hobbit

Barangolás a hobbitok világában!

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

A könyvek terén úgy gondoltam ezen a héten kiszakadok a valóságból, (de csak az olvasás területén, mert a pécsi jogi karon egyébként várnak a szuper események) és bebarangolom a törpékkel, hobbitokkal, manókkal és az egyéb természetfeletti lényekkel lakta vidéket. Talán ebből már szinte mindenki sejti, hogy melyik könyvre is gondolhatok, de mivel többféle verzió is lehetséges, így pontosítok.

J.R.R. Tolkien: The hobbit (A babó)

Az író neve sok ember számára ismerős lehet, hiszen mondhatjuk, hogy ő a fantasy világ megalkotója. Olyan világokat hozott létre, amelyeken nemzedékek nőttek fel. J.R.R. Tolkien a 19. század végén született Angliában. Az Oxfordi Egyetemen az angolszász nyelv professzora volt, de leginkább írói munkásságával hívta fel magára a figyelmet. Rengeteg nyelven tudott folyékonyan beszélni, így nem meglepő, hogy a tünde nyelvet maga dolgozta ki. Legismertebb művei közé tartozik még a Gyűrűk Ura és a Szilmarilok (utóbbi Középfölde történelmével és eredetével foglalkozik). 1973-ban halt meg, de művei gondoskodnak arról, hogy nevét sose feledjük el.

Azzal folytatnám, hogy imádtam az e könyvből készült filmeket, így már régóta fontolgattam, hogy el is olvasom. A könyvtárban szerencsére több példányban is megtaláltam, de eleinte akadályba ütköztem, hiszen nem tudtam, hogy az eredeti címe „A babó” (mivel nem olvasok fantasyket, így ez is teljesen új volt számomra, azért is volt a kis tudatlanság). Ezt a könyvet Tolkien eleinte gyermekeknek szánta, de hatalmas népszerűségre tett szert a felnőttek körében is.

Történetünk főhőse Zsákos Bilbó éli a megszokott életét, míg egy nap nem találkozik Gandalffal, a varázslóval, akinek már oly sok tettét ismeri. A mágus egy olyan kalandra hívja Bilbót, ahonnan vagy visszatér, vagy nem. A hobbit eleinte eléggé vonakodik, de miután megismeri a törpéket, akik szintén kalandra indulnak, fellobban benne a vágy, hogy világot lásson. Így hát elindulnak a hosszú útra, ám eleinte egyikük sem sejti, hogy milyen veszélyek fognak rájuk leselkedni. A törpék sokáig kételkednek benne, hogy Bilbó mivel tud majd hozzájárulni ahhoz, hogy sikerrel járjanak, de idővel bebizonyosodik, hogy hasznos tagja a csapatnak, és szükség van rá. Ahhoz, hogy végigcsinálják az egész kalandot, egymásra kell támaszkodniuk, és vigyázniuk kell, ki ellenség, és ki barát. Küldetésük végén pedig nem más várja őket, mint a hírhedt sárkány, Smaug, aki rengeteg kincset és aranyat őriz. Vajon sikerrel járnak, és Bilbó épségben visszatér otthonába? És hogy kerül hozzá a gyűrű? (Igen, az a gyűrű, amely később a Gyűrűk Ura filmben Frodóhoz kerül)
A könyvből kiderül a válasz, bár aki látta a filmet, azok tudják már a megoldást. Én mégis ajánlom a könyvet is, véleményem szerint ezek után még jobb újranézni a filmeket.

VÉLEMÉNY

Nekem eléggé tetszett a könyv, ahhoz képest, hogy egyáltalán nem szoktam ilyen típusú történeteket olvasni. A szereplőket én hamar megszerettem (a történet rövidsége ellenére), könnyű olvasmány. Persze, látván a filmeket, kíváncsi voltam, mennyi történést bővítettek a filmsorozathoz, hiszen a könyv nagyjából 300 oldalas, így én nem több, mint 3 óra alatt kiolvastam, ráadásul még egyik nap, suli időben, így az egyik kedvenc helyemen az egyetemen tehettem meg, ami a Media Iuris sarok. Tehát itt a sok oldalszám nem lehet kifogás az el nem olvasására.

EZT OLVASTAD MÁR?  Könyvajánló - Egy nap talán

Mivel a Gyűrűk Ura filmeket is láttam (habár azokat a könyveket nem olvastam, de ezek után már felkerültek a listámra), elég sok ismerős helyszínnel, fantasy lényekkel „találkoztam” olvasás közben. Én mindig szeretem előbb a könyvet elolvasni, és csak utána megnézni a könyvadaptációt, ezért sajnálom és csodálkozom, hogy csak most került kezembe ez a kincs. Üdítő volt a változatosság, és úgy érzem, könyvek terén ki is mozdított a komfortzónámból. Ennek hatására talán több fantasy könyvet is  a kezembe fogok venni ezentúl, ezáltal akár több képzelt világot is megismerhetek.
Annak ellenére, hogy nem olvastam eddig Tolkientől, nagyon tetszik, hogy egy saját világot kreált magának, egy új nyelvvel együtt.

Jó olvasást kívánok hozzá!

1 thought on “Barangolás a hobbitok világában!

Comments are closed.