„Beszédes Néma Tanúk”- A nők elleni erőszak felszámolásának világnapja

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Vajon miért pont november 25-e? Az ENSZ közgyűlése azért azt a napot nyilvánította nők elleni erőszak megszüntetésének nemzetközi napjává, ugyanis ezen a napon ölték meg a Mirabal nővéreket (a Dominikai Köztársaság emberi jogi aktivistáit) egy dominikai diktátor parancsára. A kormányok és  a nemzetközi szervezetek ezen a napon figyelemfelhívásul programokat és kampányokat szerveznek. Nézzünk is meg pár ilyen mozgalmat!

#OrangetheWorld kampány

A „Fesd narancsszínűre a világot” elnevezésű 16 napos nemzetközi kampány minden évben november 25-én kezdődik és szimbolikusan az emberi jogok napján ér véget. A narancs szín szimbolizálja az erőszakmentes, szebb és jobb jövőt. Magyarországon a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE) Egyesület minden évben összegyűjti a sajtóban is megjelent történeteket, és a Parlament elé vonul az áldozatokat szimbolizáló Néma Tanúkkal. Idén a szervezet Facebook-eseményekben publikálja a programjait a témával kapcsolatban.

Az alábbi linken megtekinthető a magyarországi Néma Tanúk (erőszaknak áldozatul esett magyar nők) térképe:

https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=18-U5jRfoK5uvMYA6gowP0XfPruSofv3D&ll=46.87119338353789%2C18.056997707122022&z=6

#MeToo-mozgalom

MeToo-kampány 2017 októberében indult az Amerikai Egyesült Államokból. A mozgalom elindulására nagy hatással volt többek között a 91 nő szexuális zaklatásával és erőszakcselekményekkel vádolt amerikai filmproducernek, Weinsteinnek az ügye. Botrányok sorozata következett, a hírességek egymás után álltak elő saját megrázó történeteikkel, és vádoltak meg szexuális zaklatással színészeket és a filmipar nagy neveit. Harvey Weinstein-ügy óta két hasonló eset kapott nagyobb visszhangot Magyarországon, a KERO-ügy (Operettszínház művészeti vezetőjének ügye), illetve a Marton-ügy (Vígszínházi volt főrendezőjének ügye). Mindkettőben színházi vezetőket gyanúsítottak meg azzal, hogy visszaéltek hatalmukkal és fiatal kollégákat zaklattak. 

#TheShadowPandemic kampány

A „ Járvány árnyékban” elnevezésű kampányt az ENSZ nőkkel és a nemek közötti egyenlőséggel (UN Women) foglalkozó szervezete indította. A koronavírus-járvány miatt alkalmazott kijárási korlátozások alatt jelentősen fokozódott a családon belüli erőszak miatt segítséget kérők száma, így a kormányoknak intézkedniük kell. Biztonságos módszereket kell létrehozni a nők számára ahhoz, hogy támogatásra találjanak anélkül, hogy figyelmeztetnék a bántalmazóikat. Becslések szerint ma Magyarországon 220 ezer nő él olyan kapcsolatban, melyben partnere fizikailag bántalmazza, és átlagosan heti egy nőt öl meg volt vagy jelenlegi partnere. Itthon egyébként jelenleg 316 férőhely van a menekülő nőknek, a krízisközpontokok száma 20, titkos menedékházból pedig 8 üzemel.

A „tabutéma” megjelenése a művészetekben

EZT OLVASTAD MÁR?  Hiba a Mátrixban?! – A déjá vu érzés rejtélye

A színpadon

A Thália Színházban mutatták be a New York-i írónő és feminista Eve Ensler Vagina Monológok című darabját. A szerző kereken 200 nővel készített interjúból válogatta össze az anyagot. A monológok személyenként igen eltérőek, bár egy téma köré csoportosulnak. Többek között megszólal egy, a Délszláv háborúban megerőszakolt bosznia-hercegovinai nő, hallhatunk egy 13 éves kislány első szexuális tapasztalatairól vagy egy 72 éves hölgy megrázó monológjáról is.

A filmiparban – Egy ágyban az ellenséggel (1991)

Az 1991-es film fókuszában egy végtelenül tökéletes és szerető házaspár áll, legalábbis a külvilág számára ilyenek… Sokatmondó film, amelyből kiderül, hogy a legvadabb rémálmainkban felbukkanó víziók olykor a valóságban is megtörténhetnek.

A szobrászatban

A béke szobra Szöulban. Az emlékművet a Japán Által Katonai Szexuális Rabszolgaságra Toborzott Nők Koreai Tanácsa állíttatta. A szobor szerteágazó szimbólumrendszerrel rendelkezik. A tradicionális koreai ruhába öltözött fiatal lányt ábrázoló alkotás, azoknak a koreai (és más, ázsiai pl. kínai, indonéz, Fülöp-szigeteki) lányoknak állít emléket, akiket nagyon fiatalon, kb. 14-20 évesen szexuális rabszolgaságra kényszerítették a II. világháború (előtt és) alatt.

Fontos!

Ha ismersz olyan nőt, aki érintett, igyekezz fenntartani vele a kapcsolatot a mostani, izolált időszakban is. Kiemelten fontos, hogy abban segítsd, amiben segítséget kér. Ne kezdj el tanácsokat adni, ne kritizálj. Áldozatként vagy az áldozat segítőjeként az alábbi helyeken és módokon kérhetsz támogatást:

Kék vonal: 116-111 kek-vonal.hu 

NaNe: 06-80-505-11, nane.hu

Források:

https://transparency.hu/wp-content/uploads/2017/01/Rosta-Zsuzsanna_N%C5%91k-elleni-er%C5%91szak.pdf

https://www.valaszonline.hu/2020/03/09/nok-elleni-eroszak-emlekmuvek-kemeny-reka/

https://hu.wikipedia.org/wiki/A_n%C5%91k_elleni_er%C5%91szak_megsz%C3%BCntet%C3%A9s%C3%A9nek_vil%C3%A1gnapja

Képek:

https://www.google.com/search?q=b%C3%A9ke+szobra+sz%C3%B6ulban&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjL-NqbrJLtAhVJOBoKHeq-BegQ_AUoAXoECAQQAw&biw=1536&bih=698&dpr=1.25#imgrc=ls2Y1ipexPHhtM