Az iPhone 12 és az 5G – Megéri?

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Napjainkban egyre többet hallhatunk az 5G-s technológiáról. Van aki támogatja, van aki összeesküvéselméleteket gyárt kapcsán, de egy biztos: forradalmi dologról van szó. Ebben a cikkben utána járunk: barát lesz vagy ellenség?

Mi is az az 5G?

Marek Mucha fotója a Pexels oldaláról

Az 5G technológia manapság világszinten nem teljesen elérhető viszont a nagyobb csomópontokban és nagyobb városokban már részben megtalálható. Bevezetését Dél-Korea kezdte meg 2019 áprilisában. 2020 áprilisáig 40 országban 70 szolgáltató által váltak elérhetővé az új generációs mobil-szolgáltatások. Magyarországon 2019 második felétől kezdődően kezdték el tervezni majd 2020-ban kezdték el kiépíteni Budapest környékén az 5G-s adótornyokat. A kiépítés során az üzleti prioritás az elsődleges szempont, így várhatóan a nagyobb városok előnyt élveznek.

De mi is az az 5G technológia? Milyen jellemzői vannak? Az első és legszembetűnőbb változás a sebességben rejlik ugyanis közel 300 Gbit/sec sebességgel képes letölteni adatokat az internetről, ez 10x gyorsabb, mint a korábbi hálózaton elérhető maximum sebesség. A 4G-s válaszidőhöz képest az 5G reakcióideje feleződik, emellett nagyobb terhelhetőséggel bír így ünnepnapokon, fesztiválokon is zavartalanul használhatjuk.

Sokan mai napig ellenzik ezt a fajta technológiát, mivel úgy tartják hogy az emberi szervezetre és egészségre káros az általa kibocsátott elektromágneses sugárzás. 2020-ban többször lehetett hallani nemcsak Magyarországon, hanem világszerte lázongások is kialakultak, több adótornyot felgyújtottak. Azonban ténylegesen még nem igazolták hogy valóban rákkeltő hatása lenne a szervezetre.

Felhasználás és víziók

Egyre több olyan készüléket dobnak piacra, amely 5G támogatással rendelkezik. Többek között a Samsung, a Huawei, az Apple, és a Xiaomi zászlóshajó készülékeinek nagy része az elkövetkező évtől már olyan specifikációval érkezik, amely képes feldolgozni ezt a fajta frekvenciát.

Hatalmas áttörést fog hozni az egészségügyben, a szórakoztatóiparban. Olyan kapukat nyithat meg a virtuális valóságban, melyek eddig egy átlag felhasználó számára elérhetetlennek tűntek. Ha széles körben elterjed akkor akár város szerkezetek is teljesen átalakulhatnak. Egyre többször emlegetik az okos város vagyis a “Smart city” kifejezést, mely egy teljesen új, automatizált rendszerre épülő várost jelent. Már most olyan útszakaszokat építettek ki, amelyekbe különböző szenzorok épülnek be, ezáltal az okos autók önvezetően közlekedhetnek.

Hova tud tovább fejlődni a világunk? Teljesen automatizált rendszerek jelennek majd meg? Az emberi munkaerő egy részét robotokkal váltják ki? Ha igen, milyen hatással lesz a társadalomra? A technológia megállíthatatlanul fejlődött az elmúlt 20 évben, korábban még elképzelhetetlen volt, hogy valaki a zsebében hordozza szinte a világ minden tudását egy kis készülékbe rejtve.

A jövőben várhatóan egyre jobban el fognak terjedni az okos otthonok, ezáltal rengeteg új információ megosztására, tárolására lesz szükség, melyet nem fog bírni a jelenlegi 4G-s vagy annál kisebb teljesítményű hálózat, így a fejlődés érdekében szükség lesz a nagyobb teljesítményre.

iPhone 12

2020. október 13-án került bemutatásra az iPhone 12. Négy típust leplezett le az Apple: 12, 12 mini, 12 Pro, 12 Pro Max. Aki beruház egy iPhone 12-es modellre, valójában nem mostanra vesz telefont hanem egy, kettő esetleg három évvel későbbre ugyanis a teljes kihasználhatóság addigra valósulhat meg.

A 11-es modellhez képest az Apple a korábbi (2012) SE széria designjához nyúl vissza, eltűnnek a lekerekített formák, helyette csapott, szögletes oldal köszön vissza ránk. Az X szériától kezdődően bevezetett notch továbbra is helyet kapott a kijelzőn. Anyaghasználatban évről évre fejlődést mutatnak: továbbra is üveget használnak, viszont kerámiakristályokkal bővítették a szerkezetét, mely ellenállóbbá teszi. A szenzorait tekintve ugyanazokat találjuk, mint az egyel korábbiakban, azonban a 12 Pro és Pro Max megkapta a hátlapi hármas kamerarendszerhez a LiDAR szenzort, mely egy lézer alapú távérzékelő. Ezáltal 3D-ben képes a telefon feltérképezni a környezetét, új fejezetet nyit a VR világában.

Még egy újdonság került bevezetésre, mely nem más, mint a MagSafe. Ezzel kívánták kiváltani az USB-C-t, ugyanis továbbra is Lightning csatlakozó maradt mindegyik megjelent modellen. A telefon hátlapjába egy mágnes épül be, ezzel megújítja a vezeték nélküli töltést, és egyéb kiegészítőket csatlakoztathatunk a telefonhoz. MagSafe alapú töltést találunk egyébként az Apple Watchoknál is.

További újítás az A14 Bionic chip, melynek köszönhetően jóval gyorsabb lett a telefon.

Kinek érdemes váltani? Aki eddig Android párti volt, és most vásárolna először iPhone-t, vagy aki X szériánál korábbi készüléket használ – már csak a fokozatosan leépülő támogatottság miatt is érdemes elgondolkodni az új iPhone beszerzésén. Viszont aki X, XR, XS, 11, 11 Pro, 11 Pro Max valamelyikét használja annak úgy gondolom hogy csak emiatt az újítás miatt nem érdemes cserélni.

Port kavart a telefonpiacon a bemutató, ugyanis a dobozban nem kapunk töltőfejet és EarPods-t sem, a cég ezzel kívánja csökkenteni az elektromos hulladék mennyiségét, nem kis felháborodást okozva, hiszen külön szükséges megrendelni ezeket a tartozékokat – pedig szabályozva van, hogy egy készüléket a gyártó köteles minden eszközt biztosítani az azonnali használathoz.

5G és 5G között is lett különbség, az amerikai piacra szánt modellben “mm-Wave” technológia található, a többi készülék a sima 5G-s támogatást kapott.

Mellette vagy ellene?

Szükség van Magyarországon az 5G-re? Úgy gondolom részben igen, hiszen az üzleti szektorban, az egészségügyben, oktatásban hatalmas áttörést okozhat, viszont magáncélra nem feltétlenül tudja a társadalom kihasználni.

Negatívum, hogy az 5G még kiszolgáltatottabbá tehet bennünket az adatainkból élő techóriásoknak – erről egy korábbi cikkünkben olvashattok bővebben.

A szervezetre való hatásaitól félők mozgalmat indítottak még a tesztelési szakaszban: 2018 novemberében, amikor egy influencer elterjesztette az álhírt, hogy az 5G hágai tesztüzeme alatt 300 madár pusztult el egy parkban. A madarak valóban elhullottak – valószínűleg mérgezés miatt – azonban nem igazolt, hogy a két dolog ténylegesen kapcsolatban áll-e.

Valóban egy láthatatlan veszély fenyeget minket? Ti mit gondoltok erről?