banky-vilma-hollywood-csillaga-pecsi-egyetem

Bánky Vilmára, Hollywood csillagára emlékezünk

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Bánky Vilma, az amerikai némafilmek egyik legnagyobb sztárja volt. Születési dátuma pontosan nem ismert, ugyanis a kórházban 1901. január másodikát jegyezték fel, de különböző  források 1898 és 1903 közé teszik ezt a dátumot.

A művésznő a kevés magyar hírességek egyike, aki csillagot kapott a hollywoodi Hírességek Sétányán.

Eredeti nevén Koncsics Vilmaként született Nagydorogon. Színészi pályafutásának kezdete még Magyarországon elkezdődött, majd Amerikába kerülése előtt Németországban, Franciaországban és Ausztriában is tevékenykedett. Az áttörést az 1925-ös hollywoodi leszerződtetése jelentette. Már a megérkezését is hatalmas ováció fogadta a Magyar Rapszódia reklámkampány kapcsán, az országot elárasztották az új csillagot ábrázoló plakátok, neve pedig címlapokon szerepelt. A némafilmek sztárja lett, romantikus szerelmi történetekben játszott, olyan nevek mellett, mint Rudolph Valentino és Ronald Colman, ezzel pedig az akkoriban legjobban elismert és fizetett színészlegendák közé emelkedett. Rendkívüli népszerűségnek örvendett, hiszen a méltán elismert tehetsége mellett gyönyörű is volt, így nem csoda, hogy a férfiak imádták és a lábai előtt hevert Hollywood.

1927-ben férjhez ment kollégájához, Rod la Rocque-hoz. Békés és sikeres házasságuk volt a férfi 1969-ben bekövetkezett haláláig. Mi sem bizonyítja jobban nemzetközi népszerűségét, hogy mikor 1928-ban együtt Magyarországra látogattak, Budapest lakossága teljes lázban égett, a rajongók szinte megfékezhetetlenek voltak, egyszerűen imádták.

Sajnos karrierje leáldozott, amikor megjelentek a hangosfilmek. Felkérték még ugyan két szerepre, de akcentusa és gyenge hangja miatt nem folytathatta tovább pályafutását. Ezek után férjével a Broadway-en léptek fel, utolsó szereplése 1933-ban volt. A továbbiakban félrevonultan élt, férje karrierjét egyengette, ingatlanokkal foglalkozott és hobbijának a golfozásnak élt, amivel az 1950-es években még címlapra is került és még nyolcvanévesen is aktívan űzte a sportágat.

  1. március 18-án, 90 éves korában hunyt el Hollywoodban. A művészete elismeréseként helyet kapott a csillaga a hollywoodi Hírességek Sétányán.
EZT OLVASTAD MÁR?  125 éve született Török Sophie