Az pedig külön büszkeséget jelentett, hogy a PTE-ről ketten is ott vagyunk a dobogón -Interjú Farkas Benjáminnal és Bánkyné Perjés Beatrixszel

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Idén ötödik alkalommal kerül megrendezésre a Research Pitches Contest of the Compostela Group of Universities verseny, melyre a felhívást ide kattintva olvashatjátok!
2021. április 7-ig lehet rá jelentkezni
. Az idei nyáron az egyetemünkről két versenyző is kiemelkedő eredményt ért el.

Farkas Benjámin a PTE fogorvostanhallgatója első helyezést, míg Bánkyné Perjés Beatrix PTE Egészségtudományi Doktori Iskola hallgatója harmadik helyezést ért el a IV Research Pitches Contest of the Compostela Group of Universities elnevezésű versenyen. Az alábbi interjúban elsősorban a kutatási témájuk részleteiről kérdeztem a versenyzőket.

Mesélnél egy kicsit arról, hogy mi ennek a versenynek a célja, milyen pályázati feltételek vannak?

Farkas Benjámin: A verseny célja, hogy a Compostela Group of Universities tagjainak egyetemi hallgatói bemutathassák és ismertethessék kutatási terveiket. Jelenleg 28 különböző ország, 67 egyeteme tagja ennek a csoportnak, így ez egy kiváló lehetőség arra, hogy a kutatásban résztvevő hallgatók nemzetközi színtéren kipróbálhassák magukat. Emellett a verseny lehetőséget nyújt a külföldi kapcsolatok és kutatási kooperációk kiépítésére is. A pályázathoz egy pár perces videót kell készíteni, ami bemutatja a kutatás témáját. A videó szövegének a nemzetközi közönség számára érthetőnek kell lennie, így angol nyelven és/vagy angol felirattal kell elkészíteni. A pályázati anyaghoz egy motivációs, és egy ajánlólevelet is csatolni kell.

 

Vett már részt korábban ezen a versenyen? 

Bánkyné Perjés Beatrix: Nem vettem még részt ezen a versenyen, idén olvastam róla először és rögtön elhatároztam, hogy benevezek. A kutatási témám adott volt, a megfelelő szöveget kellett kidolgoznom, valamint a kiegészítő képi anyagokat. A karantén idején otthon kellett mindent megoldani, megfelelő körülményeket teremteni a felvételhez.

 

 

Investigate the genetic background of autoimmune diseases a tanulmányod címe. Pontosan miről szól és miért ezt a témát választottad? 

Farkas Benjámin: A kutatócsoport, amelynek tagja vagyok a szájüregben megjelenő autoimmun betegségeket vizsgálja. Én kiemelten a Sjögren-szindróma genetikai hátterének megismerésén dolgozom. A Sjögren-szindróma egy autoimmun betegség, ahol legfőképpen – egyéb szervek mellett – a nyál-, és könnymirigyek károsodnak. Szervezetünk védekezéséről szükséges némi alapismeret ahhoz, hogy ennek a kutatásnak a fontosságát és relevanciáját megértsük. Immunrendszerünk amellett, hogy véd minket a kórokozóktól, azért felelős, hogy szervezetünk integritását biztosítsa és gátolja azon belső vagy külső forrásból származó sejteket, organizmusokat (kórokozók), folyamatokat, amik a bennünk uralkodó rendet megbontanák. Az autoimmun betegségek jellemzője, hogy az immunrendszer megtámadja a saját szervezetet. Természetesen ez egy sokkal bonyolultabb és összetettebb folyamat, de tömören összefoglalva talán ez a lényege. Számos olyan autoimmun betegség van (a teljesség igénye nélkül: reumatoid arthrithis, Sjögren-szindróma, Lichen planus, SLE), aminek szájüregi tünete is van, sőt sokszor itt jelennek meg a legelső tünetek. Ezért fogorvostan-hallgatóként számomra fontos, hogy ezen betegségek hátterét pontosabban megismerjem.

Effects of prenatal dance intervention on fetal neurodevelopment a tanulmány címe. Pontosan miről szól és miért ezt a témát választotta? 

Bánkyné Perjés Beatrix: A PTE Egészségtudományi Doktori Iskola hallgatójaként ez a kutatási témám egyik része. Várandós kismamák számára tartottam táncfoglalkozásokat, melyek megkezdése előtt, valamint a várandósság 36. hetében mértem fel az édesanyák fizikai, pszichológiai, szellemi és szociális jóllétét. A szülést követően a csecsemőket 5 hetes korukban vizsgáltam: kognitív, kommunikációs, motoros képességeiket és szociális-emocionális állapotukat. A kutatás e második részét választottam a versenyre, mivel bár reméltem, hogy jobb eredményeket érnek el a táncos csoport gyermekei a kontrollcsoporthoz képest, de még számomra is meglepően magasabb értékek születtek náluk. Ezen a területen tudományos publikáció még nem született nemzetközi szinten sem. E téma egy részét már bemutathattam poszter formájában 2019-ben egy kanadai konferencián, ahol a legjobb hallgatói díjat nyertem el, ezért reméltem, hogy ezen a versenyen is érdekesnek bizonyulhat.

Mennyi időt töltött(él) e tudományterület kutatásával? 

EZT OLVASTAD MÁR?  Tipikus mondatok, amelyekkel már minden joghallgató találkozott

Farkas Benjámin: Tömören megfogalmazva: rengeteget. Nagyon sok időt igényel egy ilyen szerteágazó téma mélyebb megismerése, hiszen nem csupán fogorvostudományi, hanem immunológiai és molekuláris sejtbiológiai területekre is kiterjed. Azt sem szabad elfelejteni, hogy egy ilyen kutatás nem áll meg az elméleti és laboratóriumi vizsgálatoknál, klinikai része is van. 

A kutatást és a probléma tanulmányozását természetesen nem egyedül végeztem, sok segítséget kaptam. Témavezetőim, dr. Bán Ágnes, a Fogászati és Szájsebészeti Klinika egyetemi docense és dr. Rauch Tibor, a Biokémiai és Orvosi Kémiai Intézet tudományos főmunkatársa mindvégig biztosítottak támogatásukról és számtalanszor segítettek, ha elakadtam. A kutatás klinikai részébe is betekintést nyerve megtanulhattam a szükséges szövetmintavételt, amiben dr. Szabadi András, a Fogászati és Szájsebészeti Klinika parodontológus szakorvosa nyújtott sok segítséget. 

A kutatás még a mai napig tart, így a fent említett állítások jelen időben is megállják a helyüket. A jövőbeli terveimet tekintve remélem, hogy még sokáig tudok ezzel a témával foglalkozni.

Bánkyné Perjés Beatrix: 2016-ban kezdtem meg a kutatást, azóta foglalkozom e témával behatóbban. Kidolgoztam a táncfoglalkozások metodikáját, beleástam magam a várandósság összetett, anyai és magzati körülményeinek és az idegrendszeri fejlődés tanulmányozásába. Táncosként, táncpedagógusként és három gyermekes édesanyaként előtte is közel állt hozzám e terület, valamint a sokéves gyakorlat során már tapasztaltam a tánc átalakító erejét, ám így kvantitatív módon is kimutatva látni az eredményt, további megerősítést ad abban, hogy a tánc sokkal több területen lenne alkalmazható.

Milyen érzés volt megtudni, hogy te lettél az első helyezett? 

Farkas Benjámin: Nagyon nagy öröm volt. Meglepettséggel kevert öröm. Természetes, hogy ilyenkor munkálkodik a győzni akarás, de ahogy fent említettem nagyon sok ország, számos egyetemének hallgatója jelentkezhetett. Hatalmas elismerés volt, hogy annyi beadott munkából az enyém kapta az első díjat.

Milyen érzés volt megtudni, hogy harmadik helyezést ért el? 

Bánkyné Perjés Beatrix: Nagyon vártam már az eredményt és nagyon örültem, hogy dobogósként végeztem ezen a nemzetközi versenyen. Nagyon megtisztelő számomra, hogy a Compostela Group of Universities elismerte munkámat. Az pedig külön büszkeséget jelentett, hogy a PTE-ről ketten is ott vagyunk a dobogón!

Ha jól tudom, idén is lehet jelentkezni a versenyre. Mit tanácsol(sz) azoknak, akik meg szeretnék mérettetni magukat? 

Farkas Benjámin: Szeressék, amit csinálnak és amit kutatnak. A kezdeti lelkesedés hamar elmúlik, ha nincs tudásvágy és érdeklődés a téma iránt. Emellett fontos, hogy higgyenek magukban és abban, hogy megnyerhetik ezt, vagy egy hasonló pályázatot. 

Bánkyné Perjés Beatrix: Aki tudományos kutatást folytat és azt szívvel-lélekkel teszi, annak pusztán ezt az elkötelezettséget és lelkesedést kell a videójában megjelenítenie. Természetesen elengedhetetlen az angol nyelv megfelelő szintű ismerete, de emellett a lényeg azon van, hogy a zsűri érezze azt, hogy a bemutatni kívánt téma egyedi és a kutató számára kiemelten fontos. Mindenkinek javaslom, hogy vágjon bele!

Nagyon szépen köszönöm Beatrixnek és Benjáminnak az interjút és mindkettőjüknek gratulálok a dobogós helyezés eléréséhez!

A Pécsi Egyetemisták Magazinja sok sikert kíván nekik a továbbiakban!

Benjámin előadása ezen a linken érhető el.

Beatrix előadása pedig itt tekinthető meg.