Célok módszeresen

Mi a véleményed?
+1
1
+1
1
+1
1
+1
+1
+1
+1

Az újév beköszöntével másra sem ösztönöznek minket a körülöttünk lévő emberek, mint az új célok kitűzésére és az ezzel együttjáró kitartó munka és áldozatos küzdés gyümölcseként megvalósuló diadalittas megvalósítás elérésére. Nos, ez nagyon magasztosan cseng, de a mai cikkemet, azokhoz intézem, akik egyelőre csak felragasztották szobájuk parafatáblájára a cirádás betűkkel írt „céljaim kettőspont post it-et”, de tovább nem jutottak… Tudom, első hallásra nem hangzik nehezen, hogy megvalósítandó terveket vázoljunk magunk elé, de milyen is egy jó cél? Egyetemi tanulmányaim alatt többször is részt vettem karriertervező tréningeken, workshopokon, ahol sajnos általánosságban nem adják a kezedbe a tökéletes életút iránytűjét, de azért elleshetsz néhány trükköt. Én legnagyobb előnyét abban véltem felfedezni, hogy tudatosítanak és motiválnak az előrehaladásban. Ezekről az alkalmakról gyűjtöttem össze pár módszert, ami által talán nektek is könnyebb lesz célokat kitűzni.

S-M-A-R-T célok

Speciális?

Javasolt mindig egyes szám első személyben leírni, kimondani az elérni kívánt elképzeléseidet. Fontos még továbbá, hogy olyan legyen, ami általad befolyásolható, elérhető, és magadra vonatkoztatható. Így elkerülhető egy-egy olyan kijelentés, mint, hogy „jövőre felvesznek a hőn áhított kollégiumba”. Helyette inkább fogalmazz úgy, hogy „a következő évben magas KKI-t fogok produkálni”. Így te is érezni fogod, hogy ez leginkább rajtad múlik és nem külső körülmények passzív nézője vagy. Sajnos még így is előfordulhat, hogy albérlet után kell nézned, de ebben az esetben nyugodt lelkiismerettel léphetsz be a 100. „lakótársat keresek” Facebook csoportba, tudva, hogy a tőled telhetőt te megtetted, nincsen minden fölött hatalmunk. Összegezve: ügyelj arra, hogy ne mások változásáról szóljon a kívánságod, hanem fókuszálj önmagadra. 

Mérhető?

Nem érdemes hasonló frázisokat kiírni, mint, hogy „boldog akarok lenni”. Sajnos ez kilóra sehol sem kapható. Konkretizáld, számszerűsítsd, definiáld inkább mitől leszel az, és azt, hogy milyen lépéseket kell tenned annak elérése érdekében. 

Attraktív?

Fogalmazz pozitívan, azt írd le, amit el szeretnél érni, ne azt, amit elkerülni akarsz. Gondold át, hogy tényleg fontos e neked az adott elhatározás, vagy csak megszokásból, megfelelési kényszerből egy berögzött frázis robotszerű rabszolgájaként cselekszel, és közben nem is épít téged. 

Reális?

Köztudottan három féle feladatvállaló típusba kategorizálhatóak be az emberek. Ezek közül a legideálisabbnak a sikerorientált tekinthető, aki a képességeihez mérten kitartással elérhető célt tűz ki maga elé, fejlődésre készen. De vannak akik, túl-, illetve alulbecsülik képességeiket és az odavezető úton bár végig haladnak, de aztán nem tölti el őket a boldog elégedettség érzése vagy akár félúton feladják.

Tervezhető?

Állíts fel határidőt, karikázz be egy napot, jelölj ki egy dátumot, ami keretet szab az elgondolásod megtestesítéséhez, ne lógjon a levegőbe, mert lássuk be, ennek hiányában nem nehéz megszegni.

A következőekben ha már tudod mik egy jó cél kritériumai, írj fel magadnak egymás alá nyolc darabot. Majd jegyezd mellé arab számokkal egy tízes skála keretében, hogy hol tartasz a megvalósításban. Ezután haladj végig a listádon és párosával hasonlítsd össze a leírt céljaidat, melyiket tartod fontosabbnak, hogy elérd. A priorizált terved mellé pedig húzz egy strigulát. Ha eszerint végig tekintetted őket, rajzolj föl egy koordináta-rendszert aminek a vízszintes tengelye fogja jelenteni az arab-, míg a függőleges a római számokat. A két tengely a négyes értéknél keresztezik egymást, ezáltal négy darab térnegyedet létrehozva. Majd az imént felírt listádon szereplő számpárok alapján, jelöld a céljaidat ebben a koordináta-rendszerben.

Lássuk mit is jelentenek!

Bal oldalt felül a megdolgozandó úgynevezett „A típusú célok” olvashatóak, amik számodra fontosak, viszont keveset haladtál velük. Ezekkel lesz teendőd a jövőben, hiszen boldoggá fog tenni az elérésük, de most még csak kezdetleges fázisban várakoznak, így fókuszálj a megdolgozásukra. 

Az óramutató járásával megegyezően jobb oldalt felül az „inspiratív, energetizáló céljaidat” láthatod, amelyekkel kapcsolatban jó úton jársz, ugyanis foglalkozol velük és magasan is szerepel a prioritás listádon. Ezekből kell erőt meríteni és büszkén rájuk nézni, csak így tovább felkiáltással. 

A jobb oldalt lent található térnegyedben az „energiafaló, energiavámpír céljaid” sorakoznak, amikkel sok időt töltesz, de nem is jelentenek számodra olyan sokat. Ami nem feltétlenül igazolja azt, hogy ki kell húznod őket a listáról, csak lehet most még nem jött el az ideje. Talán később lesz majd aktuális, így nem érdemes magadat a jelen helyzetedben stresszelned vele. 

Bal oldalt lent pedig a „hamis célok” találhatóak, amik láthatólag csak illegnek-billegnek, de nem tartanak sehová és még csak nem is annyira szükségesek, ezeket érdemes ezeket mellőznöd.  

A változás nem ezekkel a trükkökkel kezdődik, de remélem inspirálóan hatnak rátok, aminek következményeként még tudatosabban tervezhettek és elértek oda, ahova mindig is vágytatok. 

1 thought on “Célok módszeresen

Comments are closed.