Born in Auschwitz – Dokumentumfilm premier a holokauszt világnapján

Mi a véleményed?
+1
1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

A holokauszt nemzetközi világnapján, január 27-én kerül bemutatásra a Born in Auschwitz (Születési helye: Auschwitz) című, egész estés dokumentumfilm. A filmet az On The Spot párosának, Cseke Eszternek és S. Takács Andrásnak köszönhetjük, akik közel 5 évet dolgoztak a filmen, amely bemutatja egy haláltáborban született gyermek életét és azt, hogy miként öröklődnek a megélt traumák generációról generációra.

Az On The Spot dokumentumfilm sorozat 2009-ben debütált a Spektrumon, amely azóta megélt kilenc évadot, és az alkotók számos hazai és nemzetközi elismerést zsebelhettek be érte. Minden évad más témára fókuszál, a páros olyan helyekre viszi a nézőket, amelyek kegyetlen valóságát elképzelni is nehéz lenne. Az alkotók így a korábbiakban is feszegették a témát, hogy miként befolyásolja a születés története a későbbi életünket, mely traumákat visszük magunkkal, és hogyan hat ez a következő generációkra. Először a Diktátor gyermekei, majd néhány évvel később az Ellenség gyermekei című évadban boncolgatták a témát. A Born in Auschwitz is erre fókuszál, melynek főszereplője Angéla, aki a haláltáborban született, és lánya, Kati, akinek érzésein keresztül megismerhetjük, milyen erősen hat rá születése és származása.

Soha nem ismertem az érzelmeket, egyedül a dühöt.” –részlet a filmből

A film főhőse Angéla, 1944. december 21-én született az auschwitzi haláltáborban, mindössze egy kilóval. Édesanyjának ezután csaknem 5 hétig rejtegetnie kellett, mígnem 1945. január 27-én felszabadították a tábort, hiszen az újszülöttekre nagy valószínűséggel vagy halál várt, vagy a hírhedt Dr. Mengele kísérletei. Csodával határos módon Angéla életben maradt. Ez a film kiindulópontja, kreatív technológiákkal keltették életre a történet ezen részét, ugyanis itt archív felvételeket láthatunk, amelyeket úgy munkáltak meg, hogy egy magzat szemszögéből lássuk, mit látna a baba az édesanyja hasában a táborban történt szörnyűségekről. A táborban egyébként egy másik baba is született, de ő már a felszabadításkor, így neki nem kellett olyan mértékű életveszéllyel szembenéznie, mint Angélának, de az ő édesanyja is ki volt téve a veszélyeknek és a kísérleteknek. Így Angéla volt az egyetlen, aki a tábor működése alatt zsidóként jött világra és maradt életben. 

A film azonban a trauma öröklődésének kérdését is taglalja. Angéla lánya, Kati szemszögéből ismerhetjük meg, milyen az, ha egy trauma három generáció óta öröklődik. Angélát édesanyja elképesztő féltéssel nevelte, és ez Kati gyermekkorára is rányomta a bélyeget, ahogy ő fogalmaz, túlélőnek nevelte. Anya és lánya most Kanadában él, a forgatás öt évig tartott, és ez alatt az idő alatt ellátogattak olyan helyekre, amelyek a múltjukhoz köthetők. Több mint negyven év után visszatértek Magyarországra, ellátogattak Németországba, Izraelbe és Lengyelországba, ahol Ferenc pápa fogadta őket, miután látogatást tett Auschwitzban. 

A produkció nem csak hogy magyar alkotók eredménye, de Európa szerte több országban, nevesebb csatornákon kerül bemutatásra. Az ARTE-n, ami a legrangosabb európai köztelevízió Németországban, Ausztriában, Svájcban és Franciaországban már január közepén láthatták a nézők, illetve a JFI (Jewish Film Institute) online megrendezésre kerülő bemutatója keretein belül Amerikában is megtekinthető lesz. A Teleram, a legnagyobb francia kulturális lap lebilincselőnek nevezte a filmet, míg a WDR, német közszolgálati rádió úgy nyilatkozott, hogy a „Born in Auschwitz egy olyan film, ami a bőröd alá mászik”. A film továbbá szerepel a BIDF (Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál) 2021-es hivatalos versenyprogramjában is, a magyar filmek kategóriában.

„A Born in Auschwitz érzékenyen, lelkiismeretesen és empatikusan mutatja be a transzgenerációs traumát, művészeti felületet biztosítva annak feldolgozásához.” – Kurier 

A Born in Auschwitz című filmet január 27-én, este 10 órától megszakítás nélkül tekinthetitek meg a Spektrum csatornán, eredeti nyelven, magyar felirattal. Képernyőn van még az On The Spot dokumentumfilm sorozat több epizódja, amelyek szintén rendkívül tanulságos élményt nyújthatnak nekünk.