íras_mint_hobbi

Az írás, mint hobbi -Interjú Vlasics Bálinttal

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Mindannyiunk számára van olyan tevékenység, amely kikapcsolódást jelent. Valaki sportol, más olvas, míg rengetegen buliznak a szabadidejükben. Nekem sok más mellett az írás jelenti a megnyugvást és az érzelmeim kifejezését. Nemrég elindult a Pécsi Egyetemisták Blogja, ahol szabadon leírhatom a gondolataim és megoszthatom a véleményem a világgal. A mostani interjúban Vlasics Bálintot, a Pécsi Egyetemisták egyik bloggerét kérdeztem arról, hogy mit jelent számára az írás.

Miért szeretsz blogot írni?

Vlasics Bálint: Alapvetően az írás iránti szeretet ösztökélt engem arra, hogy regisztráljak a Pécsi Egyetemisták Blogján. Az írás ugyanis már régóta jelen van az életemben, hol kisebb, hol pedig nagyobb mértékben, mivel ez számomra egy céltudatos tevékenység, azon kívül, hogy a szabadidőm nagy részét kitölti. Témától függetlenül szeretek történeteket, korrajzokat megírni, vagy éppen körbejárni bizonyos kérdéseket. A blog pedig éppen ezért jelentett olyan nagy áttörést számomra, mivel voltaképpen bármilyen témából születhet itt írás, ami nagymértékben szabadkezet tud adni azok számára, akik velem együtt szeretnek írni. Másfelől úgy érzem, hogy ez egy nagyszerű lehetőség arra vonatkozóan, hogy az írásaim révén egyfajta önreflexiót kaphassak magamra vonatkozóan, hiszen az írásnak kell, hogy mindig a fejlődés legyen az alapvető célja, amiben a blog hatalmas segítséget tud nyújtani azáltal, hogy vannak olyan lelkes olvasók, akik bizony vissza is jeleznek az ember számára. Mindezek mellett persze ebben benne van az is, hogy én soha sem gondoltam úgy magamra, mint blogger, tehát nem is teljes mértékben tartom magamat annak – de a blog éppen ebben is segítséget nyújt, hiszen, ha bizonytalan vagy, akkor is bele tudsz kezdeni, s folyamatosan írásról-írásra az ember építi magát. Ez visz minket előre, ugyanakkor én még mindig úgy érzem, hogy inkább csak tanulgatom a blogírást – és szerintem ez még egy ideig így is lesz.

Milyen témákban írtál eddig?

Vlasics Bálint: Nos, abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a Pécsi Egyetemisták Magazinjának szerkesztőségében dolgozom, így az ott megjelenő cikkeimre vonatkozóan számos olyan témát, érdekességet találok, amit szívesen megírnék, azonban a Magazinban nem mindenképpen érzem úgy, hogy teljes cikként megállnák ezek mindig egymagukban a helyüket – így viszonylag könnyedén át tudom szerkeszteni ezeket olyanná, hogy a blogon olvashatók legyenek. Döntően igyekszem a súlypontot a kultúrához, valamint a hagyományokhoz illeszteni, ugyanakkor pedig leginkább a szakpáromhoz (földrajz–történelem) illeszkedő témákat szeretek megírni, hiszen a történelem egy kiapadhatatlan forrás ilyen téren, ráadásul Pécs egy különlegesen sokrétű és színes város, amelynek történelme igazán izgalmas, kultúrája pedig szerteágazó. Szerintem ezek miatt is olyan kedves sok ember számára ez a város. Ugyanakkor jelenleg van egy cikksorozatom a Magazinnál, a Tettye varázslatos kincsei címen, ahol magát a Tettyét, a természetközeli városrészt igyekszem bemutatni, annak főbb látványosságaival egyetemben. Azonban a cikksorozatra való anyaggyűjtésem során ráébredtem, hogy maga a Tettye sokkal több érdekességet és látnivalót rejt magába, mint amit én pár részben össze tudnék foglalni ezekből, ezért vannak olyan témák, amik egy része már nem teljesen közvetlen módon kapcsolódik a Tettye témaköréhez, így azokat jóval kisebb terjedelemben, az általam megtapasztaltak szerint mutatok be, vagy írok róluk a blogon. Ilyen példának okáért a nemrég napvilágot látott ismertetőm a Tettye hajdani, mára sajnos elbontott diszkútjáról, aminek egy igazán érdekes és sokak által nem annyira ismert története van. Ezek mellett a napokban jelent meg egy írásom Klissza vára és Szent Margit nem létező kultusza címmel, ami egy nagyon érdekes, ugyanakkor sajnálatos tényt emel a középpontba. Mindezek mellett pedig gyakran szoktam írni könyv-, vagy filmélményeimről, amelyek megjelenésére kifejezetten nagyszerű lehetőséget biztosít a Pécsi Egyetemisták Blogja.

íras_mint_hobbi

Miért és kiknek ajánlod, hogy csatlakozzanak a Pécsi Egyetemisták Blogjához?

Vlasics Bálint: Őszintén szólva mindenki számára ajánlom, hogy csatlakozzon a Pécsi Egyetemisták Blogjához, akit érdekel az írás, mint tevékenység – függetlenül attól, hogy valóban írt-e, vagy vezetett-e már ténylegesen blogot. Főként azért, mert ez nem erről szól. Ha valaki nem blogot akar vezetni, hanem csak pl. az időjárásról, vagy az évszakokról akar írni, az is nyugodtan közzé teheti az írásait itt. Nincs téma megkötés, mindenki azt írhatja, amit csak szeretne, hiszen az egész arról szól, hogy az ember, mint „blogger” szeresse azt, amit csinál. Ha szeretsz verseket írni, akkor tedd közzé azokat a honlapon, ugyanígy, ha valaki netalántán regényt ír, akkor tegyen bátran közzé belőle fejezeteket, egész részeket, kisebb jeleneteket, vagy kisebb-nagyobb novellákat a blogon, hiszen a honlap a Pécsen tanuló, pécsi egyetemisták számára jött létre. Csak két fontos „szabály” vonatkozik a honlapra: írj és olvass, azaz tedd közzé a saját írásaidat (függetlenül attól, hogy az éppen milyen műfajú), ill. olvasgass bátran a blogon található írások közül. Nem egy videó, vagy könyvajánló található ott, amelynek lényege éppen az, hogy meghozza az ember kedvét adott filmhez, vagy könyvhöz, ha éppen tanácstalan a választással kapcsolatban. Itt a nyár, rengeteg rendezvény megtartására, fesztiválra kerül sor, az ott szerzett élményeket is bátran bárki leírhatja a blogon, nem is beszélve a számos utazási élményről.  A téma és a lehetőség felbecsülhetetlen és ugyanakkor kiapadhatatlan – éppen ezért fontos, hogy aki szeretné, regisztráljon és próbálja ki a Pécsi Egyetemisták Blogját!

Köszönöm szépen Bálintnak az interjút!

Biztatunk minden PTE-s hallgatót, hogy ossza meg gondolatait a Pécsi Egyetemisták Blogján!

 

 

Képek forrása: Pexels.com