Az introvertáltak világnapja – Te melyik személyiségtípus vagy?

Mi a véleményed?
+1
3
+1
7
+1
5
+1
1
+1
+1
+1

2011 óta él a szokás, mikor külön figyelmet fordítunk az introvertált személyekre, minden évben január második napján világszerte. Bizony, ez nem egy hivatalos ünnepnap, csupán arra szolgál, hogy a zárkózottabb, félénkebb embereket meghalljuk. Ez nem feltétlenül igaz mindegyik introvertált személyre, hiszen itt is megjelennek a tévhitek, sztereotípiák. Jellemzően, az introvertált embereket jobban sztereotipizálják. Vagyis, hogy nem szeretik az embereket, nincsenek barátaik, nem vágynak társaságba, nem lehet velük beszélgetni, nincs önálló véleményük stb. A későbbiekben részletes kifejtésre kerül, mi az igazság az extrovertált és introvertált személyiségtípusokra vonatkozóan. Lentebb más személyiségtípusokról is olvashattok. 

Társadalmunk rendkívül színes, amelyben teljesen eltérőek a közösségi szokások, igények. Főleg a 21. században. Ezen a napon figyelmet kell fordítani a különálló párbeszédek érzékenységére, ugyanis, ha valamit harapófogóval volt szükséges kihúzni az illetőből, azt valószínűleg nem akarta másokkal megosztani. Ilyenkor érdemes hagyni, és nem erőltetni a beszélgetést. Természetesen ezt nem kizárólag ezen a napon tanácsos folytatni, ahogyan a szerelmünket sem csak Valentin-napon szeretjük. Január 2-a megtanít arra, hogy figyelj oda a másik személyiségére. Viselkedj vele úgy, ahogyan elvárod a másiktól a hozzád kötődő viselkedésformákat. Hiszek az „azt kapsz, amit adsz” mondásban.  Személy szerint inkább extrovertált és textrovertált (később kitérek jelentésére) személyiség vagyok, de nagyon hamar meg tudom találni a közös hangot az introvertált emberekkel, az empátiának köszönhetően.  Nincs is szebb számomra annál, mikor egy zárkózott személyiség megnyílik nekem. Remélem Ti is éreztetek hasonlót, és a továbbiakban is tapasztaltok majd ilyet! Aki pedig nem, az se csüggedjen, lehet nem tudta, hogy egy introvertált emberrel beszélgetett éppen. Ezért elmondom Nektek, mit is takarnak a különböző személyiségtípusok, ami után ráeszmélhettek, hogy rátok melyik jellemző inkább. Viszont fontos, hogy egyik sem jellemez minket 100%-osan, ugyanis ezek a tulajdonságok keverednek. Minden viselkedésjegy napszakhoz, társasághoz, tartózkodási helyhez, családi állapothoz, életkorhoz, nemhez, hangulathoz, időjáráshoz, lelki állapothoz kötődik, nem lehet beskatulyázni valakit a személyisége alapján. 

Ambivertált

Az extrovertált és introvertált tulajdonságok és személyiségjegyek együttese.

Extrovertált

Jelleme nyitott, illetve érdeklődő embertársai felé. Társaságra vágyó, továbbá nehezen birkózik meg az egyedülléttel. Szenvedélye feltölti energiával, ezért, ha éppen nem tudja azzal elütni a fennálló szabadidejét, könnyen kétségbe esik. Nagyon könnyen tudja kialakítani, megteremteni a kapcsolatot másokkal. Olyan kisugárzással bír, amely azt sugallja, hogy rengeteg önbizalommal rendelkezik, ezért könnyen megtéveszti az embert. Számára a kommunikáció könnyű és egyszerű. Rendkívül beszédes, ami olykor hátrány, hiszen gyakran nem igazán hagyja szóhoz jutni a másikat. Ha szereplést igénylő helyzettel találja szemben magát, nem hátrál meg. Sokszor a társaság középpontjába kerül, akaratlanul. Az extrovertált ember többnyire karrierista és az életet habzsolja. Problémáit könnyen megosztja másokkal. Az ilyen személyiségűek nem bírnak 2 percnél tovább egy helyben maradni, mindig mehetnéke van. Ami még rendkívül igaz rájuk, hogy túlnyomó többségben telefon-, és társaságfüggők. Nem bírják elviselni a semmittevést, késztetést éreznek arra, hogy csinálniuk kell valamit. A sztereotípiák feltűnési viszketegséggel, harsánysággal, beképzeltséggel ruházzák fel az extrovertált embereket. 

Introvertált

Az introvertált emberek befelé forduló jelleműek, akik könnyedén elmerülnek saját gondolataikban és szeretnek is elmerülni bennük. Szeret egyedül lenni, valamint magával foglalkozni. Energiáját az egyedüllétből nyeri. Nehezen teremt kapcsolatokat, de jó a megőrzésükben. Környezetét olyan emberek alkotják, akikre számíthat, de nehezen bízik meg bennük. Kommunikációs készsége erős, bár kerüli a felszínes beszélgetést, a szereplést igénylő helyzetektől tart, vagy fél. Nyugodt, harmonikus, megfontolt és kiegyensúlyozott emberek. Problémáit nehezen ossza meg másokkal, azonban megvan számára az az egy-két személy, akivel megtudja, megszokta osztani. A hangos, zajos, tömegtől zsúfolt helyek helyett az otthonát választja. Inkább a csendes, nyugodt, kis társasági körű programokat kedveli. Sokszor, mikor nem tud olyan könnyen beilleszkedni valahova, magában keresi a hibákat. Sztereotípiákból fakad, miszerint az introvertáltak félénkek, társaságkerülőek, és magányos állapotának köszönhetően nem lesznek barátai, párkapcsolata és karrierje sem. Remélem a fenti sorok ezeket a tévhiteket eloszlatta. 

Textrovertált

Az a személy, aki írásban könnyebben ki tudja magát fejezni, mint szóban. 

Ha pedig szeretnél többet megtudni önmagadról ajánljuk a MYERS-BRIGGS TÍPUSELMÉLETRŐL szóló cikkünket.