bakancslista-karanten-utanra

Bakancslista karantén utánra

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

A karantén ideje alatt, amíg otthon vagyunk, valamilyen szinten mindenki átértékeli az életét. Élünk ebben a rohanó világban, amikor a ránk nehezedő nyomás diktálja a tempót. Igyekszünk egy napba minél több feladat elvégzését belesűríteni, emellett társaságba menni, mozogni, egészségesen táplálkozni stb. Mert a média ezt diktálja belénk: sportolj, öltözz a legújabb divat szerint, egyél minden nap salátát, de azért kóstold meg a limitált kiadású epres caffé latte-t, egyeztesd össze a karriered a magánéleteddel, és ha aznapra végeztél, nézd meg a top5 életigenlő filmeket!

Azonban a vírus most megálljt parancsolt, arra kényszerített minket, hogy maradjunk otthon. Rádöbbenünk, hogy milyen kevés időt töltöttünk a családunkkal, mennyivel többször tehettük volna azt, ami számunkra igazán jó, ami kikapcsol. Mennyiszer hallgattunk az eszünkre, a szívünk helyett. A párkapcsolatok is vagy tönkrementek, vagy megerősödtek a „kötelező 0-24-ig együtt” miatt. Sokaknak eddig fel sem tűnt, hogy nem a megfelelő ember mellett vannak. Most elég időnk van gondolkozni, mit is akarunk igazán az élettől. Feltesszük magunknak a kérdést: Boldogok voltunk eddig? Ha igen, akkor minden rendben. Ha nem, ideje változtatni. Most van idő, megtervezni mindazt, amit csinálni szeretnénk ezután.

Én, személy szerint mikor elgondolkoztam a témán, sok minden eszembe jutott. Íme, az én listám (ami remélem, nem úgy végzi, mint az újévi fogadalmaim): több időt tölteni a családommal, gyakrabban bulizni, összejárni a barátaimmal, heti háromszor elmenni az edzőterembe, ahány last minute repülőjegy kitelik a pénzemből, mindet megvenni és végre elutazni, világot látni, pozitívabbnak lenni, többet nevetni. Mikor ezt leírtam szomorúan tapasztaltam, hogy pont ezekre a dolgokra sokszor nem jutott időm. Persze, ahogy szokás mondani, mindenkinek arra van ideje, amire akarja, hogy legyen, de annyi energiát, időt elvettek a napi feladatok, kötelességek, elvárások teljesítése, hogy sokszor teljesen ki is ment a fejemből, hogy mihez lenne kedvem. Nem szabad hagyni, hogy így legyen. Ezután próbálok majd tudatosabban élni. Az én bakancslistámon egyelőre ezek a dolgok élveznek prioritást, de emellett még számos lehetőség áll rendelkezésre.

KORLÁTOZÁSOK UTÁN

A kijárási korlátozás után véleményem szerint felértékelődnek a szabad levegőn megszervezett programok. Egyre többen mennek majd nyaralni, kirándulni, bográcsozni a rég nem látott barátokkal, megtelnek a parkok, nagyobb vágyat érzünk majd, hogy a napi kávét ne otthon, hanem a kávézóban fogyasszuk el, jó társaság mellett. A nők biztosan, de talán a férfiak is megrohamozzák a ruhaboltokat, drogériákat, mert annyit voltunk már a bolyhos macinacinkban, smink nélkül, hogy késztetést érzünk arra, hogy minél csinosabbnak érezzük magunkat, amikor utcára megyünk. De ezúttal ne hagyjuk, hogy beszippantson a mókuskerék, hagyjunk időt magunkra is! Ha vége ennek az állapotnak, akkor is főzzük meg magunknak a kedvenc ételünket, gyors zuhany helyett, egy kád forró, habos vízben olvassuk a kedvenc magazinunkat/könyvünket!

Ha a legkisebb sikert is elérjük, jutalmazzuk meg magunkat, akár csak egy gombóc fagyival! Nem nagy változtatás, de hosszú távon boldogabbá tesz.

A cikknek nem az az üzenete, hogy hagyj ott csapot-papot, tárd ki a szíved és carpe diem, mert nyilván a munkahely/egyetem elengedhetetlen része az életünknek. A két véglet között kellene megtalálni a helyes utat. Nem véletlenül éneklik, hogy: „Nyolc óra munka, nyolc óra pihenés, nyolc óra szórakozás”. Ez talán kicsit kisarkított, de nagyjából be lehet lőni. Fontos, hogy megismerd önmagad, tudd, hogy ki vagy és mit vársz a jövőtől. Akkor ki fog derülni, melyek azok a kapcsolatok, melyeket érdemes ápolni, és pozitív hatással vannak ránk, és melyek azok, amiket jobb hanyagolni. Ne azért ne tegyél meg valamit, mert félsz attól, hogy mit gondolnak mások! Egy életed van, éld úgy, ahogy neked tetszik! Vedd körbe magad olyan emberekkel, akik ebben támogatnak téged! Tudom, hogy nem mindenki engedheti meg magának, hogy mindig a szíve után menjen, de apró változtatásokat lehet tenni. Ne csak magadért tedd, hanem környezetedért is! Sokkal jobban szeretünk egy olyan ember társaságában lenni, aki pozitív, szereti az életet, saját magát és sokat mosolyog. Vegyük észre az élet apró örömeit!

EZT OLVASTAD MÁR?  Őszi bakancslista

A Media Iuris sok kitartást kíván, a kijárási korlátozás végeztével pedig rengeteg boldog pillanatot, kellemes időtöltést!