Barbados szakít a Nemzetközösséggel

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

2021 novemberében Barbados köztársasággá alakul, szakít a Nemzetközösséggel, és nem ismeri el uralkodójaként II. Erzsébet királynőt. A szigetország miniszterelnöke, Mia Mottley kijelentette, hogy az ország megteszi a szuverenitáshoz vezető újabb lépéseket, és a függetlenség kikiáltásának 55. évfordulóján hivatalosan is leválik a brit koronáról.

Történelmi áttekintés

Barbadost egy spanyol kifejezés, a „szakállas férfi” után nevezték el, ugyanis egyesek szerint az egyik őshonos fügefa levelei szakállra emlékeztetnek, mások szerint a zátonyokon habzó víz formája ihlette a nevet. A Kis-Antillák legkeletibb szigetét a 16. században portugálok gyarmatosították. Az indián őslakosok rövidesen eltűntek, a karibokat ültetvényeken dolgoztatták rabszolgaként, majd amikor már nem láttak benne nagy gazdasági hasznot, a hódítók maguktól elhagyták a területet. Az 1600-as években a brit hajósok már csak egy elnéptelenedett, szinte lakatlan szigetet találtak, így esélyük volt egy majdhogynem teljesen új társadalmat felépíteni. A száműzöttek gyűjtőhelye lett ez, kelta származású törvényt nem tisztelő emberek, a levert lázadások rossz oldalra álló emberei mindannyian ide kerültek – emellett sok feketét is idehurcoltak rabszolgának. A mai lakosság többsége az afrikai rabszolgák leszármazottja. Jelentős változást a gazdaság szerkezetében nem hoztak a britek, a mai napig alapvetően mezőgazdasági országnak számít, cukornád, melasz és rum a legfőbb export termékei.

Politikai berendezkedését illetően Barbados főként a brit mintát követte. 1834-ben felszámolták a rabszolgaságot, 1951-ben minden lakó szavazati jogot kapott. Hosszú és békés átmenetet követően a szigetország független állam lett 1966. november 30.-án. Alkotmányos monarchia maradt viszont, ezért a formális hatalmat jelentő államfő azóta is az angol királynő – őt egy főkormányzó képviseli a szigeten.

A Nemzetközösség

A Nemzetközösség egy nemzetközi szervezet, amely 1926-ban alakult meg Brit Nemzetközösség néven.  1949 óta a „Brit” szót elhagyják, gesztusként, jelezve a közösség tagjainak egyenrangúságát. Ez egy nemzetek és függő területek szabad társulása, amelyeket az egykori Brit Birodalomhoz való tartozás köt össze, 53 tagja van. A Nemzetközösségen belül vannak az úgynevezett Nemzetközösségi Királyságok, a „domínium”, ide 16 állam tartozik (Kanada, Ausztrália, Jamaica, Belize, stb.), köztük Barbados is. Ezeknek az államoknak az a sajátossága, hogy alkotmányos monarchia az államformájuk, és elismerik uralkodójuknak a mindenkori brit királyt. Ezek a monarchiák perszonálunióban állnak egymással.

A domínium országok érzékeny pontnak számítottak mindig is, Barbadost pedig egy különösen becses ékkőnek tartják a britek, Kis-Britanniaként (Little Britain) is gyakran emlegetik. 1998-ban már javasolta az ország alkotmányfelügyeleti bizottsága a köztársasággá válást, de úgy tűnik erre egy év múlva már valóban sor kerülhet. Dame Sandra Mason főkormányzó szeptember 15.-ei beszédében úgy nyilatkozott: „A barbadosi emberek barbadosi államfőt akarnak”. Sokan stratégiai lépésnek tekintették, amikor a szigetország úgy döntött, hogy a függetlenség elnyerése után is megtartja a királynőt államfőnek, mások szerint viszont ez a kapcsolat az elhúzódó imperializmus és a rasszizmus szimbóluma. Ez utóbbi vélemény elsöprően nagy népszerűségnek örvend, ennek talán a BLM mozgalmak lehetnek az okozói.

EZT OLVASTAD MÁR?  Földre hullott narancsból zöld energia

Függetlenedés, államforma-váltás

A karibi térségben Barbados most Guyana példáját követi, aki 1970-ben vált köztársasággá, ezt követte Trinidad és Tobago 1976-ban, és Dominika 1978-ban. Ugyanakkor meglehetősen szokatlan, hogy egy ország eltávolítsa királynőjét az állam éléről.  Utoljára ezt Mauritius lépte meg 1992-ben. A barbadosiak döntése hatással lehet majd Jamaicára is, itt a miniszterelnök ígéretet tett arra, hogy népszavazást fognak tartani majd a témában.

Egyelőre számtalan megválaszolatlan kérdés van a levegőben, mint hogy miként reagálnak majd erre a lépésre a környező karibi államok, továbbra is részese marad-e valamilyen formában Barbados a Nemzetközösségnek, stb. Az uralkodói család elfogadta a döntést, közben a brit nép önérzete ismét sérült. Jelentős, EU tagság nélküli geopolitikai szerepet kellene érzékeltetnie a brexit után az Egyesült Királyságnak, így a távolodás nem túl ideális időben történik. Skóciában is egyre gyakrabban lángolnak fel a függetlenedési törekvések, így még egy oldalról gyengítve van az erős Nagy-Britannia víziója. A Nemzetközösség tagjai nehezen pótolható szövetségesek London számára, így várható hogy ezt a jövőben is minden gazdasági, diplomáciai eszközzel és gesztussal védeni fogják.

A Nemzetközösségről itt olvashat bővebben.

 

kiemelt kép forrás: https://entertainmentoverdose.co.uk/news/barbados-will-go-down-queen-elizabeth-as-president-become-a-republic-275594.html

kép 1 forrás: https://thenewcanadianhistory.com/2017/11/06/want-hope-look-to-barbados/

kép 2 forrás: https://thenewcanadianhistory.com/2017/11/06/want-hope-look-to-barbados/

kép 3 forrás: https://abcnews.go.com/International/barbados-drop-queen-elizabeth-ii-head-state/story?id=73047216