biológia érettségi

Biológia érettségivel folytatódik a hét

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

A biológia érettségivel folytatódik kedden a hét a végzős középiskolás diákoknak. A Pécsi Tudományegyetemen is számtalan, olyan szak van, ahol kötelező a biológia érettségi emelt szinten. Ilyen például az általános orvos vagy a fogorvos szak. Ugyan a joghallgatóknál ritka, hogy valaki épp biológiából menjen érettségizni, főleg emelten, de mi erre is találtunk a PTE ÁJK-n példát! Az elsőéves, Jónás József joghallgatónk ugyanis először az orvosi karra készült, majd módosított döntésén. Őt kérdeztük a biológia érettségivel kapcsolatban:

Jónás József

Media Iuris: Hogy emlékszel vissza a Te érettségi-időszakodra? Mennyit készültél a vizsgákra, mennyire érezted felkészültnek magad és izgultál-e?

Jónás József: Az érettségi időszak számomra igazából pont úgy telt, mint minden más tanuló számára: mikor már a nyakamba lihegett a május kezdete, elkezdtem gőzerővel tanulni, azokat a tárgyakat, amelyeket szükségesnek ereztem. Angol idegen nyelvhez mindig kiváló érzékem volt ezért az arra való felkészülést hagytam utoljára. A magyar és töri érettségikre készültem inkább. Utóbbi kettőn abban az évben, amikor én írtam őket, rendkívül szerencsés feladatok voltak.  Ezért sikerült a saját elvárásaimon felül teljesítenem őket. Olyan tanárok előtt írhattam a vizsgákat, akiket kicsi korom óta ismertem, mivel általános iskola első osztályától a gimnázium utolsó osztályáig, ugyanabba az iskolába jártam. Es hat persze a matek érettségit ki ne felejtsem, amit leginkább a szerencsére bíztam.

Emelt szint

Media Iuris: A holnapi biológia érettségi sokaknak fontos a felvételihez, hiszen az orvosi szakokra kötelező a biológia emelt szintű érettségi. Te is próbálkoztál az orvosi karra jelentkezni, így tudod milyen a biológia emelt érettségi, mesélnél nekünk erről?

Jónás József: A biológia volt talán mindig is a kedvenc tantárgyam. Feszült figyelemmel ültem és hallgattam mindig az órákon, illetve a biológia előkészítőn, amelyre jártam a gimnázium utolsó évében. Mindig is érdekelt az emberi testben zajló folyamatok miértje, az indoklás, hogy miért van a testnek szüksége bizonyos dolgokra, valamint, hogy azok a bizonyos dolgok milyen szerepet töltenek be. Az ok, hogy miért is szerettem a biológiát az, hogy olyan kérdésekre kaptam választ, amelyekre mindig is kíváncsi voltam. Ilyen például: Miért van szükségünk oxigénre? Az oxigén, hogyan használódik fel? Hogyan szállítja a vérünk? Hogyan működnek az izmaink? Mindent tudni akartam, ezért izgulva, de örömmel álltam neki a 4 órás tesztnek. Örömmel láttam, hogy a legtöbb kérdéssel az érettségi feladatok megalkotói, tényleg arra voltak kíváncsiak, hogy megértette-e a diák, hogy miről is van szó és nem csak a puszta lexikális tudásunkat tesztelik. Természetesen nincs biológia egy kis kémia nélkül, de aki az orvosira készül általában a két tárgy kéz a kézben jár.

Tippek, tanácsok

Media Iuris: Mit tanácsolnál most mindazoknak, akik holnap írják a biológia érettségit, emelten vagy akár középszinten?

EZT OLVASTAD MÁR?  Krimi, dráma, akció, avagy az NCIS helyszínel!

Jónás József: A leghasznosabb tanács, amit a saját tapasztalataimból le tudok vonni és szeretnék most megosztani Veletek, a Media Iuris olvasóival, hogy mindig alaposan, többször olvassátok el a kérdéseket, hogy megértsétek mire is gondolt a feladat megalkotója. Hiszen a pont azért jár, nem pedig azért, ha azt írod le, amit szerinted le kell írni. Sajnos megesik, hogy nem teljesen egyértelműek a kérdések. Van, hogy félreérthetőek lehetnek és hiába írtál le egy tökéletesen helytálló elméletet, ha valójában nem arról kérdeztek. Ilyenkor ugrott a feladatért járó összes pont. Pihenjétek ki magatokat a lehető legjobban, azért, hogy minél jobban tudjatok koncentrálni és ne adjátok be idő előtt a vizsgadolgozatot. Ha három óra alatt készen vagy, akkor egy órán keresztül átnézed újra és újra, hogy biztosan az legyen a papíron leírva, amit le is szerettél volna írni!

Sok sikert kívánunk minden közép- és emelt szintű biológia érettségire készülőnek!

Angol érettségi cikkünk itt olvasható!KATT!