banksy-es-a-toltott-muveszetek-egyetemistak magazinja

Az ismeretlenség hatalma – Banksy és a tiltott művészetek

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Egy múzeumi látogatás, vagy egy kiállítás megtekintése során nem idegen sokunk számára az a jelenség, hogy sekélyesnek és / vagy aluliskolázottnak érezzük magunkat. Van olyan híres alkotás – nem is egy -, amely emberek ezres, milliós nagyságát vonzza, valamint hozza lázba és a megtekintők közül sokan filozófiai mélységekben beszélnek a műről, a legapróbb és a legsokoldalúbb aspektusok gondos szemügyre vételével, mi pedig csak annyit tudunk hozzátenni a művészetekhez, hogy: szép, tetszik, jó kép. Természetesen attól, hogy „képzetlenek” vagyunk a képzőművészetek területén, még szerethetjük a művészeteket, sőt képezhetjük magunkat, hogy mi is minél jobban elmélyíthessük tudásunkat a területen.

Egy szó, mint száz, a baj az, hogy egy-egy számunkra kellemetlen, frusztráló eset után lehet, hogy nem, vagy legalábbis nem sűrűn látogatunk el az adott helyre, amely a fentebb említett érzéseket váltotta ki belőlünk. Léteznek azonban a képzőművészetnek olyan ágai, amelyek minden művészetkedvelő számára értelmezhető és könnyen befogadható. Ilyen például a street art.

A graffiti, a street art egyesek számára az „elfogadott” művészeteknek egy sötét, alvilági mostohatestvérét testesítik meg, vagy legalábbis minimum a vandalizmus egyik formájaként tartják őket számon. Kétségkívül fontos megemlíteni, hogy vannak olyan emberek, akik a művészetet valóban a rongálásra és pusztításra használják, de ilyen emberek nemcsak a „nem elfogadott művészetek” gyermekeiből fejlődhetnek ki, hanem bármely művészeti, vagy emberi csoport tagjaiból válhatnak azzá. A másik tábor elfogadja, folyamatosan követi a fentebb említett művészetek képviselőit és azok tevékenységeit, alkotásait a világ legkülönbözőbb pontjain.

A továbbiakban egy számomra nagyra tartott alkotótól szeretnék bemutatni pár alkotást, néhány érdekességgel megtűzdelve.

#Banksy

Banksy a 70’-es években született az angol Bristolban, pontos személyazonosságát máig homály fedi. Az alkotó tevékenységei során összeolvasztotta a graffiti világának utcai működését, a stencil világának képalkotását és a társadalmi aktivista látásmódját. Talán ezek azok a tényezők, amelyek miatt ennyien rajonganak a „titkos” alkotó iránt. Aki még esetleg nem jött rá név alapján, hogy kiről van szó, talán ha megemlítem az önmagát megsemmisítő képet, akkor már lehet, hogy sokunk szeme előtt zajlik le újra, az ominózus jelenet.

A Lány a léggömbbel (Girl With Balloon) című kép egy festékszóróval készült alkotás, amely a Sotheby’s vállalat által szervezett aukció során 1,2 millió euróért (csaknem 400 millió forintért) kelt el, egy telefonos licitáló számára. Azonban a licit végét jelző kalapács koppanása után, a kép egy képkeretbe szerkesztett papírvágó által darabokra szaggatta önmagát. A jelenség óriási döbbenetet váltott ki az esemény résztvevőiből.

EZT OLVASTAD MÁR?  Online kiállítások – Újabb tárlatok nyíltak online

https://www.instagram.com/p/BokJu75D40_/?utm_source=ig_embed

Egy korábbi cikkem alkalmával (A művészet, mint antivírus) hosszasan taglaltam, hogy egyes művészek hogy élték meg a karantént, milyen hatással volt rájuk és a termékenységükre a bezártság, az alkotások tekintetében. Banksy sem maradt ki a sorból, ugyanis a brit graffitiművész is „négy fal” közé szorult, ennek hatására alkotói helyszíne a saját fürdőszobája lett. Aki nem követi a művész munkásságát, azoknak lehet, hogy kiskacsák, kék hullámok vagy bármi „fürdőszoba-kompatibilisebb” embléma az elképzelt alkotás. De mi Banksyről beszélünk. Követői számára nem idegen, hogy az alkotó imád patkányokat festeni a város különböző pontjaira. Sokan úgy gondolják, hogy a legnagyobb hatással Banksyre – és sok más alkotóra – a francia stencilművész, Blek le Rate volt. Blek le Rate azt jelenti, hogy patkány, következtetésként a művész szignója, nem a nevét jelöli. Blek le Rate a New York-i látogatása során találkozott a street art-tal és olyan nagy hatással volt rá ez a művészeti stílus, hogy a találkozó után Gérard Dumas-al együttműködve apró, patkányokat ábrázoló graffitikkel árasztotta el Párizs utcáit. Úgy vélte, hogy a patkányok a szabadság, valamint a street art szimbólumai is, hiszen ez az állatfaj a város különböző pontjain előfordul, szinte mindenhol megél, mindent túlél.

Visszatérve Banksy fürdőszobájához, talán már kitaláltátok, hogy milyen állatok lepték el az ő saját falait is. Az alkotással leginkább a feleségének gyűlt meg a baja.

Banksy alkotásait szinte az egész világon felfedezhetjük, az elkészült művek közös pontja az üzenet, a technika csak másodrendű a művész bevallása szerint. A munkák mindegyike mögöttes tartalommal rendelkezik, amelyek közül valamennyi gondolkodásra sarkallja megtekintőit.

Ha érdekelt téma számotokra a street art és graffiti világa, jelezzétek Nekünk és a későbbiekben részletes és érdekességekkel teli cikkel jelentkezem különböző street art és graffitiművész életéről, munkásságáról.