Az MK 2020-as éve

Mi a véleményed?
+1
1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

A 2020-as év a koronavírus-járvány jegyében vált emlékezetes mindenki számára, hiszen teljes megváltoztatta mindenki életét. Új élethelyzethez kellett alkalmazkodnunk, tanulmányainkat online kellett folytatnunk, és az élet más területein is fontos változásokra volt szükség. A Művészeti Kar életében sem volt ez másképp, a kivitelezés igaz néha nehézkesnek tűnt, de úgy érzem, hogy mindent sikerült a lehető legjobban megoldania mindenkinek. Természetesen a távoktatás mellett is történt számos esemény karunk életében, ezekből szeretnék most nektek párat bemutatni.

2020. január 1.: Már az év első napján fontos bejelentés történt a Művészeti Karon. Kiderült, hogy a kar Design Intézetében a Kultúratudományi Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karral együttműködve új képzés indul a 2020-as őszi szemeszterrel környezetkultúra alapszak néven.

2020. február 4-5.: A Zeneművészeti Intézet, a Képzőművészeti Intézet és a Design és Médiaművészeti Intézet nyílt nap keretein belül mutatkozott be azoknak, akik tanulmányaikat 2020 szeptemberétől a Művészeti Karon szeretnék folytatni. Az intézmény bemutatása mellett lehetőség volt az órák látogatására, valamint bővebb információkat megtudni a felvételi eljárásról és az egyes képzésekről.

2020. március 11-13: Bejelentették, hogy Dr. Miseta Attila rektor tanítási szünetet rendel el a koronavírus-járvány miatt, valamint azt is, hogy a Művészeti Kar könyvtára határozatlan időre bezár. Másnap aztán kiderült, hogy előre hozott tavaszi szünetre kell vonulnunk, ami után távoktatásban folytatjuk tanulmányainkat. Az eseményeknek köszönhetően elmaradt a Virginiai Egyetem és a PTE Művészeti Kar közös kamaraestje.

2020. március 30.: Nem tétlenkedtek karunk vezénylést tanuló hallgatói, hiszen Dergez Domonkos László vezetésével elindult a Koronakarantén Kiberkórus, amely elsőként Sergéy Rakhmánikov – Liturgia svyatogo Ioanna Zlatousta – Tebe poyem című művet mutatta be.

2020. április 20.: Fény derült arra, hogy a felvételizők a kialakult helyzetben milyen módon teljesíthetik az alkalmassági vizsga követelményeit, hogyan kérik őket számon.

2020. május 2.: Életének 81. évében elhunyt Dr. Pandur József, a Művészeti Kar egykori oktatója, nyugalmazott főiskolai tanár, festőművész, művészettörténész. Az 1939-ben Pécsett született művész 1985-ben a művészettudományok doktora lett. A Janus Pannonius Tudományegyetem Rajz Tanszékén 1963-tól nyugdíjba vonulásáig tanított rajzot, művészettörténetet és népművészetet.

2020. június 20.: Bejelentették, hogy 2020 szeptemberétől Szabó Dániel zongoraművész-zeneszerző a Zeneművészeti Intézet tanára lesz. A pécsi származású művész számos nemzetközi verseny győztese, legutóbbi díja 2018-ban az ASCAP és a Symphonic Jazz Orchestra által közösen meghirdetett „George Duke Commissioning Prize”, amelyet a döntőbizottság egyetlen zeneszerzőnek ítélt oda Amerika-szerte.

2020. június 22.: Az uniuTV csatornája videót közölt a Művészeti Kar különleges vizsgaidőszakáról. Karunk dékánja, dr. Lengyel Péter elmondta, hogy művészeti területen online oktatni rendkívül nagy kihívás volt, de igyekeztek mindenre odafigyelni és tisztelet illeti azokat a kollégákat, akik a gyakorlati kurzusokat szakmailag vállalható módon próbálták megtartani.

2020. augusztus 31.: Az új félév kezdete előtt megjelentek a dékáni és rektori utasítások, amelynek segítségével jelenléti oktatás kezdődhetett el szeptemberben.

2020. szeptember 10.: Prof. Gerendy Jenő, a PTE Művészeti Kar Design és Médiaművészeti Intézet tanszékvezetője pályázatot írt ki a Tervezőgrafikaszakos hallgatók számára kari logótervezésre.

2020. október 8-9.: Elkezdődött a Zeneművészeti Intézet szakmai hete. Az első napon Dr. Solymosi-Tari Emőke tartott előadást Zene, tánc, kép – élmény, ismeret, öröm! címen, majd 550 különleges hangverseny tapasztalatairól mesélt. A nap hátralevő részében Dr. Ordasi Péter mutatta be Kocsár Miklós kórusművészetét, 19:00 kezdettel pedig Kocsár Miklós emlékest keretein belül léptek fel meghívott előadók és karunk hallgatói. A szakmai hét második napján Illés Szabolcs és Ittzésné Kövendi Kata előadásai mellett este Dobozy Borbála csembalóművész estjét tekinthettük meg.

2020. október 12.: Karunk korábbi dékánja, Prof Lakner Tamás Liszt Ferenc-díjas karnagy a magyar érdemrend lovagkeresztje (polgári tagozata) kitüntetésben részesült.

2020. október 20.: Nyílt napon mutatkozott be a 2021-ben felvételiző diákoknak a Zeneművészeti Intézet, ahol minden információt megkaphattak az érdeklődök a képzésekről és az intézményről.

2020. november 3.: A Művészeti Kar négy hallgatója is elnyerte a Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjat a 2020/21-es tanévre. Az okleveleket a Kari Tanács ülésén dr. Lengyel Péter dékán adta át Molnár Péternek, Szabolcsi Viktóriának, Tóth Magdolnának és Harangozó Imrének.

2020. november 9.: Karunk dékánja, dr. Lengyel Péter levélben a kormányfői bejelentés miatt bevezetett intézkedésekről a hallgatókat, amelynek értelmében november 10-ére tanítási szünetet rendelt el.

2020. november 23.: A Magyar Akkreditációs Bizottság jóváhagyását követően kiderült, hogy 2021 szeptemberétől intermédia-művész néven osztatlan mesterképzés indul karunkon a Művészeti Kar Képzőművészeti Intézete és a bölcsészkar Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékének közös programjaként.

2020. november 28. – december 2.: A Design és Médiaművészeti Intézet három online nyílt napon mutatta be a 2021-ben felvételizőknek a tárgyalkotás, a tervezőgrafika és az elektronikus zenei médiaművész képzést.

2020. december 16.: A PTE Művészeti Kar Zeneművészeti Intézet művésztanárainak közreműködésével a rendkívüli helyzetre való tekintettel egy közös online produkcióval ajándékozta meg a hallgatókat, az oktatókat és a munkatársakat.  

A koronavírus-járvány ahogy azt korábban is említettem beárnyékolta a 2020-as évet. Ennek ellenére úgy érzem, hogy élményekben gazdag volt az elmúlt esztendő. Oktatóink mindent megtettek azért, hogy szakmailag is megfelelő képzést kapjunk a távoktatás alatt, amely igaz néha nehéz volt, de úgy érzem, hogy ez maximálisan sikerült. Reméljük, hogy a következő év is hasonló sikereket fog hozni, kevesebb rossz élménnyel és minél hamarabb visszatérhetünk a jelenléti oktatáshoz.