban Nyári Dávid, a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatika Kar gépészmérnök hallgatójával beszélgettem.

Ha téged is érdekelnek a Covid-19-el kapcsolatos hírek, vélemények, gondolatok akkor jó helyen jársz. Viszont, ha még nem vagy egyetemista, vagy esetleg már PTE-s vagy akkor ez a cikk jó lehet neked arra, hogy beleláss abba, hogy az egyetemisták miképp élik meg a pandémiát, vagy belekukkanthatsz más hallgatók véleményébe.

Hogyan éled meg hallgatóként a Covidos időszakot?

Nyári Dávid: Társasági emberként nehezen viselem a bezártságot, ezen felül jobban szeretem a jelenléti oktatást, mert úgy találkozhatok számomra kedves szaktársakkal, és könnyebben megértem a oktatók mondanivalóját. Másrészt mellette diákmunkát is végzek, hogy azért ki is tudjak mozdulni, és valami hasznos tevékenységet végezzek.

 

 

 

Változott a tanuláshoz való motivációd a bezártság alatt? 

Nyári Dávid: Igen, jelentősen, mert amikor jelenléti oktatás volt, mint korábban említettem, akkor legalább az egy keretet adott a napomnak, és a szaktársaim is adtak motivációt a napomhoz. Persze anélkül is van, mert szeretem a gépészmérnök szakot, de mégis csak hiányzik a napi rutin, és a beszélgetések.

Mennyibe változott a viszonyod szaktársaiddal?

Nyári Dávid: Nem változott, mivel szerencsére tudjuk tartani a kapcsolatot online felületeken, és a kölcsönös segítségnyújtás eddig is megvolt, és most is fennáll. Mivel nagyon sok elsőéves gépészmérnök hallgató van, ezért van egy szűkebb hallgatói csapat, akikkel jobban tartom a kapcsolatot.

Mi a véleményed a védőoltásról?

Nyári Dávid: A hatásosságáról sok kétely terjeng, ellenben remélem, hogy az oltás széleskörű elterjedése után, minél hamarabb minden visszaáll a régi kerékvágásba. Mint említettem, jobban szeretem a jelenléti oktatást ez alatt azt is értem, hogy jobban preferálnám, ha újra visszatérne a hallgatói élet Pécsre. 

Mennyiben változott az órák minősége az online oktatás alatt?

Nyári Dávid: Minden tantárgy, és oktató más. Van olyan tantárgyam ahol az oktató megtartja az órarend szerinti online órát a Microsoft Teams felületén. Emellett van olyan tantárgyam is, ahol az oktató előre jóminőségben felveszi videóra az órát. Személy szerint én jobban preferálom az időrendi órákat. A legtöbb oktató tanítási módszere valamelyest egyedi.

Az előbb említetted, hogy diákmunkát is vállalsz az egyetem mellett. Milyen hatással van a diákmunkára a Covid-19?

Nyári Dávid: Viszonylag új vagyok az egyetem melletti diákmunka keresésben, viszont úgy gondolom bár nem olyan nagyon sok, diákmunkából lehet választani, viszont ha valaki tényleg dolgozni akar, és pénzt keresni az egyetem mellett, az talál számára megfelelő diákmunkát. Pécsett ehhez számos diákszövetkezet fellelhető.

Hogy viseled a bezártságot?

Nyári Dávid: Mivel nem tudunk bejárni az egyetemre a vírushelyzet miatt, ezért az időm nagy részét, sorozatozásal, és számítógépes játékokkal töltöm a tanulás mellett. Legtöbbször az Agymenőket és a Lucifert szoktam nézni. Hétvégén viszont, amikor több időm van, akkor kisebb kinti programokat szervezek a barátnőmmel, ami sokszor mekizéssel végződik.

Hogy hat az egészségi állapotodra a bezártság?

Nyári Dávid: Mint már említettem, hogy a barátnőmmel gyakran sétálok, ezzel próbálom pótolni az általános napi tevékenységek hiányából fakadó mozgáshiányt. Emellett diákmunkát is vállok, és az fizikailag le tud néha fárasztani.

Te félsz a vírustól? 

Nyári Dávid: Nem félek a vírustól, mert tisztában vagyok azzal, hogy nem én vagyok a veszélyeztetett korosztály tagja és a közvetlen hozzátartozóim sem. 

Összegzésül, nekem nagyon tetszett az együtt dolgozás. Sok új információhoz jutottam általa. Kíváncsi voltam, hogy más hallgatók, miképp viselik ezt a pandémiás helyzetet, ami már hosszú ideje tart, de viszont kell abban értenem az interjúalannyal, hogy a jelenléti oktatás jobb. Szerintem keretet ad a napnak, megmozgatja az embert, illetve jobban be tudja tartani a napi rutinját. 

Remélem tetszett a cikk. Ha felvételizőként bukkantál ide akkor mindenképpen ajánlom figyelmedbe a: Mi is az a KPVK? című cikkemet. Érdemes lehet még körbenézni a honlapon bővebb tájékoztatásért. Ugyanis nemcsak a KPVK-ról, hanem más karokról is találsz sok információt.

Ha hiteles cikkeket keresel a továbbtanulással, vagy csak a hallgatói élettel kapcsolatban akkor a Pécsi Egyetemisták Magazinja mellett belevetheted magad az Egyetemisták Magazinja című oldalba is. Remélem hasznos volt számodra ez a cikk!