Beiktatták Joe Bident: Új korszak kezdődik az Egyesült Államokban

Mi a véleményed?
+1
1
+1
2
+1
+1
+1
+1
+1

Négyévente, minden január 20-án kerül sor a megválasztott elnök és alelnök beiktatására az Egyesült Államokban. A tegnapi nap folyamán esküt tett a demokrata Joe Biden és Kamala Harris, ezzel hivatalosan is beiktatták az USA 46. elnökét, és 49. alelnökét. 

Január 20-án délelőtt Donald Trump, és felesége, Melania Trump elhagyták a Fehér Házat. Helikopterrel az Andrews légitámaszpontra repültek egy kisebb tiszteletkör megtétele után, ahol Trump beszédet mondott, ezután felkérte a volt First Lady-t is, hogy szóljon néhány szót. Hagyományosan a leköszönő elnök részt vesz az elnöki beiktatáson, illetve ünnepélyes keretek között fogadja utódját, ez viszont az idei évben – az amerikai történelemben most először – nem történt meg. Ennek oka, hogy Trump a választás eredményét nem ismeri el, szerinte Joe Biden illegitim módon került hatalomra. A beszédek után a családot az Air Force One nevű elnöki különgép szállította floridai villájukba, Mar-a-Lagóhoz.

A beiktatási nap minden perce évszázados, kőbe vésett hagyományokat követ, de a koronavírus miatti óvintézkedések miatt ezek közül néhány változtatásra kényszerült. Az eseményen élőben csak a kongresszusi tagok, illetve egy általuk kijelölt személy vehetett részt. A hagyományos felvonulás elmaradt, azt csak a virtuális térben tartották meg. Külföldi vezetőket nem hívtak a ceremóniára. Bár tömegek nem lehettek az utcákon, az embereket 200 ezer kihelyezett amerikai zászló képviselte. Roppant szigorú, korábban sosem látott biztonsági intézkedéseket is hoztak, közel 25 ezer felfegyverzett katona ügyelt napközben a rendre. 

A keddi nap folyamán az akkor még beiktatás előtt álló Joe Biden és felesége, valamint Kamala Harris és férje is gyásszertartáson vettek részt a koronavírus áldozataira emlékezve. A szerdai nap hálaadó istentisztelettel kezdődött. Ezután Andrea Hall, egy Georgia állambeli tűzoltó mondta el a Hűségesküt (jelnyelven is) – ez a Pledge of Allegiance, és Amanda Gorman fiatal költő szavalta el egy saját versét. Lady Gaga szavalta el a Himnuszt, illetve hallható volt zenés előadás Jennifer Lopeztől, és Garth Brooks countrysztártól is. Kamala Harrist eskették fel először az ország alelnökének, aki erre a jelentőségteljes napra, jelentőségteljes öltözetben érkezett. Harris fekete tervező ruháját viselte, és talpig lilába volt öltözve. Politikai pályája során nagy hatással volt rá Shirley Chisholm, aki az ország első fekete női elnökjelöltje volt még 1972-ben, a lila szín egy utalás, tisztelgés az ő személye előtt. 

Washingtoni idő szerint délben (ez magyar idő szerint este 6 óra) Joe Biden letette az elnöki esküt, ezzel hivatalosan is az Egyesült Államok 46. elnöke lett. Az eskü alatt kezét egy, a Biden család tulajdonában 1893 óta álló Bibliára helyezte. Biden ezután beszédet tartott, amelyben a demokrácia győzelméről beszélt. Köszönetet mondott néhány korábbi elnöknek, majd kiemelte, hosszú út áll még az ország előtt. A nemzeti egységről beszélt, azt mondta most nem egy nemzetet lát, csak egy káoszba fulladt országot, amelyet újra Egyesült Államokká kell tenni. Röviden kitért a koronavírus-járványra is, és kihangsúlyozta hány ember vesztette el a munkáját vagy az életét emiatt. Végül azt ígérte, amit korábban már hallhattunk tőle: „Minden amerikai elnöke leszek”. Később Biden és Harris az Arligtoni Nemzeti Temetőben megkoszorúzták az ismeretlen katona sírját. Ez egy különleges sírhely, amely előtt éjjel-nappal állandó őrség áll. Az I. és a II. Világháború, illetve a koreai háború egy-egy katonája nyugszik itt. A koszorúzáshoz csatlakozott Michelle és Barack Obama, Hillary és Bill Clinton, illetve Laura és George W. Bush is.

Orbán Viktor levélben gratulált az este folyamán az új elnöknek. A miniszterelnök biztosította Joe Bident arról, hogy a magyar kormány továbbra is teljes mértékben elkötelezett marad a magyar-amerikai kapcsolatok erősítése mellett a kölcsönös tisztelet és jóakarat alapján, „építve NATO-n belüli szövetségünkre, a terrorizmus elleni küzdelem iránti elkötelezettségünkre és Közép-Európa alternatív energiaforrásainak biztosítására irányuló közös törekvésünkre. Sok sikert és jó egészséget kívánok felelősségteljes feladatainak ellátásához” (forrás: mandiner.hu)

Joe Biden és felesége időközben átvették a hivatalos közösségi média platformok irányítását (POTUS, FLOTUS néven). A nap folyamán ezen kívül az elnök 17 elnöki rendeletet is aláírt. Ezek értelmében az Egyesült Államokat újracsatlakoztatta a Párizsi Klímaegyezményhez, meghosszabbította a kilakoltatási és a diákhitel-törlesztési moratóriumot, és visszavonta a Keystone XL vezeték építési engedélyét. Elrendelte ezen kívül a kötelező maszkviselést a szövetségi épületekben és területeken, repülőkön, és olyan buszjáratokon, amelyek államhatárokat lépnek át. Leállította az ország WHO-ból való kiléptetési folyamatát, és létrehozta a koronavírus elleni intézkedésekért felelős koordinátori pozíciót, amelynek betöltője közvetlenül neki felel majd. Rendeletet adott ki a munkahelyi diszkrimináció ellen. Leállította a mexikói határfal építésének finanszírozását, megerősítette a DACA-t (bevándorlók gyerekinek biztosít jogokat a program). Eltörölte a 7 muszlim országot érintő beutazási tilalmat, meghosszabbította a deportálásra váró libériaiak tartózkodási engedélyét. Elrendelte, hogy az illegális bevándorlókat is számolják bele a népszámlálásba, és kongresszusi képviseletet is biztosít a számukra. 

 

2 thoughts on “Beiktatták Joe Bident: Új korszak kezdődik az Egyesült Államokban

Comments are closed.