Az olvasás jótékony hatásai

+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0

olvas ige: 1. tárgyas <Írott, nyomtatott szöveget> tekintetével sorról sorra, ill. szócsoportról szócsoportra haladva néz, és ily módon (a betűk és az írásjelek ismeretében, egymásutánjukból) megért. Regényt, újságot, tudományos műveket olvas. Olvastam legújabb cikkedet. Olvastam, költőtárs, olvastam művedet. (Petőfi Sándor) […] – olvashatjuk a Magyar Értelmező Kéziszótárban. Most már tehát mindenki számára egyértelmű, mi is az az olvasás. Na de mire is jó?

Ez a tevékenység manapság egyre ritkábban jelenik meg a fiatalok körében, pedig rengeteg olyan élettani előnye és jótékony hatása van, ami miatt érdemes nekikezdeni. Fogtál már egy jó könyvet? Olvastál végig egy éjszaka alatt négyszáz oldalt? Volt már, hogy egyszerűen képtelen voltál szereplőket kiverni a fejedből? Ha nem, akkor bizonyára fogalmad sincs, mennyi pluszt adhat egy könyv.

Tudományos hatásai

Aki életében nem egy könyvön rágta át magát, minden bizonnyal több százezer szót olvasott el. Ezen szavak helyesírását, jelentését, ideális használati környezetét mind-mind elsajátíthatjuk az olvasás által. E kibővített szókincs változatosabb beszédet eredményez, mely műveltségre utalhat. És ha már a műveltségnél tartunk, vannak művek, melyek önmagukban olyan jelentést hordoznak, mely a látókörünket tágítja, és az általános műveltségünket fejleszti. 

Az olvasást, mint szabadidős tevékenységet általában csendben, nyugalomban kezdi az ember, azonban az évek alatt a szellemi koncentráció olyan mértékben fejlődhet, hogy akár egy zsúfolt buszon is képesek leszünk kizárni a hangokat, zajforrásokat. Ezt a képességet más tevékenységekbe is átültethetjük, így akár a tanulásba, munkába, ezáltal pedig eredményesebbek lehetünk.

Varázslók, vámpírok, vérfarkasok, tündék és alternatív világok… A könyvek a fantáziát is nagymértékben fejlesztik, ami kiterjedhet a mindennapi életünk kreativitására, produktivitására, emellett pedig a problémamegoldó képességünk is nagymértékben fejlődhet.

Hogy is hívják a főszereplő barátját? Hol találkoztak? Kés vagy pisztoly volt nála? Egy regény olvasása során rengeteg dologra kell figyelni és emlékezni, hogy megértsük a történetet. Ezek az új emlékek új szinapszisokat hoznak létre az agyban, és fejlesztik a rövid távú memóriát. Emellett a kritikus gondolkodási képességeken is javíthatnak, így az is lehet, hogy legközelebb már a nyolcvanadik oldalon kitalálod, ki is a gyilkos.

Az olvasás minden más jó tulajdonsága mellett egy általam is tapasztalt előnye, hogy ha alvás előtt végezzük, sokkal jobban fogunk aludni. Ez főleg érvényes, ha papíralapon vagy e-könyvben tesszük, ugyanis ezek nem bocsájtanak ki kék fényt, aminek köztudott hatása az alvásminőség rontása, mellette pedig a látást is rontja.

19-SZO-OB-Olvasas hatasai-kep219-SZO-OB-Olvasas hatasai-kep2

Hatásai a mindennapokban

Az olvasás egyik leghasznosabb tulajdonsága, hogy kiránt a mindennapi monotonitásból. A könyvek által más személyek szerepébe bújhatunk, átélhetjük az ő szemszögükből a történéseket, megismerhetjük érzéseiket, eggyé válhatunk velük. Talán éppen ez az oka annak is, hogy szórakoztat egy könyv, és szívesen olvassuk. Egy kis időre elfelejthetünk mindent körülöttünk, kikapcsolhatjuk az agyunkat, és csak sodródni kell az árral… Vagy a sorokkal. Hangulatunktól függően olvashatunk naplóregényt, fantasyt, sci-fit, vagy bármi mást. A lényeg, hogy saját magunk miatt olvassunk.

Plusz lehetőség, ha elég jól beszélünk egy idegen nyelvet ahhoz, hogy olvasás után nagyjából megértsük, akkor vegyünk kézbe egy idegen nyelvű könyvet (lehet egy könnyebb nyelvezetű, esetleg gyermekkönyv is), és olvassuk azt. Nyelvtani szerkezeteket és új szavakat ismerhetünk meg általa, így a szórakoztatás mellett tanulási célja is lehet ezen időtöltésnek.

Úgy érzed, az olvasást nem neked találták ki? Nem jutsz a végére, nem élvezed? Valószínűleg nem olvastál eleget ahhoz, hogy megtaláld azt a műfajt, ami neked való, ugyanis valljuk be, a kötelező olvasmányokat a legtöbb ember nem olvasná el szórakozásból, sőt, sokan még kötelességből sem teszik. Ahhoz, hogy te is megtapasztald eme tevékenység jótékony hatásait, javaslom, próbálj ki minél több műfajt, esetleg szemezz a Pécsi Egyetemisták kedvencei közül ide kattintva. 

Jó olvasást és kellemes időtöltést kívánok!

Forrás: kiemelt kép, kép1, kép2, kép3