Bulcsú a ‘gapyear’-ben sem unatkozott! – Így ment neki újra az emelt biológiának!

+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0

Az orvostanhallgatónak készülő középiskolásoknak – köztük egykor Bulcsúnak, a PEM ÁOK-os Arcának – sok lehetősége nincs a választható érettségik variálásában. Az orvosit célul kitűzve Bulcsúnak a kémiával és a biológiával kellett megküzdenie, ez utóbbival ráadásul 3-szor – most 3 év távlatából tekintettünk vele vissza ezekre az érettségizős tapasztalataira.

Biológia – általában az orvosira készülők a két emeltjük közül ezt szokták jobban szeretni, ez kicsit közelebb áll a későbbi medikus-tanulmányok anyagához. Nálad hogy alakult, előbb tudtad, hogy faktos szeretnél lenni, vagy kezdetektől az orvosi lebegett a szemed előtt, és a célhoz választottad a tárgyat?

bulcsu_kezdolapBulcsú: Nem igazán tudtam középiskolában, mi szeretnék majd lenni. A biológia iránt némi érdeklődéssel nyilván bírtam, de végül azért választottam a biosz-kémia párost, mert nem volt jobb ötletem. Kéttannyelvű iskolába jártam, így a német eleve egy domináns tárgy volt a gimnáziumi éveim során, és a végzős évem alakulásában is lényeges szerepet játszott.

 

 

 

A bemutatkozó videódban elhangzott, hogy a PTE-re a középiskola befejezését követően egy évvel nyertél felvételt. Mesélnél róla, miért kellett kihagynod egy évet, és hogy hogy nézett ki ez az időszakod?

Bulcsú: Hú, a már említett németes vonal a végzős évem őszét rendesen kisajátította, ekkor ugyanis a felsőfokú nemzetközi nyelvvizsgával voltam elfoglalva. December végéig szinte nem is gondolkodtam a hova-továbbon, bár azt mindig éreztem, hogy valami nagyot szeretnék majd alkotni, szeretem a kihívásokat, és természetesen a bioszt is. A kihívások és ez az érdeklődésem pedig az orvosi egyetem képében egyértelműen találkoztak. 2017 januárjában be is adtam a jelentkezésemet, többek között a pécsi orvosira is. Mivel sosem voltam jó tanuló, az emeltek pontjainak duplázása volt az egyetlen esélyem, és bár nagy elszántsággal nekifeküdtem a készülésnek, az idő nem volt rá elegendő.

Számítottál rá, hogy abban az évben valószínűleg nem éred el a ponthatárt?

Bulcsú: Igen, éreztem, és így talán nem is voltam annyira letörve. Lett így egy nyaram eldönteni, hogy mit is akarok. Hogy kicsit boostoljam a hivatástudatomat, elmentem segédápolónak a sebészeti osztályra, ez pedig megerősített abban, hogy én igenis orvos szeretnék lenni. Itt beleláthattam a biosz azon részébe, ami a leginkább érdekelt. A zuzmók, mindenféle éghajlati övek, és egyéb, orvoslás szempontjából kevésbé releváns dolgok nélkül tisztán az ember működésével ismerkedhettem testközelből. Ez egyébként nehéz volt, de egyszerűen el kellett fogadni, hogy a cél érdekében muszáj a biosztananyag minden területébe energiát fektetni.

További energiák befektetésére volt alkalmad, az ezt követő év az újraérettségizésekről szólt, igaz?

Bulcsú: Igen, egy nagyon hosszú év volt, és az eredeti tervek itt sem érvényesültek maradéktalanul. Októberre a bioszt, tavaszra a kémiát terveztem. El is kezdtem magántanárhoz járni, sokat készültem, de nehezebbnek éreztem az őszi vizsgát. Bár lényegesen jobb lett, mint az első, még mindig nem elég jó. Emiatt aztán nagy rutinra tettem szert biológia érettségi-ügyileg, tavasszal harmadszor is nekifutottam.

Ennyi tapasztalattal hogy érzed, mennyit számít a szerencse – mondjuk a vizsgafeladatok pillanatnyi nehézsége? Szerinted mi befolyásolta a tudáson kívül a vizsgáidat?

Bulcsú: Természetesen a szerencsének van szerepe, de van igazság abban a mondásban is, miszerint a felkészülteknek kedvez. Nagyobb tudással a birtokodban a lehetőségeid is bővebbek a “szerencsére”, a szóbelinél például több jól megtanult tétellel nyilván nagyobb a valószínűsége, hogy az összes közül számodra kedvezőt húzz ki.

Meghatározó volt az aktuális hangulatom is, főleg az írásbelin. Ha nyugtalanul érkeztem, a több órás vizsgán például könnyen elterelődött a figyelmem. Azóta az egyetemen is gyakorlom, hogy téthelyzetben félre tudjam rakni az egyéb nehézségeket, de ez nem egyszerű feladat.

 

Alakult ki – akár akkor már az egyetem alatt – valami rutinod a vizsga reggelére? Mi szokott segíteni, hogy az egészséges lámpaláz benned legyen, és a stressz kevésbé vegyen ki az erődből?

Bulcsú: Ez a reggel mindig egy kritikus pont. A vizsganapra igyekszem egy felfrissülésből erőt meríteni, tusolok egyet, borotválkozom, beállítom a hajam. Előre kiteszem előző este az öltönyöm, az ünneplős cipőm, hogy gördülékenyen haladjon a készülődés. Korábban kísérleteztem, hátha valami szerencsetárgy, amit magammal viszek, segít, de sajnos nekem nem jöttek be. Amikor pedig már a terem előtt vagyok veszek egy mély levegőt, és magabiztosan köszönök a vizsgáztatónak, vagy a felügyelőtanárnak. A mély levegő segít feszültség levezetésében, a köszönés pedig – főleg szóbelin, de akár írásbelin is a vizsgahelyzetbe való belépésnél – jól megalapozza a vizsgahangulatot.

Az utolsó bioszomon ez például nem tudott teljesen így alakulni, sikerült ugyanis a vizsgahelyszín helyett a vele megegyező nevű kollégiumhoz mennem, 8 előtt pár perccel szóltak, hogy valószínűleg rossz helyen vagyok.

Ugyan kalandosan kezdődött, ez a vizsga végül már jól alakult, ezt érezted akkor is, mikor kiléptél?

Bulcsú: Óó az érettségik után mindig megnéztem a megoldókulcsot, ugyanis egy zsepire felírtam közben a válaszaimat, így pedig egész pontosan sikerült leellenőriznem magam. A szóbeli még hátra volt, de éreztem, hogy jól sikerült, és bár sosem lehet benne biztos az ember, itt már nagyon bizakodva vártam a ponthirdetést.

Ebben az évben már csak a PTE Orvosi Karát jelöltem meg, idő közben nagyon megszerettem a várost, például a nyílt napokon. A felvételiről szóló üzenet pedig addigi életem egyik legjobb SMS-e volt. Még azóta is megvan a képernyőfotó róla!

Bulcsú felvételt jelentő SMS-éig hosszabb út vezetett, de utólag visszanézve bebizonyosodott: kitartása meghozta az eredményt, eközben ismerkedhetett a később majd az életét jelentő világgal is a kórházi munka során, és ki tudja, talán az újracsinált érettségik tapasztalata is közrejátszik abban, hogy harmadik éve töretlenül halad előre orvosi tanulmányaival.

kiemelt kép forrása

1 thought on “Bulcsú a ‘gapyear’-ben sem unatkozott! – Így ment neki újra az emelt biológiának!

Comments are closed.