Cirkuszdinasztiák I – Az Eötvös Cirkusz társulata

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

A szórakoztatás, a szórakozás, mosolygás mindig is fontos szerepet töltött be egy társadalom életében. Az emberek figyelmének lekötése, jókedvre derítése, a hétköznapokból kiszakítása fontos. Már a középkori vásárokban a mutatványosok, az erőemelők, a kígyóbűvölők ezt a célt szolgálták, őket a cirkuszok elődjeinek tekinthetjük.

A modern cirkuszok

A mai cirkuszok megfelelője 1769-ben született meg, Londonban, amikor Philip Astleynek az az ötlete támadt, hogy néhány akrobatikus mutatvánnyal, például erőművészekkel és kötéltáncosokkal együtt lovas gyakorlatokat mutassanak be egy lovaglóiskolában. Budapesten az első állandó cirkuszt Barocaldi, olasz artista hozta létre, a másodikat Wulf Ede, német-holland cirkuszigazgató létesítette a századfordulón. A Városi Cirkuszt 1904-től Beketow Mátyás, 1935-től Fényes György vezette. Ekkor lett a neve Fényes Cirkusz. A Fővárosi Nagycirkusz mai épülete 1971 óta működik folyamatosan a Városligetben.

Az egyik leghíresebb magyar dinasztia

Ma a cirkusz a családi szórakozás egyik népszerű formája, kötéltáncosok, zsonglőrök, bohócok, bűvészek, állatidomárok lépnek porondra. Magyarországról több híres cirkuszdinasztia származik, most egy kicsit részletesebben az EÖTVÖS dinasztiát mutatom be.

A család története úgy kezdődik, mint egy igazi mese. Volt egyszer 5 generációval ezelőtt egy ember, akit megfertőzött a cirkusz világa. 1894 tavaszán egy cseh cirkuszdinasztia, a Winiczky család Magyarországra utazott vándorcirkuszával. A családnak volt egy leánya Johanna, aki műlovarnőként kápráztatta el a közönséget. Az egyik előadás alkalmával egy nemesi családból származó fiú látogatott el a cirkuszba, Báró Eötvös Ferenc. Az ifjú nemes és a cirkuszos leány egymásba szerettek, Ferenc szülei nem fogadták el a rangon aluli frigyet, de nem volt mit tenni, a szerelem erősebb volt a szülői akaratnál. A titkos házasságot követően Ferenc a Winiczky cirkusszal tartott, részt vett a életükben, hasznosította magát, ahogyan csak tudta. Házasságukból egy gyermek született 1894-ben, Eötvös Nándor Aladár. Nándor 1920-ban megalapította saját cirkuszát, az Eötvös Cirkuszt, mely egészen 1964-ig aktívan működött. 12 gyermeke született, 5 fiú és 7 lány. A legidősebb és egyben leghíresebb közülük Eötvös Gábor, a világhírű zenebohóc, aki a szállóigévé vált „Van mááásik” című produkciójával szórakoztatott több generációt. Fontos kiemelni, hogy Ő Jászai-díjas Érdemes művész, a Magyar Köztársaság csillagrend kitüntetettje volt, tehetségét még a világ legnagyobb nevettetője, Charlie Chaplin is elismerte. Nándor kisebbik fia, Tibor, a lányával, Chilyvel, 1993-ban újraalapította az Eötvös Cirkuszt, mely éveken keresztül nagyon sikeres volt. Nándor hatodik gyermeke, Eötvös József, lánytestvéreivel a világ számos nagy cirkuszában szerepelt. 1979-ben a Vatikánban is alkalmuk nyílt fellépni, amihez II. János Pál pápa személyesen gratulált nekik. József 1997-ben, gyermekeivel megalapította a Fantázia Cirkuszt, mely évekig ugyancsak sikeresen működött. Az Eötvös család tagjai bejárták a Földet, megtelepedtek számos országban, mindenütt sikert és elismerést szerezve. Pár éves kihagyás után az újabb generáció, József gyermekei, Susy és Lóránd az alapítás 90. évfordulóján házastársaikkal ismét újraalapították az Eötvös Cirkuszt. Az ifjabbik generáció vezetése alatt és az idősebbek tanácsainak köszönhetően olyan műsort hoztak létre, mely ötvözi a hagyományos cirkuszt a modern, fantáziadús koreográfiákkal.

EZT OLVASTAD MÁR?  Glázer Bálint búcsúzott! - Megválasztották a PTE BTK HÖK új ügyvivő elnökét!

Az idén 100. születésnapját ünneplő cirkusz 2020.09.24. és 10.04. között Pécsett kápráztatja el a közönséget. Volt szerencsém a családommal részt venni az előadásukon. A produkció a Centenárium nevet viseli. Csupán egy ponyvából felvont sátorkupola, a fűrészpor, csak a fények, a mozdulatok, pár lélegzetelállító pillanat: ennyiben is összefoglalható a cirkusz varázslata. A szlogenjük összefoglal mindent. Fantasztikus 2 órának voltunk szemtanúi. Az előadást a legfiatalabb generáció kezdte, a két kislány lélegzetelállító légtornász produkciót mutatott be. Majd szépen sorban következtek a bohócok, akiknek szerepe, hogy az egész előadás alatt oldják a hangulatot az izgalmas számok között. A Gertner család fiai, a Monte Carlói Cirkuszfesztiválon is szereplő, a bronz bohócdíjat elhozó műsorszámukat mutatták be. Lényege, hogy a világon egyedülállóan négy elefánttal, négy művész nagy összhangban együtt dolgozva, akrobatikus produkciót mutatnak be. A műsorszám állati mutatványként és akrobatikus számként külön-külön is megállná helyét. A produkció alatt végig érezhető volt, hogy az állatok és az emberek szeretettel figyelnek egymásra. Két fókával is láthattunk hihetetlen kedves hullahopp karikás és labdás előadást, amelyet két szerencsés gyermeknéző bevonásával tettek élvezetesebbé. Ezután az okos kis póniló ügyességével bűvölte el a nézőközönséget. A programot a társulat egy közös produkcióval zárta.

Összességében élvezetes, színvonalas előadást láthattunk, amely gyermeket, fiatalt és időset egyaránt szórakoztatott. Ha tehetitek, látogassatok el egy előadásra Pécsett, az Expo Center melletti parkolóba.